30 / 09 / 2024

Dünyada 10 yılda yatırımlara 1.9 trilyon dolar aktarılacak!

Dünyada 10 yılda yatırımlara 1.9 trilyon dolar aktarılacak!

Ekim sonuna doğru çok büyük   grubun patronu ile sohbet ediyordum. 2010 ve sonrasında grubun yeni yatınm stratejilerini anlatırken, 'Geniş anlamda altyapı yatınmlanna odaklanacağız' değerlendirmesini yaptı




'Geniş anlamda altyapı' tanımını ise limandan otoyola, köprü işletmesinden enerjiye kadar uzanan bir yelpazeye oturttu. Bu grup yalnız değil. Capital'in Kasım sayısında önemli bir araştırma yayınlanacak. 'Devlerin büyük portföy değişimini' ortaya koyan bu araştırmada, büyük gruplann hangi sektörlerden çıkıp, hangilerine girecekleri ya da büyüyecekleri ortaya konuluyor. Orada da 'altyapı' faktörü dikkatinizi çekecek. Hugo Boss CEO'sunun değerlendirmesini de aktarmıştım. ABD'nin başlattığı altyapı yatnmlanndan söz etmişti.

Büyük bir yatırım dalgası

Buna çin, Hindistan, Brezilya gibi büyük ekonomiler ile Afrika gibi 'yaünma aç' katından gelecek altyapı ataklan da eklenince, önümüzdeki dönemde bu alanda büyük bir patlama olması kaçınılmaz gibi görünüyor. OECD'nin (Ekonomik işbirliği ve Kalkınma Örgütü) çok yeni yayınladığı araştırma, önümüzdeki 10 yılda, dünyada altyapı yatırımlarına 1.9 trilyon dolar aktarılacağını ortaya koyuyor. Bu müthiş yaünmdan en büyük payı ise su ve Telekom alacak, sonra diğerleri gelecek. Coğrafya olarak bakıldığında öncülüğü Asya/Pasifik, Latin Amerika ve Avrupa üstlenecek. 'Gelecekte ne yapalım' diye düşünen girişimcilere belki bir fikir verebilir.
Posta/ M. Rauf ATEşž


Geri Dön