Genel

Dünyadaki şehirlerin hepsi yüksek binalı, trafikli ve stresli!

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, şehirlerin hepsinin yüksek binalar, çok katlı yollar ve yoğun trafikle stresli şehirler haline geldiğini söyledi..

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Eyüpsultan'ın tarihi ve kültürel varlıklarını aslına uygun şekilde ihya etmek için 98 hektarlık alanda başlatılan Eyüp Sultan Tarihi Merkez Yönetimi (ESTAM) Projesi'nin Ensari Konağı'nda düzenlenen tanıtım programına katıldı. Toplantıda konuşma yapan Bakan Kurtulmuş, şehirlerin kimliklerinin insanların zihinlerinde oluşan medeniyet tahayyülleriyle ortaya çıktığını anlattı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kurtulmuş sözlerine şu şekilde devam etti; "Bugün dünyaya baktığımız zaman maalesef hemen hemen dünyanın bütün şehirlerindeki güzel binalar, mekanlar, daha estetik, huzurlu ve insani olan yapılar, eski yapılardır." 

Bakan Kurtulmuş, şehirlerin hepsinin yüksek binalar, çok katlı yollar ve yoğun trafikle stresli şehirler haline geldiğini belirtti. Kurtulmuş, "Kadim kültürümüzün değerlerini ortaya çıkaran, o tahayyül dünyasının, yani insanların zihninde hayal ettiklerinin surete dönüştüğü mekanları yeniden onarmak, ihya etmek bizim sorumluluğumuzdadır. Zaman eğer onu yönetemezseniz sizdeki birçok iyi şeyi alır götürür, harap eder hatta yok eder. Maalesef uzun yıllar boyunca sadece zamanın vermiş olduğu tahribat değil, aynı zamanda köklerimizden uzaklaşmak gibi bir telaşla ortaya konulan yanlış uygulamalar, tarihte estetik, sanat, mimari ve ahenk adına ne varsa, onları geride bırakmamıza neden oldu. O muhteşem mezar taşlarının kırılıp bir kenara atılması tesadüf değildir. Sadece saygısızlık değildir. Bir ilgisizlik, duyarsızlık, tarihten, tarihle irtibatını koparma yönünde, neredeyse bir telaşın sonucudur. Sokaktaki 3-5 maganda ya da tarihe, mezara saygısız 3-5 mahalle serserisinin yaptığı işler de değil. Bir devrin, bir zihniyetin özeti gibidir." şeklinde konuştu.

Bakan Kurtulmuş, Eyüpsultan'ın yayalaştırılması, trafikten uzak hale getirilmesi, tarihi güzelliklerin de belgelenerek en güzel şekilde teşhir edilmesinin temin edilmesi gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz kökü mazide olan bir atiyiz. Bizim geleceğimiz, sadece ekonomide ileri gitmekten ibaret olamaz. Yollarımızı, köprülerimizi, havaalanlarımızı, uçaklarımızı, tanklarımızı, ekonomimizi, fabrikalarımızı geliştirmekle büyük bir gelecek kuramayız. Bunları tabii ki yapacağız. Bunlar halkın refahı, ülkenin zenginliği ve güçlü olması bakımından önemlidir. Ama dünyada başka hiçbir ülkede olmayan zenginlik Türkiye'de var. O da tarihi ve kültürel zenginliği, çeşitliliği ve derinliğidir. Bu kültürel zenginliğimizde, bu büyük medeniyet birikimimizden istifade etmezsek, ekonomik başarılarımızın, ekonomide yükselmemizin hiçbir anlamı kalmaz. O yüzden en az Türkiye'nin ekonomideki gücü, bağımsızlığı kadar önemli bir husus da medeniyet ve kültür aralığındaki milli bağımsızlık meselesidir. Biz kültürel alanda milli bağımsızlığı kazanmadıkça, güçlendirmedikçe, diğer alanlarda, ekonomide ve teknolojide bağımsız olmamız mümkün değildir. O yüzden köklerimizle buluşacağız. Köklerimizdeki değerleri bugüne aktaracak ve onun bize yarın da bir güç olmasını temin etmeye çalışacağız."

Projenin restorasyon değil, bir alan yönetimi olduğunu ifade eden Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, şu bilgileri verdi:

"Bu alanda ulaşım ve erişim, metro ve raylı sistemler, yayalaştırma, gezi rotalamaları, yeraltı otoparkları, ziyaretçi yönetimi, anıtsal eserlerimizin yeniden işlevlendirilmesi, Eyüpsultan Meydanı ve çevre düzenlemesi, kurumsal kimlik çalışmaları, meydanın Haliç'le yeniden bütünleştirilmesi gibi ana konuları ihtiva eden çok kapsamlı bir ihya ve kentsel gelişim programıdır. Proje kapsamında 67 müstakil proje bulunuyor. Projelerin her biri Türkiye ve İstanbul için örnektir, çok değerlidir. Bu gelişim seferberliği, alan yönetimi hususunda da inşallah ülkemize model olacaktır."