Dünyagöz Bakü ve Amsterdam'da göz hastanesi açacak!
Önce müteahhitlik yaptı. Sonra tek bir branşta ihtisaslaşarak hızla büyüdü. Dünyagöz Grubu 2016 da yabancı bir ortakla yola devam etmeye hazırlanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, ikinci alternatifimiz ise halka arz diyor...
DÜNYAGÖZ Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, uzun yıllar inşaat malzemeleri sattıktan sonra 1988'de inşaat müteahhitliğine başlamış. 1991'de inşa ettiği Avrupa Hastanesi'yle adım atmış. 1993 yılında İstanbul Gayrettepe'de Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait binayı kiralayarak hastaneye dönüştürmüş. Sonra hastanelerini 1995'te büyük bir sağlık grubuna satarak tekrar inşaat sektöründeki işlerine ağırlık vermiş. Ancak bir yıl sonra İstanbul Levent'te, Türkiye'nin tam teşekküllü ilk branş hastanesi olan Dünyagöz'ü hizmete açarak yeniden sağlık sektörüne dönmüş.
Yeni yıldan itibaren sağlık sektöründeki faaliyetlerine büyük bir ortakla devam etmeye hazırlanan firma, halka açılmak ve yabancı ortaklık için Ak Yatırım'a yetki vermiş durumda. Kapıcıoğlu ile Dünyagöz'iin geleceğe yönelik hedeflerini konuştuk.
Kaç hastaneniz var?
26 hastanemiz var. 2016'da hizmete girecek yeni hastanelerimizle 250 olan doktor sayımız 300'e çıkacak. Türkiye'deki pazar payımızı resmi rakamlarla belirleme imkanımız yok. Ama üniversitelerde bile yapılamayan birçok ameliyatı biz gerçekleştiriyoruz.
26 hastane için cironuz düşük değil mi?
Evet düşük; çünkü geçen sene SGK'lı hastalara fazla hizmet veremedik. Ayrıca yeni hastane açılışları dolayısıyla yatırımlarımız vardı. 2015'te İstanbul'da Bağcılar, Sultanbeyli, Çorlu, Sakarya, Ankara Keçiören ve Sincan'da açtığımız hastaneler tamamen SGK'lı hastalara hizmet verecek.
SGK'lılara neden az hizmet veriyorsunuz?
Çünkü SGK'nın verdiği katkı paylarıyla ameliyat yapmamız mümkün değil. Örneğin, doğru malzeme ile yapılan bir katarakt ameliyatının bize maliyeti 1.500 TL, SGK'dan 575 TL alıyoruz.
2015'i genel olarak nasıl kapattınız?
107 farklı ülkeden ortalama 50 bine yakın yabancı hastaya hizmet veriyoruz. Öngörü ve deneyimlerimiz sayesinde hızımızı kesmediğimiz, yurtiçi ve yurtdışında büyümeyi sürdürdüğümüz bir yıl yaşadık. 2015 ciromuzun 2014'e göre yüzde 10 civarında artmasını ve 300 milyon TL civarında gerçekleşmesini bekliyoruz.
2016'da yatırımlarınız olacak mı?
Ocak ayında Konya ve Gaziantep'te, yılın sonuna doğru İzmir Konak'ta, Şubat'ta Bakü ve Amsterdam hastanelerimizi hizmete açacağız. Böylece hastane sayımız 26'dan 31'e yükselecek. Bu hastanelerimiz için 250 milyon TL olarak planladığımız yatırım hedeflerimiz 300 milyon TL'ye ulaştı. Avrupa'nın belirli noktalarına her yıl beş klinik açma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yatırımlarımız sayesinde 2015'te 50 bin olan yabancı hasta sayımızın 100 binleri bulmasını hedefliyoruz. Bu yeni yatırımlarımızla 2016'da ciromuzun 600 milyon TL'yi bulacağını öngörüyoruz.
Bazı hastaneler çoğunluk hissesini yabancılara sattı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?..
2016'nın ilk çeyreğinde çok önemli bir grup şirketine yüzde 20 birinci dilim, 2017'de ise yüzde 20 ikinci dilim ortaklık vermek üzere görüşmelerimiz devam ediyor. Borsa İstanbul'a kote olacaktınız Birinci birinci önceliğimiz yurtdışı kaynaklı bir ortaklık yapmak. Bu kapsamda sağlık sektöründe çok büyük bir ortakla hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyümek istiyoruz. Halka açılmak ve yabancı ortaklık için Ak Yatırım'a yetki verdik.
Göz estetiği konusunda da faaliyetleriniz var. Bu kapsamda ne yapıyorsunuz?
Göz çevresindeki her türlü işlemin, gözün anatomisini bilen göz doktorları tarafından yapılması gerekir. Oküloplasti branşı tamamen bu konularla ilgilenen bir bölüm. Bu kapsamda göz kapağı düşüklüğü, göz altı torbaları, kırışıklıklar, botoks en fazla başvuru aldığımız şikayetler oluyor.Bu iş aslında estetikçilerin değil bizim işimiz. İş hacmimizin yaklaşık yüzde 15-20'si göz estetiğini kapsıyor. Bu sene 20'nci yılınızı kutlayacaksınız. Bu kapsamda neler yapacaksınız Ar-Ge merkezimizin yatırımlarına çok önem veriyoruz. Yılda 1 milyon hastaya bakan 250-300 doktorun tecrübesi, bu merkezin gelişmesi için önemli bir kaynak. Eğitim tarafında ise yerli yabancı ve gözün belli alanlarında uzmanlaşmak isteyen göz doktorlarına eğitim programları düzenliyoruz. Geçen sene lazer tedavisinin mucidi 20'den fazla patentli buluşu olan profesör Pallikaris'i transfer ettik.
"Bakü'de kornea bankasını kurduk"
Kornea bankası kurmak için dört senedir çalıştıklarını belirten Kapıcıoğlu "Bir kornea bankası kurmak için bütün altyapımız hazır. Sadece bakanlığın iznini bekliyoruz. Bu projemizi yeni Sağlık Bakanımız ile tekrar konuşmak istiyoruz. Bu arada Bakü'deki hastanemizde bir kornea bankası kurduk. Türkiye'de kornea bankası kurulana kadar yerli ve yabancı hastalarımızı Bakü'ye götürmeyi planlıyoruz" diyor.
"Çocuklarımla beraber çalışıyorum"
Üçü kız, biri erkek olmak üzere dört çocuk babası olan Eray Kapıcıoğlu çocuklarının kendi işlerini devam ettirmesinden çok mutlu olacağını belirterek "Büyük kızım burada yardımcım. Oğlum inşaatın küçük olan Melike ise işletme okudu. Londra'da takı tasarım okuluna gitti. Kendi markası ile takı yapıp satıyor" diyor.
"En büyük hobim deniz"
Yakın zamana kadar atlara çok meraklı olduğunu söyleyen Eray Kapıcıoğlu belindeki rahatsızlık nedeniyle artık ata binemediğini belirtiyor. Kemer Göktürk'te iki atı olduğunu ve artık kızı Demet'in atlarla ilgilendiğini ifade eden Kapıcıoğlu, "Ben de kendimi denize ve tekneme verdim. Bol bol yüzüyorum. Özellikle yazları hiç aksatmadan her cuma Göcek'e gidiyorum. Bir teknem var. Arkadaşlarımızla denizin, tabiatın tadını çıkarıyoruz" diyor.
Para