Genel

Düşük konut sahipliğine yatırım!

Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun patronu Ali Ağaoğlu, ardı ardına yeni konut projelerini satışa sunuyor. Merter, Ayazma, Ataşehir ve sıradakiler

Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun patronu Ali Ağaoğlu, ardı ardına yeni konut projelerini satışa sunuyor. Merter, Ayazma, Ataşehir ve sıradakiler...Sadece Ağaoğlu mu Sinpaş, Soyak, Mesa ve çok sayıda şirketin de projeleri var. Bazılannın satışı tamamlandı, bir bölümü satışta, bir bölümü de satışa sunulmak üzere... Türkiye'de 2004 yılından bu yana böyle bir konut patlaması yaşanıyor... 2004 ve 2005'te konut satışları çeyreklik dönemlerde 100 binin altında kaldı.

2006-2009 döneminde ise genelde 120 bine yakın oldu, hatta 2009'un üçüncü üç ayında 200 bine yakın konut satışı gerçekleşti. 2010'un ilk yansında ise konut satışlan 200 binin biraz altında kaldı.Nereden bakarsanız bakın, son 5 yılda 2 milyon civarında konut satışı gerçekleşmiş... Buna rağmen, şirketler, başta büyük şehirler olmak üzere Türkiye'yi şantiyeye çeviriyorlar.Bunun arkasında ise konuştuğum inşaatçılara göre 4 önemli gerekçe var:

1.Türk insanının konut sahibi olmayı, geleneksel olarak çok önemsemesi.
2.Konut kalitesinin düşük olması ve yenilemeye yönelik beklentiler.
3.Yıllık evlilik sayısının yaklaşık 500 bine ulaşması.
4. Konut sahiplik oranının yüzde 60'lar düzeyinde olması ve konut yaş ortalamasının yüksek düzeyde seyretmesi.

Avrupa Mortgage Federasyonu. Era'nın araştırmasına göre Türkiye'nin konut sahiplik oranı 2007'de yüzde 68 düzeyinde.Avrupa Mortgage Federasyonu'nun verilerine göre, Batı'da sahiplik oranı yüzde 70'lerin üstünde seyrediyor.En yüksek oranlara ise Kuzey Avrupa ülkelerinde ulaşılıyor. Oralarda yüzde 80'e yakın rakamlar dikkat çekiyor. Türkiye'de sahiplik oranlanna ait veriler çok yeni değil.Konut Müsteşarlığı'nın 2003 verilerinde bu oran yüzde 58.1 olarak açıklanıyor. Aynı raporda vatandaşların yüzde 2.2'si lojmanlarda, yüzde 5.5'i kira ödemeden, kendi sahibi olmadığı bir evde oturuyor. Yüzde 31.6'sı ise kiralık evde yaşıyor. ERA adlı araştırma şirketinin verileri ise Türkiye'de konut sahipliğinin yüzde 68'leri geçtiğini ortaya koyuyor.Konut Müsteşarlığı'nın yüzde 58.1 'i eskiyi ifade ediyor. ERA'nınki biraz daha yeni...Son 5 yılda yapılan konutlar ve yeni kurulan evlilikler dikkate alındığında, oranın 60'lar civannda olduğu tahmin edilebilir. Öyle ya da böyle oranlar Avrupa'ya yaklaşsa bile, kalitesizlik yüzünden, Türkiye'de hâlâ ciddi bir konut açığı var. Ağaoğlu da '10 bin TL peşine konut' derken sanıyorum buna inanıyor.
Posta