Ekonomi

Dünyanın en büyük fonu Norveç Varlık Fonu dev zararı açıkladı!

Dünyanın en büyük fonu olan Norveç Varlık Fonu 2022 yılının ilk yarısında 174 milyar dolar zarar açıkladı.

Dünyanın en büyük fonu olan ve 1,3 trilyon dolar büyüklüğe sahip Norveç Varlık Fonu Rusya’nın Ukrayna'yı işgale kalkışmasının piyasalarda dalgalanmayı artırması, artan enflasyon ve faizlerin yükselmesiyle yılın ilk yarısında zarar etti.

Oslo merkezli fondan yapılan açıklamada, Haziran ayında sona eren 2022'nin ilk 6 ayında 174 milyar dolar zarar edildi. Fon yatırımlarının büyük kısmının yer aldığı hisse senetlerinde yüzde 17’lik bir kayıp yaşarken sabit gelirli varlıklarda yüzde 9,3’lük düşüş gözlemlendi. Peki Norveç Varlık Fonu'nun bu kadar zarar etmesinin diğer sebebleri açıklandı mı? İşte detaylar...

Bloomberght'in haberine göre, fonun başındaki isim olan Nicolai Tangen Mayıs'ta milletvekillerine yaptığı açıklamada halka açık şirketlerin en büyük yatırımcısı olan fon için daha fazla belirsizlik ve riskin yeni normal olduğunu ve Ukrayna’da yaşanan savaşın doğurduğu jeopolitik sonuçlar sebebiyle 30 yılın en büyük değişimleriyle karşı karşıya oldukları bildirilmişti.

"Piyasa, artan faiz oranları, yüksek enflasyon ve Avrupa’da yaşanan savaş tarafından şekillendiriliyor" diye söyleyen Tangen, "Özellikle teknoloji hisseleri eksi yüzde 28 ile oldukça kötü bir performans sergiledi" ifadelerini kullandı.

Fonun halka açık olmayan gayrimenkul varlıkları yüzde 7,1 değer kazansa da söz konusu varlıklar toplam yatırımların yüzde 3’ünü oluşturuyor.

RUS VARLIKLARININ ÇIKARILMASI KARARI ALINMIŞTI

Norveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından 27 Şubat tarihinde Rus varlıklarını fondan çıkarma kararı almış fakat Rusya’nın yabancıların hisse senedi piyasasında işlem yapmayı yasaklamasıyla bu kararı uygulamakta ciddi problemlerle karşılaşmıştı.

Norges Bank tarafından Mart ayında yapılan duyuruda Rusya’daki piyasaların daha normal işlemeye başlaması sonrası fonun ülkedeki yatırımlarını dondurma kararını kaldırmayı tavsiye edeceğini ve satışı gerçekleştirmek için daha detaylı bir plan sunacağı kaydedilmişti.

Norveç’in petrol ve doğalgazdan elde ettiği gelirlerle yatırım yapılması için 1990 yıllarında kurulan fonun portföyünde yaklaşık 9 bin hisse senedine sahipken bu sene ilk defa yenilenebilir altyapı alanını araştırmaya başlamıştı.

Genel olarak bakıldığında fonun toplam getiri oranı gösterge olarak belirlenen ve fonun kendini kıyasladığı seviyelerin 1,14 puan üzerinde gerçekleşti.

Devletten 12 ay boyunca 600 TL'lik destek! Elinizi çabuk tutun başvuran hemen alacak!

A101 Perşembe aktüel ürünler kataloğu! A101'de yarın neler var? 18 Ağustos 2022 fiyat listesi

Emekli promosyonunda çılgın artış! Bankalar kesenin ağzını açtı! Ziraat, Garanti, Vakıfbank, ING, Halkbank, TEB