Foto Galeri

Dünyanın en eski yapıları belli oldu!

Telegraph, dünyanın en eski yapılarını açıkladı. Listede, Türkiye'den de bir yapı var. İşte o liste...

Dünyanın en eski yapıları belli oldu. Telegraph'in açıkladığı verilere göre, Türkiye'den de bir yapı liste de yer aldı. İşte Takvim'de yer alan o haber...

1- Pantheon

 

 

Milattan Sonra 125 yıllarında inşa edilen yapı tüm Roma yapıları içinde en iyi korunmuş olanı ve muhtemelen de dünyada döneminin en iyi korunmuş binası durumunda.

2- Kolezyum

 

 

İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Kolezyum, Vespasianus tarafından MS 80 yılında inşa edildi. 

3- Maison Carrée

 

 

Fransa'nın güneyinde, Nîmes şehrinde yer alan ve eski Roma İmparatorluğu sınırları içinde yer alan tapınak, günümüze kadar en iyi korunmuş halde.

4- Toprak Askerler

 

 

Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarında bulunan terrakotta heykeller olarak bilinen MÖ 210 tarihinde yapılmış olan heykeller, 1974'te Çin'in Shaanxi eyaletine bağlı Xi'an yakınlarında bir çiftçi tarafından bulunmuş.

5- Sanchi

 


Hindistan'ın Madhya Pradesh eyaleti, Raisen Bölgesi'ndeki Sanchi Kasabasındaki bir tepede bulunan Sanchi yerleşkesi Madhya Pradesh'in başkenti Bhopal'in 46 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor.

6- Partenon

 


MÖ 5. yüzyılda Atina Akropol'ünde inşa edilen Partenon, Athena'nın tapınağı olarak biliniyor. Yunan'dan günümüze kalan yapılar arasında en iyi bilinenidir ve Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak kabul ediliyor.

7- Ur Ziggurat

 


Bilinen 32 zigguratın 4'ü İran'da, gerisi Irak'ta bulunur. Akkadça "zaqā" - "yükselmiş yere kurmak" sözcüğünden türeyen "ziggurat" terimi, Mezopotamya'ya özgü, kule formunda bir tapınak mimarisini belirtir.

8- Keops Piramidi

 


Mısır'ın başkenti Kahire'de "Gize mezar kenti"nde bulunan üç anıtsal piramitten en eski ve en büyük olanıdır. Keops Piramidi, Gize'yi çevreliyor.

9- Newgrange

 


İrlanda'nın Meath Kntluğu'ndaki Boyne Nehri'nin kuzey tarafındaki Drogheda'nın sekiz kilometre batısında bulunan anıt M.Ö. 3200 civarında Neolitik Çağ'da inşa edilmiştir. Yapı, Stonehenge ve Mısır piramitlerinden daha eskidir.

10- Göbekli Tepe

 


Şanlıurfa'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında, bulunan yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde bulunan Göbekli Tepe, yaklaşık 20 tapınaktan meydana geliyor.