28 / 04 / 2024

Dünyanın en büyük 5'inci sulama tüneli 29 Ekim'de açılacak!

Dünyanın en büyük 5'inci sulama tüneli 29 Ekim'de açılacak!

Tünelin tamamlanmasının ardından Harran Ovası'yla birlikte Suruç Ovası da GAP projesiyle suya tam manasıyla kavuşacak GAP Eylem planı çerçevesinde Harran Ovası' ndan sonra suya kavuşacak...




Suruç Ovası Sulama Tüneli'nde sona yaklaşıldı. Tünelin tamamlanmasının ardından Harran Ovası'yla birlikte Suruç Ovası da GAP projesiyle suya tam manasıyla kavuşacak GAP Eylem planı çerçevesinde Harran Ovası'ndan sonra suya kavuşacak olan Suruç ovasını sulayacak olan Suruç tünellerinin tamamlanması için 29 Ekim 2013 günü hedef olarak gösterildi. 


29 Ekim'de bitecek GAP Eylem Planı kapsamında 2010 yılında yapımına başlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tünel inşaatı aralıksız devam ediyor. 29 Ekim'de bitirilmesi planlanan ve tamamlandığında dünyanın 5'inci büyük sulama tüneli özelliğini kazanacak olan Suruç Tüneli'nde, İtalya'dan getirilen 8 metre çapında 150 metre uzunluğundaki makine ile günde 20- 25 metre ilerleme sağlanıyor. Tamamlandığında tünelden saniyede 90 metreküp su akıtılarak, yıllardır susuzluk nedeniyle işlenemeyen Suruç Ovası'ndaki 932 bin dekar arazi sulanabilecek. 


Beraberinde Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili A.Kerim Gök, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Yavuz, 11 Jandarma Alay komutanı Albay Selman Kömürcü, Emniey Müdürü Mehmet Likoğlu ve DSİ 16. Bölge Müdürü Numan Gündüz ile yapımı devam eden tüneli ziyaret eden Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, yetkililerden bilgi aldı. Yaklaşık 1 saatlik vagon içerisinde tünelde yolculuk yapan Vali Celalettin Güvenç, projenin devreye girmesinden sonra Türkiye'de sulama açısından en fazla arazi sulanan bölgenin Şanlıurfa olacağını söyledi. 


Suruç Ovası ve Harran Ovasının Şanlıurfa'nın sulanabilir arazileriyle iki önemli ekonomik kanadı olduğunu söyleyen Vali Güvenç, bu iki ova arasında yer alan Organize Sanayi Bölgesiyle 6. Teşvik bölgesinde yer alan Şanlıurfa'yı uçuşa geçecek bir il olarak değerlendirdi. 

Çalışmalar hızla devam ediyor Çalışmaların son sürat devam ettiği 17 kilometrelik tünelin 16. kilometresinde inceleme fırsatı bulduğunu kaydeden Vali Güvenç, 17 km'lik Suruç tünelinde Vekiliyle, Bürokratıyla ortak bir çalışma ile sona yaklaştıklarını ifade ederek, "Bu tünellerden beklentimiz ümidimiz çok fazla Suruç'un kaderini değiştirecek bir proje, toplam 932 bin dekar arazimizi sulayacak, bereket getirecek ovaya, insanımızın yüzünü güldürecek bir proje. 


Özellikle 205 milyon TL'ye mal olacak proje için bize kaynak ayıran Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Öte yandan DSİ'nin Genel Müdüründen işçisine kadar tüm ekibine minnetlerimi şükranlarımı sunuyorum" dedi. 

Engel kalmadı Şanlıurfa'ya mühendislik harikası olan tünellerle yatırım yapıldığını anlatan Vali Güvenç, kendisinin de sulama kanallarının çalışmalarından etkilendiğini ifade ederek, "Türk Mühendisimiz, müteahhitimiz, işçimiz emek veriyor. Gurur duymamak mümkün değil. Bakanımızın vaadi 12 ayın 12'sinde burayı hizmete açmaktı. Ancak bazı sıkıntılar oluştu. Çökmeler oluşmuş 600 tonluk bir makinenin çökmesinden bahsediyoruz yerin altında. Ama bunun üstesinden gelecek ekipmanımız, tekniğimiz olduğunu arkadaşlarımız ifade ettiler. 

Biz 12'ci aydan da önce yetiştirebilirsek Sayın Başbakanımız Şanlıurfa'mızı ziyaret edecek, Suruç'umuzu ziyaret edecek inşallah. Onun programında burayı yetiştirelim istiyoruz. Bizzat müjdeyi Başbakanımız versin arzu ediyoruz. Bunu deneyeceğiz, çalışacağız. Ama her şart altında büyük bir mutlulukla ifade ediyorum ki bu tüneller seneye Suruç ovasını sulamaya başlayacak. Bunun önünde bir engel kalmadı, bu güzel" dedi. 


Milliyet Gazetesi


Geri Dön