Dış Piyasalar

Dünyaca ünlü emlak devi iflas mahkemesine başvuru yaptı!

İki yıl önce temerrüde düşen ve ülkedeki emlak borç krizini hızlandıran emlak devi China Evergrande, ABD'de iflas mahkemesinde alacaklılardan korunma başvurusunda bulundu.

Bloomberght.com’da yer alan habere göre emlak devi China Evergrande Group, Perşembe günü New York'ta bulunan iflas mahkemesinde alacaklılardan korunma başvurusu yaptı.

iki yıl önce temerrüde düşerek, ülkedeki emlak borç krizini daha da artıran şirket, ABD iflas yasasının, yeniden yapılandırma sürecinden geçen ABD dışındaki şirketleri, onları dava etmeyi veya ABD'deki varlıklarını dondurmak isteyen alacaklılardan koruyan 15'nci maddeye göre koruma talebinde bulundu. Çinli ev inşaatçısının 15. bölümle ilgili yaptığı başvuru, Hong Kong, İngiliz Virgin Adaları ve Cayman Adaları'nda sürdürülen aynı şekildeki görüşmelerinin tanınmasını istediğine atıf yapılıyor.

Uluslararası olarak yapılan borç yeniden yapılandırma anlaşmaları, bazen bir işlemin sonuçlandırılması sırasında Bölüm 15'in doldurulmasını da gerekli kılıyor. Geçen yıl da aynı tarz anlaşmayı başka bir Çinli şirket yapmıştı. Merkezi Pekin’de bulunan Modern Land China Co. şirketi, 250 milyon dolar tutarındaki bir tahvili geri ödeyemediği için offshore borç yeniden yapılandırma işlemi yapmıştı.

Çinli şirket Evergrande'nin yaptığı başvuru ile korunmak istediği yükümlülüklerin toplamının 300 milyar doları aştığı ifade edildi. Çin’in 60 trilyon dolarlık mali sistemi üzerine önemli etkileri olan Çinli Evergrande'nin yaptığı başvurunun ülkenin şimdiye kadar ki en büyük yapılandırmalarından biri olacağı vurgulandı.

ÇİN’DEN YUAN HAMLESİ

Bu arada Çin Merkez Bankası yuan fiksingini bir dolar başına 7,2006 olarak belirledi. Bloomberg’in traderlar ve analistler arasında gerçekleştirdiği ankette beklenti 7,3047 düzeyindeydi. Böylece beklenti ve gerçekleşen fiksing arasında 2018’den bu yana en büyük fark ortaya çıkmış oldu.

Çinli yetkililer yuandaki kan kaybını durdurmaya çalışmış, ancak zayıf ekonomik veriler ve sert düşen konut fiyatlarının etkisiyle hem offshore hem de onshore yuan son yılların en zayıf düzeyine inmişti.

Öte yandan bilançosunda zarara uğrayan Çinli kamu iştiraki gayrimenkul şirketlerinin sayısı da artmaya devam ediyor. Hong Kong’da işlem gören 11 şirket geçen yıl ilk altı ay içerisinde zarar açıklarken bu sayı 2023’de 18’e çıktı.