Kent Haberleri

Dünyanın en pahalı şehirleri açıklandı: İstanbul kaçıncı sırada?

İşgücü konusunda danışmanlık veren Mercer şirketinin yaptığı araştırmaya göre dünyanın en pahalı şehirleri belli oldu. Peki, 5 kıta 227 şehiri kapsayan  araştırmada İstanbul kaçıncı sırada yer aldı? İşte detaylar... Uzmanlar, konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence gibi 200'den fazla kalemin maliyetlerini karşılaştırdı

Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması'nın sonuçlarına göre dünyanın en pahalı şehirleri açıklandı. Uzmanlar, konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence gibi 200'den fazla kalemin maliyetlerini karşılaştırdı. Yıllardır bu unvanı elinde bulunduran Hong Kong, bu sene de birinci sırada yer alıyor. Yüksek yaşam maliyetleriyle bilinen şehir, pahalılık konusunda zirveyi koruyor.

İkinci sırada ise Singapur bulunuyor. Asya'nın ekonomik güçlerinden olan Singapur, yine yüksek yaşam maliyetleriyle dikkat çekiyor. Üçüncü sıraya yerleşen Zürih ise uluslararası çalışanlar için Avrupa'nın en maliyetli şehri olarak kalmaya devam ediyor.

Geçen yıla göre bir basamak yükselen New York ise altıncı sıraya yerleşti. Cenevre dördüncü, Basel beşinci sıradaki yerini korudu. Bern yedinci, Tel Aviv sekizinci, Kopenhag dokuzuncu ve Nassau onuncu sıraya yükseldi.

İstanbul kaçıncı sırada?

Türkiye'nin gözde şehirlerinden İstanbul ise 185. sırada kendisine yer buldu. Diğer birçok metropol şehir ile kıyaslandığında orta sıralarda yer alan İstanbul, yaşam maliyetleri açısından farklı bir konumda bulunuyor.

Avrupa’nın en pahalı şehirleri

Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması'nın sonuçlarına göre, 2023 yılında expat çalışanlar için Avrupa'nın en pahalı lokasyonları açıklandı. Listenin ilk onunda yer alan 5 Avrupa şehri, İsviçre'nin zengin ve modern şehirlerinden oluşuyor. İsviçre'nin dünyaca ünlü şehirleri Zürih, Cenevre, Basel, Bern ve Kopenhag, yaşam maliyetleri açısından üst sıralarda yer alıyor.

Zürih, dünyanın en pahalı şehirleri listesinde de üçüncü sırada bulunarak dikkatleri üzerine çekiyor. Lüks yaşam tarzı ve finans merkezi olmasıyla Zürih, expat çalışanlar için cazip ancak aynı zamanda yüksek maliyetli bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Cenevre, dünya çapında uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmasıyla biliniyor ve pahalı yaşam maliyetleri ile ön plana çıkıyor.

İsviçre'nin diğer şehirleri Basel ve Bern de expat çalışanlar için çekici, ancak bir o kadar da maliyetli şehirler olarak listenin üst sıralarında yer alıyor. Kopenhag ise bu gruba Danimarka'dan katılarak dikkat çeken bir diğer pahalı Avrupa şehri oldu.

Diğer Avrupa şehirleri arasında Londra 17. sırada, Viyana 25. sırada, Amsterdam 28. sırada, geçen yıla göre 27 basamak yükselen Prag 33. sırada ve Helsinki 34. sırada yer alıyor. Bu şehirler de kendi içlerinde ekonomik ve kültürel açıdan önemli destinasyonlar olarak öne çıkarken, yaşam maliyetleri de göz önünde bulundurulması gereken bir faktör olarak öne çıkıyor.

Fransa'nın başkenti Paris, Avrupa'nın pahalı şehirleri arasında 35. sıradaki yerini bu yıl da koruyarak dikkat çekiyor. Paris, kültürel mirası, lüks yaşam tarzı ve turistik cazibe merkezleriyle birçok expat için cazip bir şehir olmasına rağmen, yaşam maliyetleri de yüksek seviyelerde bulunuyor. Onu 92. sıradaki Lyon ve 121. sıradaki Toulouse takip ediyor.

Almanya'nın ekonomik gücü ve kültürel çeşitliliği ile bilinen şehirleri de listenin üst sıralarında yer alıyor. Berlin, 37. sıraya yerleşerek Almanya'nın en pahalı şehri olurken, Münih 38. sırada ve Frankfurt 48. sıradaki yerini aldı.

Fed’den UBS’ye 268,5 milyon dolarlık rekor ceza

Rusya’da dijital ruble dönemi başlıyor!

Resmi Gazete'de yayımlandı! Merkez Bankası bir dizi karar aldı: Taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi...