Dış Piyasalar

Dünyaca ünlü ekonomistlerden küresel balon riski yorumu!

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Varlık fiyatlarındaki aşırı artış 2000 yılında teknoloji hisseleri ve 2008 yılında ABD'de konut balonunun patlaması gibi olayların yeniden gerçekleşebileceği yönündeki endişeleri arttırdı.

BD'de Dow Jones endeksinin 16 bin puanı geçmesi küresel piyasalarda balon kaygılarını yeniden gündeme getirdi. Varlık fiyatlarındaki aşırı artış 2000 yılında teknoloji hisseleri ve 2008 yılında ABD'de konut balonunun patlaması gibi olayların yeniden gerçekleşebileceği yönündeki endişeleri artırdı. Aralarında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkam Ben Bernanke'nin halefi Janet Yellen, "Kriz Kahini" lakaplı ünlü ABD'li ekonomist Nouriel Roubini ve İsviçreli Dr. Kıyamet lakaplı ünlü yatırımcı Marc Faber'in de bulunduğu 10 önemli ekonomi isminin küresel balon riski konusundaki görüşleri şöyle:


Janet Yellen: Fiyatlar balona işaret etmiyor 

Senato'daki oturumda "Hisse fiyatlarında son derece güçlü bir yükselme oldu," diyen Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, çeşitli faktörler göz önüne alındığında hisse fiyatlarının balona işaret eden koşullarda olmadığını savundu. Konut piyasası gibi diğer olası varlık balonları hakkında yöneltilen soruya ise Yellen, fiyatlardaki yükselmenin piyasanın verdiği "mantıklı bir cevap" olduğunu belirtti. 


Nouriel Roubini: Köpüklenme işaretleri var 

DÜNYA gazetesi için kaleme aldığı makalesinde ünlü ekonomist Nouriel Roubini birçok ülkede ailelerin konuta yatırdıkları özvarlıkların, ABD'deki subprime mortgage balonu döneminden daha büyük olduğunu belirtti. Roubini, "Beş yılın ardından şimdi de tam bir balon değilse de köpüklenme işaretleri, İsviçre, İsveç, Norveç, Finlandiya, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve yeniden sahneye çıkan İngiltere (tamam, Londra) konut piyasalarında yeniden ortaya çıkıyor" diyor. 


Marc Faber: Balon iJ riskini merkez bankaları büyütüyor 

Dr. Kıyamet lakaplı ünlü İsviçreli yatırımcı Marc Faber'e göre küresel piyasalarda balon olgusu yakın bir tehlike. Amerikan yayın kuruluşu CNBC'ye konuşan Faber, finans sektörünün her alanında balon oluştuğuna dikkat çeken Faber, bunun merkez bankalarının politikalarından kaynakladığını söyledi. Faber aynı zamanda parasal genişlemeye olumlu yaklaşan Fed'in başına geçmesi beklenen Janet Yellen'ın politikalarının küresel piyasalarda yeni balonlar oluşturabileceğini ifade ediyor . 


Bili Gross: Balon işaretleri var ama henüz risk yok 

Amerikan yayın kuruluşu CNBC'ye konuşan dünyanın en büyük özel tahvil fonları arasında yer alan PIMCO'nun kurucusu Bili Gross, tahvil piyasasının balon işaretleri verdiğini ancak patlayacak düzeyde olmadığını söyledi. Gross'a göre bunun nedeni Amerikan Merkez Bankası'nın yeni başkanının Janet Yellen olmasının federal fon oranlarını yıllarca düşük tutalacak olması. 


Paul Krugman: Tam O istihdam için balonlar oluşabilir

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman tam istihdama yaklaşabilmek için ekonomide balonlar oluşması gerekebileceğini düşünüyor. Geçen mart ayında balonlar için standart bir tanım olmadığını söyleyecek kadar ileri giden Krugman artan balon endişesinin Fed Başkanı Ben Bernanke'ye ve onun yaptığı her şeye duyulan "derin nefretten" kaynaklandığını iddia etmişti. 


Robert Shiller: Alarm vermeye gerek yok ama kötüye gidebilir 

Bu yılın Nobel Ekonomi Ödülü'nü alan ABD'li ekonomist Robert Shiller, Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajda önemli uyanlar yaptı. Shiller, başta ABD olmak üzere birçok ülkede borsalardaki ani yükselişler ve hızla artan gayrimenkul fiyatlarının bir finansal balon yarattığını söyledi. 


Nobelli ekonomist, "Şu anda alarm haline geçmemiz gerektiğini söylemiyorum. Ancak birçok ülkede borsalar çok yüksek seviyelere tırmandı. Birçok ülkede gayrimenkul fiyatlarında ani bir yükseliş görüldü. Bunun sonu kötüye gidebilir" dedi. 


Warren Buffet: Hisseler şimdilik balon bölgesinde değil

Dünyanın en zengin dördüncü kişisi Warren Buffett, CNBC'ye verdiği bir röportajda hisselerin en azından şimdilik balon bölgesinde olmadığını söyleyerek Buffett, "Hisseler balon seviyelerinde değil. Yatırımınızı çeşitlendirmek mi istiyorsunuz? Çeşitlendirmeyi nakitle mi yapacaksınız? Borsalar ile kıyaslandığında berbat bir yatırım olur. Uzun vadeli tahvil mi almayı düşünüyorsunuz. Bence bu da berbat bir tercih olur" diye konuştu. 


Andy Xie: Balon O patlarsa Çin ve ABD'yi farklı etkiler 

Çin'in finans merkezi Şanghay'da çalışan ekonomist Andy Xie, Çin'deki gölge bankacılık endüstrisinin Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) parasal çıkışa başladığı dönemde ciddi bir likidite sıkıştırması ile karşı karşıya kalacağını söyledi. Xie'ye göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in büyüme, Fed'in ise işsizlik hakkındaki söylemleri 2007 yılındakinden dahi büyük bir balonun oluşması için birbirini tetikledi. Xie konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: Balon patladığında Çin ve ABD üzerindeki etkileri birbirinden oldukça farklı olacak. ABD'nin balonu borsalarda yoğunlaşmış durumda. ABD'nin borcu hızla artmıyor. 

Çin'deki balon ise borç ile katlanıyor. Bu nedenle yıkıcı gücü çok daha fazla olacaktır. 


Laurence Fink: Hisse senedi piyasasında devasa artış var

BlackRock CEO'su Laurence Fink'e göre Fed'in parasal çıkışı balon benzeri piyasaları yatıştıracak kadar kısa zamanda başlayamaz. Fink, "Hisse senedi piyasasında devasa bir artış var. Şirket tahvillerinin spread'leri dramatik şekilde daralıyor," diye konuştu. BlackRock, yönetimindeki 4.1 trilyon dolar ile dünyanın en büyük para yöneticisi konumunda. 


Adam Parker: Riskler 1(J var ama çok da endişeye gerek yok Morgan Stanley'in ABD borsalarından sorumlu baş stratejisti Adam Parker ABD borsalarına ilişkin aşağı yönlü riskler olduğunu söylüyor. Parker, öte yandan şimdilik piyasa hakkında çok da endişeli olmadığım belirtti. Politika yapıcıların bugün işlem yapılan yüksek seviyelerden yumuşak iniş gerçekleştireceğine olan inancın balonları yarattığına şüphe olmadığını söyleyen Parker, müşterilerine geçtiği bir notta "Fed'in parasal çıkış ile sıklaştırmanın farklı şeyler olduğu konusunda doğru bir iletişimde bulunacağını düşünüyoruz" diye yazdı. 


Dünya Gazetesi