Dünyanın en emniyetli asansör markası Otis’ten çalışanlara da tam güvenlik!
Otis Türkiye Genel Müdürü Özgür Aren, “Yeni ürünler ve daha emniyetli teknolojiler geliştiren Otis Türkiye olarak, tüm çalışanlarımızın, görevini her seferinde en güvenli şekilde yapması için eğitime çok önem veriyoruz” dedi...
Dünyanın ilk emniyetli asansörünü icat eden Otis, kurulduğu günden bu yana en emniyetli asansörleri üretmenin yanı sıra, iş güvenliği konusunda da sektördeki öncülüğünü sürdürüyor. Otis Türkiye Genel Müdürü Özgür Aren, “Yeni ürünler ve daha emniyetli teknolojiler geliştiren Otis Türkiye olarak, tüm çalışanlarımızın, görevini her seferinde en güvenli şekilde yapması için eğitime çok önem veriyoruz” dedi.
161 yıllık köklü geçmişiyle tüm dünyada en güvenli asansör markası olarak faaliyet gösteren Otis, çalışanlarına yönelik en emniyetli uygulamalarla da sektöre liderlik ediyor. Otis, 60 binden fazla çalışanı, 12 milyar doları aşan cirosu ile 200’den fazla ülke ve bölgede, ‘önce emniyet’ ilkesi ile mevcut ürünleri sürekli geliştirmeye devam ediyor. Bugün Otis’in Avrupa’daki en önemli 3 üretim üssünden biri haline gelen Otis Türkiye, İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan fabrikasında yıllık 1.700 asansör üretimini hedefliyor.
Eğitim çalışmaları ile risklerin farkına varılmasını sağlıyoruz
Dikey taşımacılık endüstrisinde Otis’in en emniyetli ürün ve iş güvenliği kayıtlarında yer aldığını vurgulayan Otis Türkiye Genel Müdürü Özgür Aren, “Emniyet, Otis’in kurulduğu ilk günden itibaren en çok önem verdiği konulardan biri. Mevcut ve yeni ürünlerimiz için daha emniyetli teknolojiler geliştirmek amacıyla sürekli çaba gösteriyoruz. Ürünlerimizin emniyetini artırmaya devam ederken, sürdürdüğümüz eğitim çalışmalarından biri olan ‘İş Tehlike Analizi’yle de çalışanlarımızın, tehlike ve risklerin farkına varmasını sağlıyoruz. Temel amacımız, üretimden servis aşamasına kadar tüm süreçte güvenliğe öncelik vererek, her türlü kazanın meydana gelmesini önlemektir” diye konuştu.
‘Önce emniyet’ ilkesini kurum politikası olarak benimsedik
‘Önce emniyet’ ilkesinin Otis’te bir kurum politikası olarak benimsendiğini belirten Özgür Aren, “Otis Türkiye bünyesinde, her tesisat, montaj ve servis görevinin her seferinde mümkün olan en güvenli şekilde yapılmasını sağlamak amacına yönelik standart prosedürler uygulanıyor. Emniyet ile ilgili Türkiye’deki tüm yasal gerekliliklere uyum sağlayan Otis Türkiye, bununla da yetinmeyip, Otis Global’de kullanılan standartları aynen uyguluyor. Otis Türkiye’de sürdürülen tüm ‘Çevre, Sağlık ve Emniyet’ uygulamaları bu sistem içinde yürütülüyor” dedi.
Otis Türkiye’de ‘çift emniyet’ sistemi
Otis Türkiye’de her zaman ‘çift emniyet’ sistemi uygulanıyor. Yani bir emniyet sisteminin devre dışı kalması durumunda diğer sistemin çalışanı koruması hedefleniyor. Örneğin; tamirat durumunda asansör askıya alınırken (çalışamaz durumdayken), askı noktaları her zaman ‘çift emniyet’ sistemi ile koruma altına alınıyor.
9 bin saat güvenlik eğitimi
Otis Türkiye’de, toplam personele verilen güvenlik eğitimi saati 2013 yılında 3 bin 270, 2014’te ise 9 bin 2 saate ulaştı. Çalışanların koruyucu ekipmanından kullandığı malzemelere kadar, ciddi ve ölümcül kaza önlemeye yönelik temel emniyet kurallarının çok sıkı takip edildiği Otis Türkiye’de, kazaların önlenmesi için çalışanlara yalnızca “Çevre, Sağlık ve Emniyet” departmanı tarafından değil, üst düzey yöneticiler ve saha yöneticileri ile mühendisleri tarafından da emniyet denetimi yapılıyor. Üniteler (binalardaki asansör) ise her yıl “Otis Emniyet Denetimi” kapsamında yılda bir defa emniyet gereklikleri açısından denetleniyor.
‘Ayın Konusu’ ve ‘Ayın Bay Doğrusu’ ile farkındalık yaratıyoruz
Otis Türkiye çalışanlarının cep telefonlarına her ay, emniyet alanında belirlenen bir konuda kısa mesaj gönderiliyor. Asansör sektöründe meydana gelen kazalar ve emniyet kuralları ayrıca düzenli bültenlerle tüm çalışanlara duyuruluyor. Her ay, güncel konuları içeren ‘Ayın Konusu’ yayınlanıyor.
Bunların dışında her ay emniyetle ilgili uygulamaları yerine getiren ve uygulayan çalışanlar için sürdürülen ödül sistemi ile ‘Ayın Bay Doğrusu’ seçiliyor. Her gün her yeni görevde, çalışanlar tarafından yaptıkları işle ilgili farkındalık sağlamak için iş tehlike analizi yapılıyor. Böylece çalışanlar, tehlikelerin önceden farkına varıp önlemini alıyor. Üzerinde çalıştığı işle ilgili emniyet açısından ikilem yaşayan çalışanlara da yol gösteren Otis; emniyetsiz bir durumda, alternatif öneri bulmak için mutlaka yöneticilerden destek alınması gerektiğini bildiriyor.
Ana faaliyet alanı asansör, yürüyen merpen ve yürüyen yol olan Otis Türkiye; sürekli genişleyen servis portföyü ve kadrosuyla, Türkiye’de yaklaşık 13 bin asansöre servis hizmeti veriyor. Konutlardan gökdelenlere kadar her çeşit yapı grubuna servis sağlayan Otis Türkiye, bulunduğu bölge ile birlikte, dünyanın dört bir yanındaki prestijli projelere özel asansörler üretmeye devam ediyor.