28 / 04 / 2024

Dünyanın inşaatına Türkiye'nin çimentosu!

Dünyanın inşaatına Türkiye'nin çimentosu!

Dünyanın yaklaşık 100 ülkesine yıllık 600 milyon dolar tutarında çimento üretimi yapan Türkiye, üretimde Avrupa'da birinci sırada yer alıyor.



Türkiye'de 54 entegre fabrika, 18 öğütme tesisinin faaliyet gösterdiği çimento sektörü yaklaşık 100 ülkeye yıllık 600 milyon dolar tutarında çimento üretimi yapıyor. Toplam cirosu 3 milyar doları bulan çimento üretimi, Avrupa'da birinci sırada yer alıyor.

Türkiye'nin çimentosu, , ABD, Almanya, İspanya, Brezilya, Fransa, Güney Kore, Kanada, İsrail, Gana, Moritanya, Fildişi Sahili, Kolombiya ve Haiti'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 ülkeye ihraç ediliyor.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, TÇMB Üst Yöneticisi İsmail Bulut, Türkiye'nin çimento üretiminde Avrupa'da birinci, dünyada ise 4-5'inci sırada yer aldığını söyledi.

Sektörün yıllık yaklaşık 600 milyon dolar tutarında ihracat yaptığını ifade eden Bulut, ülkede 2017 yılında 81 milyon ton çimento üretildiğini ve bunun gelecek yıllarda daha da artacağını ifade etti.

Türkiye'nin sektördeki kapasitesinin en üst düzeyde olduğunu belirten Bulut,  "Türkiye çimento üretiminde Avrupa'da birinci, dünyada ise 4-5'inci sırada. 10 milyon ton seviyelerinde ihracatımız var. Yılda yaklaşık 600 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. En çok ihracat ABD, Suriye ve Güney Afrika ülkelerine yapılıyor." şeklinde konuştu.

Çimento sektörünün çok hızlı büyüdüğünün altını çizen Bulut, "Türkiye'de kişi başı çimento tüketimi 850-900 kilogram civarında. Bu rakamın bin 100-bin 200 kilogram seviyelerine çıkmasını bekliyoruz. 2025 yılına kadar yatırım yapmamıza gerek yok. Kentsel dönüşüm bu sektörün dinamosu. Sonuçta tüketime etki eden bir faktör. Kentsel dönüşümü destekliyoruz. Deprem etkisini minimize edeceği ve daha güvenli yapılar inşa edileceği için önemli buluyoruz. Bunun yaygınlaşmasını teşvik ediyoruz" dedi.


Geri Dön