Dekorasyon

Dünyadaki parça halı üretiminin yüzde 57'si Gaziantep'ten karşılanıyor!

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Kaplan, bin 400'ün üzerinde halı makinesiyle günlük 1 milyon metrekare üretim kapasitelerinin olduğunu açıkladı. Kaplan, Dünyadaki parça halı üretiminin yüzde 57'si Gaziantep'ten karşılandığını belirtti

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, dünyadaki parça halı üretiminin yüzde 57'sinin Gaziantep'ten karşılandığını söyledi.  


Günlük 1 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip Gaziantep, sektörün en önemli fuarı olarak kabul edilen "Domoteks Gaziantep Makine Halısı Fuarı"na ev sahipliği yapacak. 


Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Halıcılar Odası tarafından desteklenen fuar, Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenecek. 26- 29 Mayıs arasında Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 23 bin metrekare alanda gerçekleştirilecek fuarda 152 firmanın stant açması bekleniyor. 


Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuarın sektör için kaçınılmaz bir konuma geldiğini söyledi. 


Aylar öncesinden başladıkları hazırlıkların tamamlandığını belirten Kaplan, şöyle konuştu: 


"Birçok ülkeden gelecek sektör temscisini şehrimizde misafir edecğiz. Fuar sektör için çok önemli. Son açıklanan istatistiklere göre dünya parça halı üretiminin yüzde 57'si Gaziantep'te üretiliyor. Bin 400'ün üzerindeki halı makinemizle günlük 1 milyon metrekare üretim kapasitemiz var." 


Yılın ilk 4 ayında 522 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını hatırlatan Kaplan, mevcut kapasiteyi en iyi şekilde kullanarak bu rakamı artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.  


Suriye'deki iç savaşın sektörü olumsuz etkilediğini ancak bu krizi fırsata çevirmeyi bildiklerini ifade eden Kaplan, "Daha önce Ortadoğu ağırlıklı çalışıyorduk. Şimdi pazar yelpazesini genişleterek dünyanın her bölgesine halı satıyoruz" dedi.  


Sektördeki kalifiye eleman sıkıntısına değinen Kaplan, bu sorunu Türkiye'ye sığınan Suriyelilerle kapatabileceklerini kaydetti. 


Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesini isteyen Kaplan, "Bunları en fazla 3 ila 6 ay içerisinde yetiştirebilir ve kalifiye eleman seviyesine getirebiliriz. Böylelikle hem devlet sigorta primi alır hem de Suriyeliler çalışıp evine ekmek götürür" şeklinde konuştu.  


GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da Türkiye'nin en çok ihracat yapan 6'ncı kenti olan Gaziantep'in makine halı üretimi ve ihracatında merkez olarak kabul edildiğini vurguladı. 


Son teknoloji halı makineleriyle donatılmış kentte 250'yi aşkın firmanın faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Bartık, "Bu firmalar yıllık ortalama 300 milyon metrekare makine halısı üretiyor. Fuarla bu gücümüzü daha da sağlamlaştıracağımıza inanıyorum" ifadesinde bulundu. 


AA