Kent Haberleri

Dünya Ticaret Merkezi temel çukuru İzmirlileri isyan ettirdi!

Basmane'deki utanç çukurunun halini Yeni Asır 'ın dünkü manşetinde gören vatandaşlar, çevre esnafı, siyasiler, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, Büyükşehir ve Konak Belediyesi 'ni göreve çağırdı.


Basmane'de 14 yıl önce açılan, ancak davalar nedeniyle kaderine terk edilen Dünya Ticaret Merkezi temel çukurundaki fare istilası, İzmirlileri isyan ettirdi. Rezaleti Yeni Asır'ın dünkü manşetinde gören vatandaşlar, çevre esnafı, siyasiler, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, Büyükşehir ve Konak Belediyesi'ni göreve çağırdı.


Tartan talip oldu

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan kendisine yetki verildiği taktirde yine o bölgeyi süreç tamamlanana kadar doldurarak yeşil alan ve otopark yapabileceğini vurguladı. Bölgenin geçiçi olarak kendisine verilmesini ve bu konuda gerekli düzenlemeye yapabileceği önerisini getiren Başkan Tartan, "Ben o bölgesin kurtulması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Daha önce de imar düzenlenmesi ile ilgili çalışmalarda bölgenin önünü açan bir tavır sergiledim. Ama benim elimde daha fazla bir yetki yok. Çünkü büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda olan bir alan. Benim elime yetki versinler gerekirse o bölgeyi otopark ve yeşil alana çeviririm ve süreç tamamlandıktan sonra da yine kendilerine teslim ederim" diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.


Halk Sağlığı takipte 

Bu arada İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Yeni Asır'ın haberi üzerine bir açıklama yaptı. Konunun Büyükşehir Belediyesi'nin görev, yetki ve sorumluluğunda olduğu belirtilen açıklamada, "Bununla birlikte; toplum sağlığını tehdit edecek bir hastalık oluşumuna neden olabileceğinden Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Müdürlüğümüz tarafından konu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü'ne iletilmiştir. Yeni Asır Gazetesi'nde haberin çıkması üzerine yapılan görüşmelerde ise alanın kontrol edildiği, farelere karşı ilaçlama çalışmalarının devam ettiği bilgisi alınmıştır. Konu Müdürlüğümüz tarafından yakinen takip edilmekle birlikte yapılan incelemelerde; şu ana kadar herhangi bir hastalık bulgusuna rastlanılmamıştır. Toplum sağlığını ilgilendiren her konuda müdürlüğümüz gerekli hassasiyet ve özenle çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir" ifadesi kullanıldı.


Konuyla ilgili kim ne dedi?

"Engel çıkardılar"

Burada DTM projesini hayata geçirmek isteyen Güçbirliği Holding Başkanı Kemal Zorlu: Bu konuyu tekrar gündeme getirdiği için Yeni Asır Gazetesi'ne teşekkür ediyorum. Hem insan sağlığı açısından hem de yatırım anlamında biz elimizden gelen girişimlerde bulunduk. Bulunmaya devam ediyoruz. Bugün getirmem gereken taahhütleri 15 sene önce yerine getirdim. Ama bizim önümüze sürekli engel çıkardılar. Artık herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım. Ben elimden geleni fazlasıyla yaptım. Hala da yapmaya devam edeceğim. Ben de izmirliyim. Bende bu manzara karşısında üzülüyorum. Ama tek başıma peygamber değilim mucize yaratamam. Ama kimse bu sorunu tek başına çözemez. İnsani boyutta bakacak olursak hepimiz bu konuda üzerimize düşüni yapacağız.


"Felaket olur"

Söz konusu alanı görevdeyken özelleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura: Burasının durumu içler acısı. Buraya acilen bir tedbir alınması lazım. Farelirin üremesini önleyecek tedbirler var. Bu alanı kendi haline bırakmamak lazımdı. Belediye bu konuyla ilgili çalışmalar yapabilirdi. Burada bir insan ölse feleket olur. EXPO diye bir iddiamız var ama Atlas Oteli ile bu utanç çukuru ile ancak oy kaybederiz. Bunlar bizim için dezavantaj. Acilen önlem alınmalı. Gerekenler yapılmalı. 


"Önlemler alınmalı"

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Emine Helil Kınay: 14 yıldır tartışmalı bir süreç yaşanıyor. Bölge ilgisizlik yüzünden kendi içinde böyle bir ortam yarattı. En azından süreç netleşene kadar böylece çevre ve halk sağlığına karşı Halk Sağlığı yetkilileri gerekli önlemleri alması lazım. İlgili idareler biraraya gelerek gerekli önlemleri almalı ve bu bu konu kent sorunu olmaktan çıkarılmalıdır. 


