Dünyaya adım adım yaklaşan tehlike: 141 milyon kişi 'aşırı yoksul' olabilir
Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından yaşanan enerji krizinin, dünya genelinde 141 milyona yakın insanı aşırı yoksulluğa sürükleyebileceği bildirildi. Bilim dergisi Nature Energy'de yayımlanan makalede, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın, hanehalkı enerji maliyetlerini doğrudan tesir altına alan, diğer mal ve hizmetlerin maliyetlerini ise dolaylı yoldan artıran bir enerji krizini tetiklediği aktarıldı
Hollanda, İngiltere, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nden araştırmacılar, yükselişe geçen enerji fiyatlarının 116 ülkede 201 harcama grubu üzerindeki direkt veya dolaylı etkilerinin mercek altına alındığı "Küresel enerji fiyatı krizinin hanehalkı üzerindeki yükü" başlıklı yeni bir makale hazırladı.
Bilim dergisi Nature Energy'de yayımlanan makalede, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın, hanehalkı enerji maliyetlerini doğrudan tesir altına alan, diğer mal ve hizmetlerin maliyetlerini ise dolaylı yoldan artıran bir enerji krizini tetiklediği aktarıldı.
Enerji piyasalarının Covid-19 salgınından bu yana sıkılaştığı belirtilen makalede, 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından bu durumun önemli ölçüde kötüleştiği ve küresel enerji krizine katkıda bulunduğu kaydedildi.
HANEHALKI HARCAMALARI YÜZDE 4,8'E YAKIN ARTTI
Makalede, küresel enerji fiyatlarının, devam eden jeopolitik çatışma, salgın sonrası hızlı küresel ekonomil toparlanma, fosil yakıtlara bağımlılığın devam etmesi ve enerji talebi ile arzı arasındaki ciddi uyumsuzluk gibi çeşitli faktörler nedeniyle yükseldiği ifade edildi.
Söz konusu krizin bazı ekonomileri resesyona sürüklediği, yüksek enflasyona neden olduğu ve dünyanın dört bir yanında hanehalkları üzerinde yaşam maliyeti baskıları oluşturduğuna işaret edilen makalede, hanehalklarının toplam enerji maliyetlerinin yüzde 62,6 ila yüzde 112,9 arttığı ve hanehalkı harcamalarında yüzde 2,7 ile yüzde 4,8 arasında bir artışa katkıda bulunduğu kaydedildi.
Hanehalkı grupları arasında enerji maliyetinin oluşturduğu yükün, tedarik zinciri yapısındaki, tüketim kalıplarındaki ve enerji ihtiyaçlarındaki farklılıklar nedeniyle değişiklik gösterdiği belirtilen makalede, yaşam maliyeti baskıları altında 78 milyon ila 141 milyon kişinin aşırı yoksulluğa sürüklenebileceği ifade edildi.
FOSİL YAKITLARA BAĞIMLI ENERJİ SİSTEMİNİN OLUŞTURDUĞU RİSKE İŞARET EDİLDİ
Makalede, düşük gelirli ülkelerde halihazırda ciddi enerji yoksulluğu ve gıda kıtlığı yaşayan yoksul hanehalkları için enerji maliyetindeki artışın daha büyük bir enerji yoksulluğu riskine neden olabileceği aktarıldı.
Hanehalkı için ortalama enerji maliyeti artışları dünya ortalamasının üzerinde olan 19 ülke bulunduğuna işaret edilen makalede, bunların 16'sının üst orta ve alt orta gelirli ülkeler olduğu kaydedildi.
Makalede, Estonya, Polonya ve Çekya gibi 3 yüksek gelirli ülkedeki hanehalklarının, enerji maliyetlerinde küresel ortalamanın üzerinde artışla karşı karşıya olduğu, bunun ülke ekonomilerinin temel olarak enerji yoğun endüstrilere nispeten yüksek seviyede bağımlı bulunmasından kaynaklandığı ifade edildi.
Dünya genelinde birçok hükümetin artan enerji fiyatları karşısında önlemler aldığı aktarılan makalede, küresel enerji krizinin, fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı enerji sisteminin enerji güvenliği risklerini artırdığını ve iklim değişikliğini hızlandırdığını hatırlatması gerektiği belirtildi.
EDİTÖR NOTU: Bu haber 15 Şubat 2023 tarihinde saat 23.57'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,84 Türk Lirası, Euro 20,11 Türk Lirası, altının gramı ise bin 113 Türk Lirası değerinde.
İslam Memiş'ten 15 Şubat için gram altın uyarısı!
Selçuk Geçer: 'Doları olanlar bu tarihi beklesin!'
SGK deprem bölgelerinde prim borçlarını erteledi