Ekonomi

Düşük faiz ve yüksek enflasyon ortamında para nereye akıyor?

Yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında güvenli liman bulmaya çalışan, Kur Korumalı Mevduat ile konut yatırımı arasına sıkışan para kendine yeni bir yön arıyor. Altın Fed'in etkisinde, konut tıkandı, kripto paralar krizde, borsada yeni ralli başladı. Peki bu ortamda para nereye akacak? Enflasyonun yüksek olduğunu, para musluklarının yılbaşına doğru açılmasıyla daha da yükseleceğini kaydeden Oğuz, bu ortamda TL'den kaçışın daha da hızlandığını ancak nakit paranın kendine gidecek güvenli bir liman bulamayınca riskli varlıklara yöneldiğini söyledi

Dünya Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz nakit paranın yüksek enflasyon ortamında nereye aktığını irdeleyen bir yazı kaleme aldı. Enflasyonun yüksek olduğunu, para musluklarının yılbaşına doğru açılmasıyla daha da yükseleceğini kaydeden Oğuz, bu ortamda TL'den kaçışın daha da hızlandığını ancak nakit paranın kendine gidecek güvenli bir liman bulamayınca riskli varlıklara yöneldiğini söyledi. Düşük faiz ve hiperenflasyon kıskacında paranın kendine güvenli liman ararken seçeneklerinin sınırlı olduğunu kaydeden Oğuz, TL mevduattan çıkış olduğunu, altının FED'in etkisinde kaldığını, Borsa'nın ise şimdilik umut kapısı gibi göründüğünü dile getirdi. Konut yatırımının güvenli gibi görünürken bugün tıkanma noktasına geldiğini belirten Oğuz, konut satışlarının yüzde 23 azalarak 113 bin 402'ye gerilediğini, ipotekli satışlarda ise yüzde 43'lük gerileme olduğunu yabancılara satışın da yüzde 24 gerilediğini ifade etti.

Yüksek enflasyon ortamında konutun kaçış noktası olmaktan çıkmasının nedeninin fiyatlandırma olduğunu belirten Oğuz, yüksek fiyatlandırmanın konut yatırımını sürdürülebilir olmaktan çıkardığını kaydetti. Kur Korumalı Mevduat Hesaplarıyla konut arasında sıkışan paranın kendine yeni alanlar aradığın vurgulayan Oğuz, kripto paranın da kendi içinde kriz yaşadığını dile getirdi. Paranın riskli varlıklara yöneldiğini aktaran Oğuz, "Para riskli varlıklara yöneliyor. Çünkü sabit getirili enstrümanlarla enflasyonla mücadele edilir gibi değil. Sanayicilere gelince; güçlü kalmayı başaran, yeni hikâye yazabilen yatırımcılar bu dönemde öne çıkabilir. Arazi fiyatları doyuma ulaştı ama büyüme istidadı gösteren start-up’lar çok daha cazip hale gelebiliyor akıllı ve meraklılar için" ifadesini kullandı.

 

Borsa İstanbul'da yaşanan hareketliliğe de değinen Şeref Oğuz, borsada açıklanan 9 aylık bilançolar nedeniyle şu anda yatırımcıların odak noktası haline geldiğini söyledi. Oğuz, "İşte bu dönemde hazır seçim süreci yaşanırken bütün oyuncuların odak noktası işlem tahtaları... Son banka operasyonu sonrası yüksek oynaklığa rağmen getiri arayışında olanlar hisse senetlerine sığınma telaşında" ifadesini kullandı.

Faiz indirimlerine de değinen Oğuz seçime kadar tek haneye düşürülecek olan faizin seçimden sonra yeniden yükseltilmeye başlamasının da kaçınılmaz olacağını kaydetti.

 

Borsadan rekor geldi! Hangi hisse kazandırdı hangisi kaybettirdi?

Altın da değil, dolar da! Tahminleri ile tam 12'den vuran Mert Başaran asıl kazandıranı açıkladı

Gram altın 1200 TL olacak!