Kent Haberleri

Dünyaca ünlü kurumdan Türkiye’ye dolar uyarısı! O uyarıda deprem detayı dikkat çekti!

Dünyaca ünlü haber ajansı Reuters analizinde, deprem sonrasında Türk Lirası’ndaki yatay seyir sürse de mevcut kur politikasının devam etmesinin zor olduğuna işaret edildi. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 41 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği depremden sonra ekonomi yönetimi, döviz talebini azaltmayı amaçlayan önlemler aldı

Türk Lirası deprem sonrası yatay bir seyir izlese de, Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde son iki haftadaki 7 milyar dolarlık düşüş, meydana gelen depremin “stabil kur politikasını” da oldukça zorladığını gösteriyor.

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 41 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği depremden sonra ekonomi yönetimi, döviz talebini azaltmayı amaçlayan önlemler aldı.

Fakat bankacılar önlemlere karşın yıkıcı depremin ekonomik sonuçlarıyla kısa vadede döviz politikasında baskının süreceğinde hemfikir; uzun vadede ise uluslararası yardımlar ise bu baskıyı düşürecek en önemli faktör olacak.

Kur korumalı mevduatta yılın en büyük itfalarından birinin iki büyük deprem felaketiyle aynı zamana denk gelmesi de dövizdeki dengeyi zorlaştıran faktörlerden biri oldu. Depremle aynı zamanda 12 milyar dolar KKM itfa edildi.

İşte detaylar...

KKM’nin yoğun itfaları da dahil kısa vadeli bu etkilerin bir süre daha devam etmesi, deprem kaynaklı genel etkinin daha uzun sürmesi genel beklenti olarak kendini gösterdi.

YENİ TEDBİRLER GELEBİLİR

Bir bankanın döviz masası yönetici, “Merkez Bankası uzun süredir ihracat başta olmak üzere sağladığı yeni döviz gelirlerini piyasaya yöneltecek bir denge oluşturuyordu. Dengede bir yöne kayma olduğu zaman bu konuya bir düzenleme getirip tekrar bir denge sağlıyordu” dedi ve ekledi:

“Merkez Bankası bu dönemde rezervlerini ilk defa kullanmıyor… ancak rezerv yeterliliği düşük olduğu için bu uzun süre devam ettirilemez. Bu yüzden döviz isteğini düşürücü yönde adımların devamını bekliyorum.”

Merkez Bankası’nın haftalık rezerv kayıpları bankacıların kamu kontrollü olarak tanımladıkları mevcut politika için şaşırtıcı değil. Fakat bu politikada döviz talebi, ihracat gibi sürekli döviz geliri sağlayan yollardan finanse edildiği için de ‘devamlı rezerv kaybı’ da mümkün değil.

Merkez Bankası dövizde ekonomi yönetiminin istikrarlı olarak nitelediği dengeyi sağlamak için yalnızca rezervlerine başvurmadığı fakat piyasayı hep organize ettiği ve en büyük oyuncu olduğu bir yapıyı 2022’den beri yürütüyor.

Bu yapıda ihracat başta olmak üzere Türkiye’ye giren bütün döviz gelirleri direkt ya da dolaylı olarak stabil kur olarak bilinen sisteme destek oluyor. Başta enerji olmak üzere ithalat gibi ödemeler ise bu sistemin maliyet tarafını meydana getiriyor.

Bu süreçte döviz piyasasında da son dönemlerde keskin değişimler görülmüyor. Hatta Türk Lirası’nın deprem öncesi son işlemden bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 0,2 seviyesinde. Türk Lirası dolar karşısında tarihi rekor olan 18,88 liraya oldukça yakın seviyede işlem görüyor.

SGK’dan EYT’lilere peş peşe duyuru! EYT’liler bunu hiç beklemiyordu!

Emlakçıların bu yaptığına asla inanamayacaksınız! Aldıkları kararla çok şaşırttılar!

10 bin TL deprem yardımına haciz mi geldi? Bu kadarı da olmaz! Bakanlık resmen açıkladı!