"Yılan hikayesi gibi"

AK Parti Konak İlçe Başkanı Yaşar Ötnü: Buraya inşa edilecek yapıyla ilgili projenin ruhsatı, zaten 2000 yılında verilmişti. Ancak mahkeme süreci konuyu yılan hikayesine çevirdi. Ancak artık bir an önce bunun hayata geçirilmesi gerekiyor. Biz bu konuyu geçen dönem Konak Belediye Meclis Üyesi iken defalarca gündeme getirdik. Bu dönem de yine ilçe başkanı olarak çözümü noktasında girişimlerde bulunuyoruz. Ancak, hiç gelişme olmadı. Çünkü, CHP zihniyeti bu sorunu bir türlü çukur halinden kurtaramıyor. Çünkü genelde yaptırmam, yapmam, etmem zihniyeti hakim. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, kendisi de meclis üyesi olmasına rağmen, büyükşehir meclisinde bu konuyu hiç gündeme getirmiyor. Çünkü, Tartan böyle şeylerle uğraşmıyor. Acilen bu çukurun kapatılması lazım. Pisliğin yanısıra korkuluk demirleri de yok. Güvenlik önlemi yok. Biri düşüp ölse felaket olur. 14 yıllık bu ayıpı artık temizlemek gerekir. BUgün Ak Partili bir belediye olsaydı 14 yıl değil 14 günde bu çukuru, gece gündüz çalışır kapatırdı. Hiç olmazsa bu çukuru kapatın. Üzerini yeşil alan yapın. bu halde durması çok sakıncalı ve tehlikeli. Fuar zamanı özellikle insan yoğunluğunun çok olduğu dönemde bir kaza olmaması büyük bir şans.


"Hemen temizlenin"

CHP Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu: Bu konuyu gündeme getirdiği için Yeni Asır'a teşekkür ediyorum. Bu alanda en azından sonuçları belli oluncaya kadar başta Valilik olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Müdürlüğü harekete geçerek bu alanın temizlenmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı. Bu alan İzmir için korkunç bir sıkıntı yaratıyor. Toplum sağlığı açısından her anlamda hem pislik hem korunma anlamında tedbirleri alınmalı. Ayrıca burası otobüs duraklarının olduğu yer. Allah göstermesin bir facia yaşanabalir hızlı bir şekilde önlemler alınması gerekir. 


ÇEVREDEKİ ESNAF VE VATANDAŞ NE DİYOR:

Rezalete tepki gösteren Hürriyet Bulvarı'nda işyeri çalıştıran esnaf ve vatandaşlar ise Yeni Asır'a konuyu manşetten duyurarak gündeme getirdiği için teşekkür ederek yetkilileri göreve çağırdı. 


Nuri Özer (İş merkezi müdürü): Biz iş merkezi sorumluları olarak bu sorundan bıktık artık. Sürekli lağım borularından fareler işyerlerine giriyor. Özellikle geceleri hırsız girdi sanarak polis çağırıyoruz. Ama nafile. Defalarca sorunu iletmemize rağmen farelere bir türlü çözüm bulunamıyor 


Recep Çolak (Dönerci): Biz burada gıda işi yapıyoruz. Müşteriler, gelmiyor. Buradan bir şey yemek istemiyorlar. Çünkü bu manzara hiç hoş değil. Çok zor durumdayız. 


Zeynep Çelebi (Büfeci): Farelerden korkuyoruz. Resmen gözümüzün önünde cirit atıyor. Artık bu rezatele son verilsin


Hakan Nevzat (Emekli): Burası Türkiye'nin 3. büyük kenti olan İzmir'in göbeği. Bu çukur, yıllardır kapanmadığı gibi hergün atılan çöplerle ve oluşan bataklık yüzünden daha da iğrenç hale gelmeye başladı. Üstüne üstlük bir de fare tehlikesiyle karşı karşıyayız. Çoluğumuz çocuğumuz hergün buradan gelip geçiyor. Birini ısırsa bir veba salgını veya kuduz tehlikesi olsa bunun hesabını kim verecek?


Ersin Korkmaz (Kurumsal danışman): Buraya sadece İzmir'den değil Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı turistler gelip gidiyor. Onlar bu manzarayı gördüklerinden acaba ne düşünüyorlar. EXPO 2020'ye aday olan İzmir'e bun manzara hiç yakışmıyor.


Emin Şahin (İcra memuru): İzmir'in yetkililerine sesleniyoruz. 14 yıldır bir türlü kapatılmayan bu alana artık ne yapılacaksa yapılsın. Biz her gün bu pisliği rezilliği çekmek zorunda değiliz. Fareler gözümüzün önünde cirit atıyor. Biz ise onları korku dolu gözlerle izlemekten başka birşey yapamıyoruz.


Fevzi Alp (Kahveci): Buradan hergün çocuklu aileler, öğrenciler, çalışan insanlar gelip geçiyor. Onlarda birini ısırsa veya bir hastalık bulaşsa bunun hesabını kim verecek? Kentin göbeğindeki bu rezalete son verilmesi için ne gerekiyorsa artık bir an önce yapılmalı. Çünkü olay artık insan ve çevre sağlığını tehdit edecek kadar tehlikeli boyutlara tırmanmaya başladı.


Hilal Ayşe Güven (Öğrenci): Biz her gün bu fareleri görerek korku içinde otobüs bekliyoruz. Benim gibi birçok arkadaşım bu manzarayı görünce tedirgin oluyor. Yetkililer buna bir çare bulsunlar. 


Alaattin Akbaş (Dönerci): Yetkililer bu pisliği bir an önce temizlesin.


Mikail Bulut (Lokantacı): Müşteriler artık bu pislik yüzünden yemek molası için bize gelmiyor. Bu yüzden işlerimiz de olumsuz etkilendi


Sinan Bulut (Dönerci): Diğer arkadaşlar gibi bizim işlerde de büyük düşüş var. Fareler yüzünden insanlar buradan yemek yemiyor. 


Yeni Asır