Sektörel

Dünyada fahiş kira artışlarına karşı hangi önlemler alınıyor?

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, dünyada fahiş kira artışlarına karşı hangi önlemler alındığını anlattı. Peki söz konusu önlemler neler? İşte detaylar...Dr

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, son zamanlarda sık sık gündeme gelen fahiş kira artışını önlemeye yönelik dünyadaki uygulamaları anlattı.

Peki dünyada fahiş kira artışlarına karşı hangi önlemler alınıyor? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

Akşam'dan Bülent Şanlıkan'ın haberine göre, Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş yaptığı açıklamda genellikle devlet konut piyasasına müdahale etmede teşvik ya da  kira yardımı, vergilendirme politikasında değişiklik, konut üreticilerine sübvansiyon ve kira parasının sınırlandırılması gibi araçları kullandığına değinerek, ABD ile Avrupa'nın, konut piyasasına daha az devlet müdahalesi ve konut üretimi için daha az hükümet desteği sağlanmasına odaklandığını söyledi.

Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, yaptığı açıklamada Almanya, Fransa, İrlanda ve İsveç gibi ülkelerde konut kira sınırlaması ve İspanya, İtalya, Polonya ve Portekiz gibi ülkelerde ise kira denetleme önlemleri uygulandığına değindi.
 

ORTAK ÖNLEM NE?

Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş yaptığı açıklamada Hollanda'da salgın dönemindeki son düzenlemeyle sosyal konutlar için kira üst sınırı belirlendiğini ve bu eşiğin aylık 737.14 Euro olduğunu söyledi.

İrlanda'da konut kirasının piyasa kirasından fazla olayacağına değinen Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş yaptığı açıklamada özellikle kiralık konut talebinin yüksek olduğu bölgelerde kira artışının yasayla yıllık yüzde 4 olarak sınırlandırıldığını söyledi.

İspanya'da kira üst sınırı uygulanmadığını fakat kira artışlarının yıllık tüketici fiyat endeksindeki artışı geçemez kuralı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, birçok ülkede kira kontrolüne yönelik düzenlemelerin yer aldığını söyledi. Ülke olarak ortalama aylık konut ve kira harcamasının hanenin toplam harcamasına oranının yüzde 30'dan aşağı olması istendiğini söyleyen Tanrıvermiş, devletin konut piyasasına müdahale etmede kullandığı araçları şu şekilde açıkladı:

-Teşvik ya da kira yardımı,
-Vergilendirme politikasında değişiklik,
-Konut üreticilerine sübvansiyon,
-Kira bedelinin sınırlandırılması.


İRLANDA'DA ARTIŞ YÜZDE 4'Ü GEÇEMİYOR

Konu ile ilgili aktarılan detayklara göre, İrlanda'da konut kirası; piyasa kirasından daha çok olamıyor. Özellikle kiralık konut talebinin yüksek olduğu yerlerde kira artışı yasayla yıllık yüzde 4 ile sınırlandırılıyor. Kiralık konutlarda, her 12 ayda bir kira gözden geçirilebiliyor. Yine İrlanda'da yıllık kira parası; konut değerinin 25'te birini geçmiyor.

Konu ile ilgil olarak aktarılan detaylara göre, İspanya'da kira üst sınırı uygulanmıyor fakat kira artışları yıllık tüketici fiyat endeksindeki artışı geçemez kuralı bulunuyor.

Devlet, kiralarda 'aşırı artış' yaşanan bölgelerde kira kontrollerinin getirilmesine yönelik düzenlemeler yürürlüğe koydu.

ABD VE AVRUPA'DA DENETİM ÖNLEMLERİ

ABD ve Avrupa'da genel konut politikası ise piyasaya daha az devlet müdahalesi ve konut üretimi için daha az hükümet desteği şeklinde belirtiliyor.

Yine konuyla ilgili olarak aktarılan deteylara göre, Almanya, Fransa, İrlanda ve İsveç gibi ülkelerde konut kira sınırlaması ve İspanya, İtalya, Polonya ve Portekiz gibi ülkelerde kira denetleme gibi önlemler uygulanıyor. Örnek vermek gerekirse, Almanya'da 'yoğun bölgelerde' yeni bir konutun kiralanmasında kiracı emsal ya da karşılaştırmalı konut kirasının yüzde 10'luk kısmı üzerinde ya da önceki kiralamadaki seviyeden yüksek oranı aşmaması gerekli. Söz konusu kira bedeli, 3 yıllık dönemde yüzde 20'den fazla yükseltilemiyor.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Hollanda'da yıllık fiyat endeksindeki artış dikkate alınıyor. Fakat tüm dünyayı etkisi altına alan pandemideki düzenlemeyle sosyal konutlar için kira üst sınırı aylık 737.14 euro şeklinde belirlendi.