Genel

Düşük faiz etkisiyle 2010 konutta fırsat yılı oldu!

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, mortgage pazarının ilk 9 ayda yüzde 24 büyüyerek 53 milyar TL'lik büyüklüğe ulaştığını, Akbank'ın portföyünün de 5.7 milyar TL olduğunu söyledi

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut kredileri pazarının yıl başından bu yana yüzde 24'lük büyüme göstererek 15 Ekim itibarıyla yaklaşık 53 milyar TL'ye ulaştığını kaydetti. Tözge, aylık yüzde 3,6 büyüme ile nisan ayında en hızlı büyümenin yaşandığını hatırlatarak, haziranda faiz düşüşünün kalıcı olduğunun görülmesiyle bankaların kredi portföylerini büyütmek için daha istekli davrandıklarını ifade etti. Haziran-Temmuz aylarında hızlı büyüyen pazarı, Ağustos ayında Ramazan ve yaz tatilinin etkisiyle yavaşladığını anlatan Tözge, 'Ancak, bayram sonrası, siyasi ve ekonomik göstergelerin olumlu yönde seyretmesi ile piyasalar yeniden hareketlenmeye başladı. Bayramdan sonra, büyük inşaat firmalarının proje lansmanları da start aldı. Bu da sektöre canlılık getirdi. Son çeyrekte de mortgage pazarının hızlı büyüyerek yıl sonunda 58 milyar TL'ye ulaşmasını bekliyoruz. Düşük faizlerin etkisiyle 2010 yılı konut alımı için fırsat yılı oldu diyebiliriz' dedi. Moody's Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife yükseltirken, bu gelişmeye yurtiçi piyasaların olumlu tepki verdiğini vurgulayan Tözge, 'Yurtdışındaki olumlu havayla birlikte bu haber, önemli fiyat seviyelerine gelinmesinde etkili oldu. Gösterge faiz yüzde 7.68 ile son bir yılın en düşük seviyelerine geriledi. Son olarak açıklanan Orta Vadeli Program'da enflasyonun önümüzdeki yıllarda yüzde 5'ler düzeyinde kalacağının belirtilmesi ve mali disiplin konusuna vurgu yapılması değerlendirildiğinde ve yurtdışında bozulma olmadığı sürece gösterge faizin yüzde 8'in altında kalma eğiliminin sürmesi beklenebilir' değerlendirmesini yaptı.Tözge, piyasa faizlerinin geldiği seviyede, kredi faizlerinde de aşağı yönlü hareketin de boyutunun çok yüksek olmayacağını kaydetti.

5.7 milyar TL portföye ulaştı
Tözge, bu yıl uyguladıkları avantajlı faiz oranları ve hediyeli kampanyalar ile tüketicinin ilgisini çektiklerini söyleyerek, sene başından bu yana kullandırdıkları konut kredileri ile, 30 bine yakın kişiyi konut sahibi yaptıklarını kaydetti. 5.7 milyar TL portföye ulaşarak, pazarın üzerinde büyüme ile yüzde 11 pazar payına ulaştıklarını anlatan Tözge, 'Tamamlanmamış konut projelerindeki payımızı artırarak 70 farklı projede konut kredisi kullandırdık. Büyük inşaat firmalarının yanı sıra bu konuda kamusal alanın önemli oyuncuları sayılan TOKİ ve Emlak GYO ile yaptığımız işbirlikleri artarak devam etti. İstanbul dışındaki konut projelerinden de pay alarak Anadolu'daki projeleri de portföyümüze kattık' dedi.

'Gelire göre ödeme planları sunuyoruz'
Mortgage'da ürün portföylerinin çeşitli olduğuna değinen Tözge, müşterilerin gelirlerine göre ödeme planlarını esnek olarak oluşturabildiklerini vurguladı. Mortgage ürünlerinden bazılarının, evini değiştirmek isteyenlere Yeni Evim Mortgage, bankada vadesiz mevduatı olan müşterilere Kendini Ödeyen Mortgage, masrafı peşin ödemek istemeyenlere Herşey Dahil Mortgage ürünleri olduğunu anlatan Tözge, Mortgage kredisinde müşteriye özel çözümler de sundukları bilgisini verdi. Eylül ayında sundukları yeni bir ürün paketi bulunduğunu belirten Tözge, 'Genç profesyonellere yönelik mortgage paketinde, kariyer basamaklarını yeni tırmanmaya başlamış, kiracı olup ev sahibi olmayı hedefleyen profesyonellere yönelik özel ürünlerimiz var. Genç profesyonellerin peşinat olarak yaratabilecekleri birikim ve taksit ödeme güçlerini dikkate alarak dört ayrı mortgage seçeneği ile kariyer hayatının başındaki profesyonelleri ev sahibi yapmayı hedefledik. Bu ürünler, Artan taksitli mortgage, Sadece faiz ödemeli mortgage, Ödemesiz dönemli mortgage ve Ev değerinin tamamına mortgage' diye konuştu.
Sabah Emlak