28 / 04 / 2024

Dünyadan elinde doları olanlara acil uyarı. Öğrenen bankaya koştu. Yatırımcılar dondu kaldı

 Dünyadan elinde doları olanlara acil uyarı. Öğrenen bankaya koştu. Yatırımcılar dondu kaldı

Dünyadan elinde dolar olan vatandaşlara yönelik önemli bir uyarı geldi. Haberi alan vatandaşlar acil olarak bankaya koştu. İşte konunun detayları...



Türkiye'de ve dünyada dolar alarak yatırım yapmak isteyen vatandaşların sayısı bir hayli fazla. İşte bu nedenle vatandaşlar altın ve dolar fiyatlarını yakından takip etmeye devam ediyor. Son olarak altın ve dolar fiyatları hakkında uzman isimlerden önemli açıklamalar geldi. O açıklamaları duyan vatandaşlar işlem yapmak amacıyla bankaya koştu. 

2023 Temmuz toplantısında ise politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25-5,50 aralığına yükselten FED, böylece politika faizini 31 Ocak 2001 tarihinden bu yana en yüksek seviyeye çıkarmış oldu.

FED'in karar metninde, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığının altı çizilirken, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirildi.

DOLARDA NELER OLACAĞINI SÖYLEDİ

FED'in faiz kararı sonrası dolar/TL'nin yönü noktasında değerlendirmede bulunan Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre, şunları söyledi:

"Daha önce dolar gülümsemesini anlatmıştım. Piyasalar FED'in diğer merkez bankalarından daha erken gevşeyeceğini düşündüğü sürece Dolar gülmeyi bırakır. Diğer bankaların hala faiz artırımına devam edeceği imajı bittiği gün Doların tekrar gülmeye başlayacağı gündür. Bu yüzden artık FED'in şahin görünümü yetmiyor, diğer geçmiş ülkelerde enflasyon ABD kadar hızlı yumuşamadığından dolar endeksi grafiği hızla aşağı geldi."
Fakat benim beklentim ABD'de enflasyonun baz etkisi bitişi, güçlü istihdam ve varlık ve emtia fiyatlarındaki ralli nedeniyle tekrar yükselişe geçeceği yönünde. Bu yüzden FED daha uzun süre sıkı kalacaktır, 1 artırım daha yapacaktır ve enflasyon beklenenden fazla üzerse devamını dahi getirebilir. Bu da dolar endeksi grafiğinin tekrar gülmesi anlamına gelir. Çünkü en önemli banka FED'dir ve diğer bankalar gibi ya da daha uzun sürebilecek sıkılaşma doların gücünü koruması anlamı taşır."

İris Cibre, "Ekim-kasım itibarıyla bu söylemlerimin sonuçlarını görmeye başlayacağımızı düşünüyorum" diye belirtti.
 


Geri Dön