Genel

Dünyanın ilk mobilya müzesi İnegöl'de kuruluyor!

İnegöl, ilklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Adı mobilya ile özdeş ilçede kısa bir süre önce başlatılan dünyanın ilk mobilya müzesini kurma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor...


İnegöl, ilklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Adı mobilya ile özdeş ilçede kısa bir süre önce başlatılan dünyanın ilk mobilya müzesini kurma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi'nin inşaat çalışmaları devam ederken materyal toplama ve bu materyaller üzerinde tamirat ve tadilat çalışmaları ilçedeki en eski mobilya ustalarından biri olan Cemi Ustaer'in öncülüğünde büyük bir titizlikle yapılıyor. 


Müzeye eski tip mobilya ve mobilya yapım malzemeleri bağışlarının devam ettiğini belirten İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, müzede İnegöl mobilyası ve ağaç sanayinin 1500'lü yıllardan günümüze kadarki tarihsel sürecinin anlatılmasının planlandığını ifade ediyor. Kent Müzesinin yanında yer alan Mobilya ve Ahşap Sanayi Müzesi bin 350 metrekare kapalı alanda, üç katlı bir bina olarak kurulacak. Müzenin birinci katında 1500'lerin başından 1800'lü yılların sonuna kadar ahşap işçiliğinin anlatıldığı bölümler yer alırken, ikinci katta 1900'lü yıllardan günümüze mobilya tarihi sergilenecek. 


Üçüncü kat ise yaklaşık 200 kişilik çok amaçlı salon, fuaye ve idari bölümlerden oluşacak bir proje şeklinde planlanmış durumda. 

İnegöl'de kurulacak Mobilya ve Ahşap Sanayi Müzesi bin 350 metrekare alanda mobilya tarihini gözler önüne serecek. 


Müzenin 1500'lü yıllardan günümüze sektörün değişimini anlatacağını söyleyen İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, müzeyi en kısa zamanda ziyaretçilere açmayı istediklerini belirtiyor. 

Türkiye'ye örnek olacak Temeli atılan müzenin tamamlandığında Türkiye'ye örnek olacağını söyleyen Aktaş, en kısa zamanda inşaatı bitirip, düzenlemeleri yaparak, sergi alanlarıyla beraber mobilya sektörünü tanıtacak müzeyi açmak istediklerini söylüyor. 


Aktaş, yapılan çalışmaları şöyle anlatıyor: "Müzenin üç katlı kaba inşaatı tamamlanmış, sergi alanlarının yapılacağı üç katta da tuğla örümü bitirilerek, kaba sıvanın yapıldığı bir aşamaya gelinmiştir. Bir taraftan yapı fiziki çalışmaları devam ederken, diğer taraftan sergi alanları içerisinde yer alması düşünülen canlandırmalar ve eski dükkanların kurgu çalışmaları da sürüyor. Bu bağlamda en eski belgeler göz önüne alınarak birinci katta; ağaç işçiliği ile ilgili yapılan canlandırmalar, obutçu dükkanı, takunyacı, fırın kürekçisi ve pinetçi, fıçıcı, at arabacı, düvenci dükkanları bulunacak. Ayrıca yumurta sandığı, ahşap bavul ve okul çantası, tel dolap, beşik ve çeyiz sandığı örneklerinin yer alacağı kurgu çalışmalarımız devam ediyor, ikinci katta ise oymacı, ağaç tornacısı, karabel kereste, hazeran sandalye, doğramacı, mobilyacı, iskelet haneci, döşeme haneci, boyahaneci dükkanlarının yanı sıra günümüz İnegöl mobilyasına ait örneklerin bulunacağı kronolojik düzenleme çalışmaları yer alacak."


EKONOMİST