Dünya Mirası Bergama toplantısında, Bergama'nın geleceği masaya yatırıldı!
Türkiye'nin 13'üncü, İzmir'in ise ilk UNESCO Dünya Mirası olan Bergama'nın kültür turizmindeki geleceği düzenlenen toplantı ile masaya yatırıldı. İzmir’in önemli ilçelerinden olan Bergama’nın adı, antik dönemdeki ismi olan Pergamon 'dan geliyor.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen “Dünya Mirası Bergama” konulu toplantıda, İzmir’in önemli merkezlerinden biri olan Bergama’nın tüm değerleri gözler önüne serildi.
Toplantıda konuşan Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetim Başkanı Yaşargül Ekinci Danışan, Bergama'nın evrensel değerlerine vurgu yaparak, "Şu ana kadar bir başarı var ama sorumluluklarımız devam ediyor. İnsanlık adına korunması gereken bir ünvan kazandığınız zaman, sadece tarihi değerleri değil evrensel değerlerimizi de anlatmamız gerekiyor" dedi.
Bergama'nın tarihini tek tek anlatan Danışan, perşömen kağıdının da Bergama'da icat edildiğini bu sayede kültürel mirasların kitaplar yoluyla bir sonraki nesile aktarmanın yolunun açıldığını vurguladı. UNESCO listesine girmenin sadece bir amaç olmadığını aynı zamanda bir araç olduğunun altını çizen Danışan, “Asıl önemli olan, buranın nasıl korunup gelecek nesillere aktarılacağı ve bu varlıklarla Bergama'nın nasıl kalkındırılacağıdır” şeklinde konuştu.
“Asıl işimiz yeni başlıyor”
UNESCO Milli Komisyonu Başkan Yardımcısı Gürcan Türkoğlu da şunları söyledi: “UNESCO her sene dünyadan bir kaç yeri, uzun ve ince bir çalışma sonucu dünya mirasına alıyor. Bu yerlerin seçiminde titizlik gösteriliyor ve sancılı bir süreç. Bu Bergama için büyük bir başarı. Özellikle bölgede yaşayan halkın ve kurumların dünya mirasının ne olduğunu, nasıl korunması gerektiğini ve ortak akıl çerçevesinde neler yapılabileceğini artık çok iyi bilmesi gerekiyor.”
TÜRSAB Genel Müdürü Hakan Himmetoğlu ise UNESCO daimi listesinde Türkiye'nin 13 adet varlığı olduğunu söyleyerek, "Aslında bizim tam olarak 12 bin 32 adet arkeolojik sit alanımız var. UNESCO’nun bu anlamda çok işi var. Bergama’da 53 sit, 567 adet de kültür alanımız var. Çok şükür bu çalışmalar sonuç verdi ve daimi listeye girdik. Ama aslında işimiz yeni başlıyor. Nitelikli yatak arzının bulunması birinci koşul. Bakanlık belgeli iki tesis 255 yatağımız var. Arzın bu kadar kısıtlı olduğu bir yerde artırmak gerekir. Ulaşım imkanları önemli. Deniz yolu ve hava yolu ile gelen ziyaretçi sayımızda biraz düşüş var. Önümüzdeki yıl bir atılım yılı olabilir” dedi.
İzmir'in ilk UNESCO Dünya Mirası
İzmir’in önemli ilçelerinden olan Bergama’nın adı, antik dönemdeki ismi olan Pergamon 'dan geliyor. İlk çağda muhteşem abideleriyle büyük bir şehir ve aynı adı taşıyan krallığın merkezi olmasının yanı sıra Ortaçağ’ın önemli stratejik kenti, Karesioğullarının ikinci başkenti ve son olarak Osmanlı İmparatorluğunun önemli merkezlerinden biri olarak öne çıktı. Bergama’nın merkez ve çevresinde Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli tarihi alanlar bulunuyor. Bunların en önemlileri Akropol, Asklepion, Allionai, Kızılavlu, Zeus Sunağı (1887 yılında Almanya'ya kaçırıldı), Roma Tiyatrosu (halk arasında amfitiyatro olarak biliniyor), tümülüsler, hanlar, hamamlar, camiler, köprüler, türbeler ve çeşmeler. Arkeolojik kazılarda çıkarılan insanlığın kültür mirası olan birçok eser halen Bergama Müzesi’nde sergileniyor.
TOKİ Haber