Ekonomi

Dünyanın en ünlü zenginleri bunlara yatırım yapıyor! Bill Gates, Warren Buffet, Jim Rogers servetlerini nasıl katlıyor?

Resesyon endişeleri piyasalarda sarsıntılara neden olurken, ünlü zenginler finansal çalkantıdan daha az etkilenmek amacıyla farklı araçlara yöneliyor. İşte ünlü milyarderler Bill Gates, Warren Buffet ve Jim Rogers'ın favori yatırımlarının ayrıntıları...

Dünya genelinde artan enflasyon ve ABD Merkez Bankası başta olacak şekilde, başlıca merkez bankalarının faiz oranlarını artırmayı sürdürmesi, küresel piyasalarda endişelerin artmasına neden oldu.

 

Buna karşı tedbir alan ünlü milyarderlerin ise farklı yatırım araçlarını tercih ettiği görüldü. 

Peki hangi milyarder hangi yatırım aracına yöneldi? İşte ünlü milyarderler Bill Gates, Warren Buffet ve Jim Rogers'ın favori yatırımlarının ayrıntıları...

Borsalarda sene başından bu güne kayıplar hız kazanırken, son aylarda kripto paralar, altın ve gümüş gibi birçok yatırım aracının yatırımcılarına kaybettirdiği görüldü. ABD borsalarında işlem gören önemli hisseleri listeleyen S&P 500 endeksinde sene başından beri yaşanan değer kaybı yüzdde 20 oldu. 

Sözcü'de yer alan habere göre; altın, son senelerin en kötü performansını sergilerken, son olarak ons başına 1700 dolar seviyelerine düşerek, Mart'tan bugüne kaybını yüzde 15'e kadar yükseltti. Bitcoin ise senein başından bu güne yüzde 55 değer kaybı yaşadı. 

Peki dünyanın önde gelen ünlü milyarderleri servetlerini çalkantılı piyasalarda nasıl koruyor? İşte ünlü milyarderlerin sevdiği ve yöneldiği o yatırım araçları:

JIM ROGERS

Küresel piyasalar yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri sebebiyle çalkantılar yaşarken, ünlü yatırımcı Jim Rogers, yaklaşan finansal yıkıma karşı yatırımcılara yardımcı olabilecek iki varlığı belirtti. Rogers, gümüşün ve tarım emtialarının görece daha güvenli olduğu görüşünü savunuyor. 

ABD’li ünlü milyarder ve finans spekülatörü George Soros’un da ortaklarından olan 79 yaşındaki Rogers, 1973 yılında bu isimle beraber Kuantum Fonu’nu kurmuştu. Rogers, S&P 500 endeksi 7 senede 47 yükselirken, kendi fonlarının yüzde 4 bin 200 getiri sağlamasıyla beraber finans çevrelerinde ün sahibi olmuştu. Yahoo News’in aktardığına göre, “Gümüş muhtemelen diğer şeylerden daha az tehlikelidir. Altın muhtemelen daha az tehlikelidir” diye konuşan Rogers, “Onları şimdi satın almıyorum çünkü büyük bir çöküşte her şey alt üst oluyor. Ama muhtemelen biraz daha düştüğünde daha fazla gümüş alacağım" açıklamasında bulundu ve tarım emtialarını da görece daha güvenilir bulduğuna dikakt çekti. 

"Ayı piyasasında tarımın cazibesini görmek için master, doktora yapmanıza gerek yok" ifadelerini kullanan Rogers, bir sonraki çöküş ne kadar büyük olursa olsun, kimsenin gıdayı bütçesinin dışına çıkarmadığını vurguladı. 

WARREN BUFFET

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre dünyanın en zengin 8. kişisi olan ünlü iş insanı Warren Buffet’ın asıl serveti hisse senedi yatırımcılığından kaynaklansa da kendisi borsa haricinde başka meraklara da sahip. 

Buffet’ın sevdiği yatırım araçlarının başında gayrimenkul yer alıyor. Tam bir kripto para düşmanı olan ünlü milyarder geçen aylarda 1 Bitcoin’e 25 dolar ödeyeceğine, tüm tarım arazileri ve apartmanların yüzde 1’i için 25 milyar dolar ödemeyi tercih edeceğine dikkat çekti.

Buffet tarım arazilerinin ve apartmanların daha mantıklı bir yatırım aracı olduğuna curgu yaparak, "Eğer şimdi yüzde 1 faiz ile ABD’deki tüm tarım alanları için 25 milyar dolar ödememi isterseniz size hemen bir çek yazabilirim. 25 milyar dolarlık yatırımım ile artık tarım alanlarının yüzde 1’ine sahip olurum" açıklamasında bulundu ve bu ülkedeki tüm apartman dairelerinin yüzde 1’i için 25 milyar dolar daha istense bir çek daha yazacağını ve bunun çok basit olduğunu belirtti. 

BILL GATES

Microsoft’un kurucusu ve dünyanın en büyük 4. zengini olan Bill Gates ise tüm servetini teknolojiden elde etmesine karşın son senelerde yeni bir merak daha edindi ve Buffet gibi tarım arazilerine yöneldi. 

Geçtiğimiz ay Bill Gates,  kuzeydoğu ABD’nin Kuzey Dakota bölgesindeki patates yetiştiricisi Campbell Farms’tan 2 bin 100 dönüm büyüklüğünde tarım arazisi satın aldı. Bu satın alma ile beraber Gates'in 270 bin dönüm civarında tarım arazisi bulunduğu öngörülüyor. 

Gates’in şimdiden Amerika’daki en büyük özel tarım arazisi sahibi olduğuna dikkat çekilirken, ünlü milyarderin bu satın alımları daha da artıracağı gündeme getiriliyor. 

Ne altın, ne de gümüş! Buna yatırım yapanlar 1 yılda yüzde 434 kazandı!

İslam Memiş'ten bomba tahmin! Gram altın bu sene çok kazandıracak!

20 yıldır söylenen ev yalanları!

Kripto paralar yatırımcılarını şaşırttı! Bitcoin'i neler bekliyor? Bitcoin değerlenecek mi? Yatırımcılar dikkat!