Ekonomi

Düşük faiz politikasına tepki: Yeniden gözden geçirilmeli

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, finansal kesimin kredi vermesinin daha da zorlaştığını ifade ederek, düşük faiz politikasının amaçlarının tekrar ele alınması gerektiğini söyledi.İstanbul'da düzenlenen 14

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, düşük faiz politikasının bankaları zor durumda bıraktığını, yoğun regülasyonlar nedeniyle finansal kesimin kredi vermesinin daha da zorlaştığını belirterek, düşük faiz politikasının amaçlarının tekrar ele alınması çağrısında bulundu.

İstanbul'da düzenlenen 14. Rekabet Kongresi'nde ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Turan şunları söyledi:

"Politika faiz oranlarının aşağı çekilmesine rağmen, diğer faiz oranlarıyla aradaki ilişki kopmuşsa, krediye erişimde sorunlar varsa, düşük faiz oranları ile yatırımlar finanse edilemeyecek hale geldiyse, üstelik enflasyon ve kurlardaki sorunlar devam ediyorsa düşük faiz politikası ile hangi ekonomik hedeflere nasıl ulaşılacağının bir kez daha ele alınmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz."

Turan, yatırımların gerçekleşebilmesi için için finansmanın sadece elverişli şartlarda olması değil finansmana erişimin de gerekli olduğunu vurguladı.

“EKONOMİ, YÜKSEK ENFLASYON KAMBURUNDAN KURTARILMALI”

Enflasyon dinamiklerinin son 4-5 senedir küçümsenmeyecek düzeyde bozulduğunu belirten Turan, ayrıca enflasyonla mücadelede para politikasının yanı sıra, mali politikalar ve sektörlere dönük yapısal politikalarla Türkiye ekonomisi üzerindeki yüksek enflasyon kamburunun atılması gerektiğini ifade etti.

 

 

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARINDA

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz ay faiz düşürmüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta faize karşı olduğunu söylediği göz önüne alındığında Merkez Bankası’nın yeni faiz kararının da faizi düşürmek yönünde olacağı tahmin ediliyor.

“YENİ YILDA DÜNYA DA FAİZ İNDİRMEYE BAŞLAYACAK”

Erdoğan, faiz düşürerek yüksek enflasyon sorununu çözeceklerini, dünyanın bu ekonomi modeline geçeceğini, yeni yılda diğer ülkelerin de faiz düşürme yoluna gideceğini, çünkü faizin sebep enflasyonun sonuç olduğunu söylemişti.

DÜNYADA DURUM NE?

ABD Merkez Bankası (Fed), yüksek enflasyonla mücadele etmek amacıyla faizi 75 baz puan yükseltmişti. Fed Başkanı Powell, enflasyon hedeflerine ulaşıncaya kadar faizi yükseltmekte endişe etmeyeceklerini açıklamıştı.

Ekonomistler, yüksek enflasyonun olduğu bir ekonomide beklenen adımın faiz yükseltmek olduğu görüşünde.

 

 “Yanıldım” diyerek 11 binden fazla çalışanını işten çıkarmaya karar verdi!

Su şirketinin patronu, 2022'de de ülkenin en zengin kişisi oldu!

Gram altını olanlar bozdurmasın! Bu rakamdan sonra uçuşa geçecek!