Sektörel

Dünyanın ilk çikolata vadisi Ordu'da kuruluyor!

Kalkınma Bakanlığı'na bağlı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), 5,5 milyon euro harcayarak Ordu'da 34 işletmenin üretim yapabileceği, Ar-Ge çalışmalarının yürütüleceği çikolata vadisi oluşturacak.

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, yaptığı açıklamada, bölgede karşılaştıkları en büyük sorunun yatırım arazisi üretme noktasında olduğunu belirterek, bu nedenle yeni arazi üretmeden ziyade, mevcut arazilerde katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yöneldiklerini söyledi.


Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane'de katma değeri yüksek hangi ürünlerin geliştirilebileceği üzerine çalışma yaptıklarını ifade eden Kaldırım, "Bu konu üzerinde çalışırken çikolata vadisi kurma fikri ortaya çıktı. Bölgemizde fındık önemli bir hammadde. Dünyada tüketilen fındığın yüzde 70'i ülkemizden ihraç ediliyor. Fındık hammadde olarak ihraç edildiği için de katma değeri düşük. Çikolata vadisi aynı zamanda fındığın katma değerini artırmaya yönelik bir çalışmadır" dedi.


Kaldırım, DOKA uzmanlarının Belçika ve Hollanda'da ürün vadilerine yönelik araştırma yaptıklarını anlatarak, "Yapılan incelemelerde, özellikle butik çikolata üretimi noktasında bölgemizin potansiyeli olduğunu gördük. Dolayısıyla bölgemizde adını çikolata vadisi koyduğumuz mekan oluşturulması, bu mekanda da butik çikolata üretimi yapılması, aile işletmelerinin kurulmasını hedefledik. Buradan çok güzel markaların çıkacağına inanıyorum" diye konuştu.


"Çikolata vadisi aynı zamanda turizme de hizmet edecek"


Çikolata vadisinin, Ordu'da yeni yapılacak havaalanının yanındaki dolgu alanında kurulacağını vurgulayan Kaldırım, şöyle devam etti:


"Bu alanın tahsisi hızlı bir şekilde yapıldı. Proje, bir süre önce Ordu'da yaptığımız yönetim kurulu toplantısında onaylandı ve böylece başlamış oldu. Finansmanını büyük oranda biz koyacağız, ayrıca yerel katkı da alacağız. Projenin temel hedefi, çikolatanın fındığın veya benzeri ürünlerin Ar-Ge'sinin yapılarak yeni ürünler geliştirilmesidir. Sadece var olan çikolatanın değerlendirilmesini değil, bunun yanında geliştirilecek yeni ürün ve markaların ortaya çıkmasını da amaçlıyoruz. Üniversite ile işbirliği içinde çalışmalar yapılacak. Butik işletmelerin yanı sıra ürünlerin satılabileceği konseptte dükkanlar olacak. Fındık ve çikolata müzesi de kurulacak. Sosyal donatılar ve mekanlarla konsept olarak çok güzel bir mekan olacak."


Kaldırım, çikolata vadisinin aynı zamanda turizme de hizmet eden bir mekan olacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:



"Projeyi sadece Ordu özelinde değil, bölgemiz ve hatta Türkiye için çok önemli bir proje olarak değerlendiriyoruz. Bunun çok büyüyeceğini düşünüyorum. Proje, bölgemizde organik ve natürel ürünlerin geliştirilmesiyle daha da değerli hale gelecek. Projenin fizibilite çalışması tamamlandı ve sonuçlar çok olumlu çıktı. Proje geliştiğinde belki 10 milyon euroyu geçecek ama biz ilk etapta çekirdek bir proje tasarladık. Tasarladığım proje 5-5,5 milyon avroya mal olacak. Çevre düzenlemesi ve peyzajını Orman ve Su İşleri Bakanlığı üstlendi. Bakanlığın yapacağı çalışmalarla 8 milyon avroyu bulacak. Bunun büyük bir kısmını da ajansımız karşılıyor. Proje imzalandığında, 1-2 ay içinde uygulamasına geçilecek."


Projeyi, fındığın ve benzeri ürünlerin değerlendirilmesi açısından önemli bulduğunu vurgulayan Kaldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Hollanda'da son derece başarılı olmuş bir gıda vadisi projesi var. Dünyada tek çeşide yönelik proje yok. İlk defa bu alanda yapılacak örnek. Bölgemizin konseptine uygun bir proje olacak. 34 işletmenin üretim yapabileceği tasarımımız var. Tesisin arka tarafında işletme kurulup üretim yapılacak, ön bölümünde ise satış yapma imkanı sunacak dükkanlar oluşturulacak. Fındık bölgemiz ve ülkemiz için son derece önemli bir ürün. Yılda bölgemizden yapılan 1 milyar doların üzerindeki ihracat, buradan çıkacak çok iyi ürünler ve markalar sayesinde belki de 5'e katlanacak."


DÜNYA