Ekonomi

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri Türkiye’ye yeni yatırım yapıyor!

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri Türkiye’ye yatırım yapacağını duyurdu. Peki şirketin CEO’sunun verdiği bilgiye göre, bu yatırım hangi alanda, nereye yapılacak ve tutarı ne kadar olacak? Türkiye’de daha önce Trendyol’un çoğunluk hisselerini alan dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden olan Alibaba Group Dünya Başkanı Michael Evans, Türkiye'ye yeni yatırım yapacaklarını duyurdu

Dünyanın en büyük şirketlerinden Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın, Türkiye’ye yapacağı bildirildi.

Türkiye’de daha önce Trendyol’un çoğunluk hisselerini alan dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden olan Alibaba Group Dünya Başkanı Michael Evans, Türkiye'ye yeni yatırım yapacaklarını duyurdu.

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör ile A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner’e konuşan Alibaba Group Dünya Başkanı Michael Evans, İstanbul Havalimanı'nda lojistik üssü, Ankara Temelli'de ise 200 bin metrekare alanda Türkiye'nin en büyük data center'ını kurmayı planladıklarını söyledi

Türkiye'ye yatırım fırsatlarını değerlendirmek için geldiklerini bildiren Evans, lojistik ve buluta yatırım yapacakları bilgisini vererek, özellikle İstanbul Havalimanı'nda ciddi yatırım planları bulunduğunu bildirdi.

YATIRIMIN TUTARI 1 MİLYAR DOLAR

Evans, İstanbul’dan Avrupa Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya e-ihracat planlarını değerlendiriyoruz” derken, yatırım tutarının ise 1 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.

Daha önce Avrupa ve Ortadoğu'ya yatırım yapmayı düşündüklerini ancak bunun için çok güçlü bir üretim üstü olması gerektiğini vurgulayan Evans, “Araştırmalarım sırasında yaparken, Türkiye’nin büyük üretim kapasitesi olduğunu gördüm ve büyük bir yatırım yapmak istedim. E-ticaret sektöründe arkanızda büyük bir üretim gücünün olması gerekiyor ve dünyada da tek avantajlı ülke Türkiye” ifadelerini kullandı.

“Avrupa ve Ortadoğu'da bizi avantajlı hale getirecek olan bu tedarik zinciri ve üretim gücü olacak” diyen Evans, Trendyol’u hem teknolojisi gelişmiş hem de potansiyeli büyük olduğu için seçtiklerini ve burayı da Avrupa ve Ortadoğu'nun da üssü olarak konumlandırdıklarını söyledi.

3-5 YIL İÇİNDE HALKA ARZ OLABİLİR

Alibaba'nın Trendyol ile Türkiye'de halka arz olup olmayacağı konusunda da görüşlerini açıklayan Evans, halka açılmanın avantajları da dezavantajları bulunduğunu vurguladı.

Kendisinin, halka açık şirket olmanın avantajlı olduğunu düşündüğünü ancak buna Trendyol yönetiminin karar vermesi gerektiğini söyleyen Evans, “Eğer yönetim halka arz olmak  isterse destek oluruz. Trendyol büyüdükçe bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili görüş bildiren Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin ise şirketin birçok yatırımcısı olduğunu ve şu anda halka açılıp sermaye toplama ihtiyaçlarının bulunmadığını söyledi.

Çetin, ”Halka açılmakla ilgili kısa vadede planımız yok ancak istediğimiz büyüme hedeflerini kısa sürede yakalarsak 3-5 senelik bir pencerede olabilir" diye konuştu.