Ekonomi

Dünyaca ünlü bankanın iflasıyla iki günde 465 milyar dolar buharlaştı

ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) iflasının ardından yatırımcılarda yaşanan kaygılar küresel bankacılık hisselerinde keskin düşüşlere sebep oldu. Dünya borsalarında iki günlük kayıp 465 milyar dolara kadar ulaşmış oldu. Edinilen bilgilere göre, küresel hisse senetlerinin toplam piyasa değerinde iki günlük kayıp 465 milyar dolara ulaştı

ABD’de dünyaca ünlü Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflasları küresel piyasalarda şok etkisi yarattı. Edinilen bilgilere göre, küresel hisse senetlerinin toplam piyasa değerinde iki günlük kayıp 465 milyar dolara ulaştı.

ABD’li düzenleyici kuruluşların bankalara ilave kaynak sağlamak amacıyla attıkları adımların ardından Başkan Joe Biden hem yatırımcılara hem de banka müşterilerine güven telkin edici açıklamalar yaptı. Fakat bu gelişmeler, bankadaki sorunların başka ülkelere de sıçrayacağı endişelerini yatıştıramadı.

ABD’nin bankacılık sektörüyle ilgili endişelerle birlikte yatırımcılar küresel borsalarda riskten kaçış yönelimine girerken, dünya genelinde bankacılık hisselerinde sert düşüşler yaşandı.

ABD’de bölgesel bankaları izleyen KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi dün yüzde 7,7 değer kaybetti. Bu kayıp, Haziran 2020 yılından bu yana en sert günlük kayıp olarak kayıtlara geçti.

ABD’nin küçük bankalarından First Republic Bank’ın hisselerinde üç seansta kayıp yüzde 73 oranına vardı.

ABD’nin öncü bankalarının hisse değeri dün 90 milyar dolar, son üç işlem gününde ise 190 milyar dolar buhar oldu. ABD’deki yerel ve küçük bankaları ise en büyük kayıpları yaşayan taraf oldu.

İşte detaylar...

DÜNYA GENELİNE YAYILDI

Dün Avrupa’da da bankacılık ve sigorta şirketlerinin hisselerinde sert düşüşler meydana geldi. İsviçre bankası Credit Suisse Grup AG hisseleri dün yüzde 15 oranındaki kayıpla rekor düşük seviyeye geriledi ve bankanın temerrüt risk primleri rekor yüksek seviyeye fırladı.

Avrupa’da bankacılık sektörü hisseleri dün yüzde 5,7 ekside kapanırken, Almanya’nın Commerzbank bankası hisseleri yüzde 12,7 oranında düştü.

Asya borsalarında bankacılık hisseleri kayıplarını yükseltirken, en büyük düşüşleri yaşayan ise Japonya’daki firmalar oldu. Bankacılık sistemine yönelik risklere ilişkin endişeler tüm hisselerin gerilemesine sebep oldu.

FED FRENE BASACAK BEKLENTİSİ

Diğer taraftan, bankacılık sistemindeki endişeler nedeniyle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ayki toplantıda faiz artışında frene basacağı beklentisiyle ABD’de hazine tahvili faizlerinde sert düşüşler yaşandı.

“Finansal piyasalar ince bir buz üzerinde yürüyor” şeklinde konuşan İsviçre’nin önde gelen bankalarından Credit Suisse’in Asya Pasifik bölgesi baş yatırım yetkilisi John Woods, Fed’in muhtemelen faiz artışlarına ara vereceğini zira hali hazırdaki problemin büyük ölçüde likidite riskiyle ilgili olduğunu dile getirdi.

ABD’de 2008’den bugüne el konulan en büyük banka olan SVB’nin çöküşünde Fed’in faiz artırımlarının da rolü olduğu için politika faizinin gelecek aylardaki seyrine ilişkin beklentiler de değişti.

“Arsa alıp prefabrik ev yapayım” diyenler dikkat! Bu tuzağa sakın kanmayın!

Geçici işçilere müjde! Çalışma Bakanından geçici işçilere yönelik son dakika açıklaması! Acil bakın!

270 bin TL’ye sıfır araç mı olur demeyin! Bu araç piyasadaki tüm dengeleri alt üst edecek!