Dış Piyasalar

Dünyanın en büyük inşaat pazarı olmaya hazırlanan Suudi Arabistan'da sektörün 181,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor!

İngiltere'nin emlak danışmanlığı devi Knight Frank'e göre Suudi Arabistan'da inşaat pazarının 181,5 milyar dolara ulaşması beklenirken Bloomberg'e göre krallık dünyanın en büyük inşaat pazarı olmaya hazırlanıyor. 

Gayrimenkul danışmanlık grubu Knight Frank'e göre Suudi Arabistan, ekonomisini çeşitlendirmeyi hedefleyen projelere büyük miktarda paralar akıttığı için dünyanın en büyük inşaat pazarı da olmaya hazırlanıyor. Gayrimenkul danışmanlık grubu Knight Frank tarafından yayınlanan söz konusu rapora göre ülkenin toplam inşaat üretim değerinin 2028 yılı sonunda 181,5 milyar dolara ulaşıp 2023 yılı seviyelerine göre neredeyse yüzde 30 artacak. Bunun büyük bir bölümünün, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın petrole bağımlı ekonomiyi dönüştürme misyonunun bir parçasını oluşturan mega projelerden gelmesi de muhtemel olarak görülüyor.

Vizyon 2030 şeklinde bilinen planın başarılı olabilmesi amacıyla artış gösteren nüfusun dışında beklenen yabancı turist akınını da karşılaması gerekecek. Gayrimenkul danışmanlık grubu Knight Frank'in Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölge ortağı ve proje ve geliştirme hizmetleri başkanı Mohamed Nabil konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu anda Suudi Arabistan'da tasarım ölçeği ve değeriyle öne çıkan inşaat projeleriyle tarihi bir dönüşümün yaşandığına tanık olduklarını söyledi.

1,25 TRİLYON DOLARLIK PROJELER

Knight Frank tarafından yapılan araştırmaya göre, Vizyon 2030 girişiminin 8 sene önce başlatılmasından bu yana Suudi Arabistan 1,25 trilyon dolardan daha fazla değere sahip projeler başlattı. Çoğu henüz teslim edilmemiş ve bazıları da küçültülmüş olsa bile, son tarih olan 2030 yılı giderek yaklaşırken Krallık son sürat çalışmaları sürdürüyor.

Gayrimenkul danışmanlık grubu Knight Frank'e göre, yalnızca 2023'te 140 milyar dolardan fazla inşaat sözleşmesi imzalandı. Bunların büyük kısmı Suudi Arabistan'ın 2030'a kadar nüfusunu 10 milyona çıkarmayı hedeflediği Riyad'da gerçekleşti. Krallık 2030 yılında Dünya Fuarı'na ve 2034'te Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanırken başkent de önemli bir odak noktası haline geldi.

Ayrıca tüm bunların dışında diğer bir taraftan Suudi Arabistan'ın mega projeler için kaynak sıkıntısı çektiğine dair raporlar da yayınlandı. Krallık'ın Egemen Varlık Fonu projelere para bulabilmek amacıyla bütçeye onay vermedi. Ayrıca bazı kaynaklara göre de ülkenin petrol devi Aramco da rekor temettü dağıtarak Vizyon 2030'a can suyu olmaya çalışıyor.

Engelli aracı alımında yeni düzenleme! 5 yıl satamama şartı 10 yıla mı çıkartılıyor?

Konut açığı kira fiyatlarını tırmandırıyor: Piyasa durgun, fiyatlar ne olacak?

Bakanlıktan İzmir’in 11 ilçesinde milyarlık arsa satışı! Denize sıfır arsalar satışa çıktı!