Kent Haberleri

Dünyayı besliyor! Türkiye'de üretilmesi hedeflenen miktar dudak uçuklattı

Dünyayı besleyen bitkiler arasında yer alan soya fasulyesinin Samsun'da üretilmesi için hedeflenen miktar duyanlarda şaşkınlık yarattı. O ürünlerden biri de soya fasulyesi

Dünyada belli başlı ürünler tarımsal açıdan çok önemli görülüyor. O ürünlerden biri de soya fasulyesi. Samsun'da soya fasulyesi üretimiyle ilgili dikkat çeken bilgilere yer verildi. İşte detaylar... 

Terme Tarım ve Orman İlçe Müdürü Tuncay Demir, dünyayı besleyen bitkisel ürünlerden soya fasulyesinde ekiliş alanlarının artırılmasına yönelik çalışma yapıldığını söyledi.

Soyanın içerik bakımından zenginliği dolayısıyla sanayide ham madde olmasının yanı sıra yem sanayisinde de kullanıldığına işaret eden Demir, "Son yıllarda ülke genelinde 150 bin ile 180 bin ton arasında rekolte elde ediliyor. Bunun yüzde 98'i Adana, Adıyaman, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Samsun illerinde gerçekleştiriliyor." dedi.

Demir, kentin 20 bin dekar olan soya üretim alanının 13 bin dekarının Terme ilçesinde bulunduğuna dikkati çekerek, "Soya hasadının 20 gün içinde tamamlanması öngörülüyor. Dekarda ortalama verimimiz 300 kilogram düzeyinde. Yaklaşık 4 bin ton üretim bekliyoruz." diye konuştu.

Soyanın, içerdiği azot sebebiyle sonra ekilecek ürünün üretimini de verimli hale getirdiğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

"Terme ilçemizde ekim alanlarımızın büyük kısmı fındık alanı. Akabinde tarla ziraatine uygun yerlerde özellikle çeltik ve soya fasulyesi üretimi yapmaktayız. Devletimiz de soya ürününün üretilmesine yönelik teşvik vermekte. Geçen yıl 38 lira olan mazot ve gübre desteği, bu yılın ürünü için 146 lira olarak açıklandı. Çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyoruz."

İlçede 35 dekar arazide soya fasulyesi üreten Nihat Akdeniz de verimden memnun olduğunu dile getirerek, "Ülke ekonomisine katkıda bulunduğum için mutluyum. Soya, ülke ekonomisine oldukça katkı sağlayan bir üründür." dedi.

FASULYE HAKKINA EKSTRA BİLGİLER

Baklagiller familyasına ait olan fasulye, yılda bir kez meyve veren otsu bitkilerden biridir. Kalsiyum ve vitamin bakımından zengin olan fasulyenin içinde en fazla B1 ve B2 vitaminleri bulunmaktadır.

Türk mutfağının geleneksel gıdalarından biri olması ve bitkisel protein kaynağı olması nedeniyle kuru fasulye tüketimi yıllar itibariyle artacaktır.

Türkiye’de kuru fasulye üretimi 2017 yılında 239 bin tondur. Yapılan öngörülerde kuru fasulye üretiminin kademeli olarak artacağı, 2020 yılına gelindiğinde 245 bin tona ulaşacağı,tüketimin nüfus artışına paralel olarak artacağı öngörülmektedir.

Türkiye’de önümüzdeki  5 yıllık süreçte tüketimin artış göstermesi nedeni ile iç talebin fazla olmasından dolayı kuru fasulye ithalatı artacak, ihracat ise azalacaktır. Türkiye’de  2020 yılında yaklaşık 58-60 bin ton kuru fasulye ithalatı söz konusu olacaktır.

Kuru fasulye ekim alanlarının ise önümüzdeki  5 yıl içerisinde azalacağını, 2017 yılı itibariyle yaklaşık 898 bin dekar olan kuru fasulye ekim alanlarının gelecek 5 yılda %10 azalarak, 2020 yılında 806-807 bin dekara düşmesi tahmin edilmektedir.

Yaptığımız çalışma sonucu 2018 yılı sonu itibariyle K.Fasulye üretimimiz 220.000 ton civarında olacağı ve 81milyon nüfusumuz ihtiyacı ise  30-60 ton arasında yapılan ithalat ile karşılanabilecektir.

Türkiye’de kuru fasulye tüketim miktarımız kişi başına yıllık   3-4 kg civarındadır.