Sektörel

Düşük faizler inşaat sektörüne cansuyu oldu! 

Pandemi döneminde bankalar tarafından uygulanan düşük faiz kampanyaları ile 3 ayda 140 bine yakın kişi ev sahibi oldu. Sektör temsilcileri bu kampanyaların devam etmesi gerektiği görüşünde.

Pandemi döneminde bankaların uyguladığı düşük faiz oranları vatandaşların ev sahibi olmasını kolaylaştırdı. Düşük faizin ülke ekonomisine domino etkisi yaptığını belirten müteahhitler pandemi döneminde kamu bankalarının yaptığı kampanyalarla ayakta kaldıklarını söyledi. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; yaklaşık 3 aylık sürede gerçekleşen kampanyalarla 140 bine yakın kişi ev sahibi oldu. Kullandırılan kredi miktarı da 30 milyar lirayı geçti.

Yüksek faizin kimseye bir faydası olmadığını belirten müteahhitler yeni Merkez Bankası Başkanı'ndan ekonomiyi canlandıracak hamleler bekliyor. Yüksek faizin ekonominin belini kırdığına vurgu yapan inşaatçılar, düşük faizle ekonominin canlanacağını aktardı. Bunun en güzel örneğini pandemi döneminde yaşadıklarına dikkat çeken müteahhitler, Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank'ın 2 Haziran'da hayata geçirdiği 'avantajlı konut kredisi' paketi ile satışların bir anda katlandığı aktardı.

30 MİLYARLIK KREDİ KULLANILDI 

Müteahhitler, “Bu dönemde piyasalarda yüzler güldü. Sektö borçlarını ödedi ve inşaatlar hızlandı. Konut kredilerine yönelik kampanya ekonomiye de domino etkisi yaptı. Çekilen kredilerle konut alan vatandaslar aynı zamanda 250 alt sektörü içinde barındıran inşaat sektörüne dolayısıyla Türkiye ekonomisine nefes oldu” dedi.

 

ÇÖZÜM KALICI OLSUN

İstanbul inşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, düşük faizin etkili olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını aktardı. Yeni merkez bankası başkanından dengeli bir piyasa adımı beklediklerini dile getiren Durbakayım, "Faizlerin düşmesi sektörümüzde satışların artmasına ve yeni kaynak girişleriyle borçların ödenip yeni projelere imkan tanıyor. Ancak bu tek başına yeterli değil. Bu tür oynaklıklar vatandaşta beklentileri artırıyor. Faizi düşünce diğer alternatif yatırım araçlarının da getirilerinin düşmesi lazım. Aksi takdirde gayrimenkul alıcısı elindeki birikimini güvenli liman olarak görülen gayrimenkule getirmiyor. Parası olmayan da yüksek faiz ortamında borca girmiyor" dedi.

İnşaat ve gayrimenkul sektörü 2020'yi nasıl tamamladı?