Duvarlarda ısı yalıtımı için neler yapılır?
Duvarlarda ısı yalıtımı için neler yapılır?: Duvarlarda ısı yalıtımı içten veya dıştan yapılabiliyor. Ancak içten yapılan ısı yalıtımları istenilen sonucu vermediğinden çok fazla tercih edilmiyor...
Duvarlarda ısı yalıtımı için neler yapılır?
Duvarlarda ısı yalıtımı içten veya dıştan yapılabiliyor. Ancak içten yapılan yalıtımlar istenilen sonucu vermeyeceğinden fazla tercih edilmiyor. Duvarlara yapılacak ısı yalıtımının dışardan yapılması her zaman daha sağlıklı ve yerinde bir uygulama olacaktır. İsterseniz duvarlarda ısı yalıtımı için neler yapılır? sorusuna hem içten yalıtımı hem de dıştan yalıtımı anlatarak cevap vermeye çalışalım:
Duvarlarda ısı yalıtımı için neler yapılır?
İçten ısı yalıtımı...
Duvarların içten yalıtılması, terleme riskinin yüksek olduğu uygulamalar olduğundan terleme kontrolünün mutlaka yapılması gerekiyor. Isı yalıtımının sıcak tarafına buhar kesici uygulanmalıdır. Buhar kesici tabakanın ek yerlerinde buhar kesici bantlar ile geçirimsizlik temin edilmeli, tespit elemanları ile delinmemelidir. Isı yalıtım malzemesi devamlı olarak uygulanmalı, ısı köprüsü oluşturacak profil vb tespit elemanlarından uzak durulmalıdır. Kat döşemeleri ile birleşimlerde ısı köprüleri elimine edilecek biçimde ısı yalıtımı uygulanmalıdır. Duvar bünyesinde bulunmakta olan kolon, kiriş, hatıl vb bütün yapı elemanları dıştan ısı yalıtımı ile kaplanmalıdır. Isı yalıtım malzemesinin sıcak tarafında bulunmakta olan tabakaların, buhar difüzyon direnç katsayısı (µ) soğuk tarafta bulunmakta olanlardan 5 kat daha yüksek olması halinde yoğuşma önlenebilir ve buhar kesiciye gerek kalmaz. Yalıtım tabakası arkasında hava hareketi önlenmelidir. Kompozit yalıtımlı paneller kullanılmaktaysa, tavan ve döşeme ile birleşme noktalarında panel arkalarına devamlı yapıştırıcı harç sürülmelidir. Bundan başka panel üstünde yer alan priz vb delik çevreleri aynı biçimde kapatılmış olmalıdır. Mutfak ve banyo gibi yüksek buhar üreten hacimlerde yerlerde kaynağa yakın noktada su buharı pasif bir baca veya mekanik havalandırma ile dışarı atılması temin edilmelidir.
İçten ısı yalıtım uygulamalarında, kat yüksekliğindeki ektrüde polistren (boşluksuz) ısı yalıtım levhaları çimento bazlı yapıştırma harcı ile duvara yapıştırıldıktan sonra ek yerlerine file bant yapıştırılıp üstüne alçı sıva uygulanarak bitirilir. Plastik çivili yalıtım dübelleri ile fiksaj yöntemi, duvar yüzeyinin ideal olmaması veya kat yüksekliğinin 3 metreyi aştığı durumlarda kullanılmalıdır. İçten ısı yalıtım uygulamalarında genellikle bir yoğuşma problemi yaşanır. Bu açıdan, yoğuşma sorununun çözümlenmesi halinde uygulanmalıdır. Diğer taraftan, dıştan ısı yalıtım uygulamalarına oranla daha ekonomik olup ısıl tutuculuk açısından da dıştan uygulananlara oranla daha düşüktür.
Duvarlarda ısı yalıtımı için neler yapılır?
Dıştan ısı yalıtımı...
Dış cephe ısı yalıtımı, sadece ısı yalıtımı değil, ses yalıtımı da sağlıyor. Dış cephe ısı yalıtımı yönteminde kullanılan yalıtım levhası, ses yalıtımı konusunda da gayet başarılı bir uygulamadır. Bu şekilde dışardan gelen seslerin yapı içerisine girmesi engellenmiş oluyor ve aynı şekilde içerdeki seslerin dışarıya çıkması da engellenir.
Özellikle gürültülü ve kalabalık alanlarda bulunan yapılarda çok işe yarayacak olan mantolama yöntemi, yalıtım konusunda tam bir verim sağlıyor. Mantolama işlemi yapılmadan önce iyi bir plan cetveline ihtiyaç duyulur.
Dış cephe ısı yalıtımında ilk olarak kullanılacak malzemeler tam olarak belirlenmelidir, daha sonra yalıtım tekniğinin uygulanacağı yapı ile ilgili gerekli ölçüler alınmalıdır.
Ölçümler yapılırken hassas ölçekler kullanılmalı, tüm detaylar göz önünde bulundurularak iyi bir plan cetveli oluşturulmalıdır. Dış cephe mantolama ile ortalama olarak yüzde 50 ile yüzde 60'lık ısı yalıtım tasarrufları sağlanabiliyor.
Dış cephe ısı yalıtımı ile ev ekonomisine, ülke ekonomisine fayda sağlamakla birlikte uzun vadede doğaya sağlayacağı faydalar da göz ardı edilmemelidir. Dış cephe ısı yalıtımı fiyatları piyasada hemen hemen aynı ama malzemeler çeşitlidir yada işçilikler farklı çıkmaktadır.
Isı yalıtımı ile binaların dayanıklılığı arttırılabiliyor!
Isı yalıtımı ile ilgili sorular!
Evlerimizdeki ısı yalıtımı!
Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır?
Dış cephe mantolama çeşitleri!
Çatı izolasyonu nedir?
Çatı izolasyon köpüğü!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com