Sektörel

Duygu Bağcı: Şimdi gayrimenkul almanın tam zamanı!

Gaziantep Emlak Duygu Bağcı emlak sektörünün içinde bulunduğu sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama...

Gaziantep Emlak Duygu Bağcı emlak sektörünün içinde bulunduğu sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama...



Duygu hanım kendinizi tanıtır mısınız? 


1981 doğumluyum. 1 senedir İsmet Bey'le beraber Gaziantep Emlak Showroom'u ikimiz beraber yürütüyoruz. Aynı zamanda Mustafa Bakırcı ile de beraber çalışıyoruz. 1 senedir piyasayı öğrenmeye emlak işlerini düzenlemeye bakmaya çalışıyorum. 


Emlakçı işin eksperidir. Bir evin ne yaptığını ne kadar edeceğini ne kadar etmeyeceğini mal sahibine veya satıcıya söylediğimiz taktirde ilk etapta kızıyorlar sonra gerçek fiyatına döndüğü taktirde satış yapılabiliyor. İlk etapta insanlar emlakçı komisyonu vermeyelim diye korkuyor ama sahibinden almayla emlakçıdan alma arasında o kadar çok fiyat fark ediyor ki çünkü biz malın değerini biliyoruz, kıyaslama farkı yapıyoruz, birden fazla evimiz var tek tek alternatifleri anlatıyoruz. Mal sahiplerinin bazen işine gelmese de gerçek fiyatına satılıyor. 


Duygu hanım şu anda emlak sektörü ne durumda? 


2017'nin başında Ocak, Şubat, Mart aylarında gerçekten iyi başladık. Referandumdan 10 gün önce durdu. Şu anda ufak ufak bir kıpırdama var ama yine de iş yok. 


Emlak sektörünün sorunları var mı? 


Emlak sektörünün şöyle bir problemi var. Esnaf esnaftan şikâyetçidir derler ya burada Emlakçılar Odası'nın belirlemiş olduğu bir yükümlülük var. Sırf ben satmayayım o satsın o satmasın ben satayım karşılığı o kadar çok geliyor ki X emlakçı benden yüzde 1 alıyor veya 1000 lira alıyor. Sonuçta bu işletmenin gideri var, masrafı var, emek veriyoruz her daireyi satacaksın diye bir kaide yoktur. Burada emlakçı emlakçıyı eziyor bazen ama gerçekten çok düzgün çalışan emlakçılarda var. Hani herkesi aynı kefeye koymamak lazım. Alan belli olacak satan belli olacak her şey saydam olacak. 



Şu anda emlak alınmasının tam zamanı diyebilir miyiz? 



Kesinlikle evden ve dükkandan ziyade arsaların fiyatları çok düştü. Misal verecek olursak 150 bin liraya aldığımız arsayı gel 50 bin liraya malımı al diyorlar arsayı alan yok. Piyasada bir durgunluk var. Herkes referandumu bekliyordu o da geçti. Şu an Ramazanlık geliyor onun tedirginliği var. Ülke ne olacak, OHAL ne zaman kalkacak diye ister istemez sıkıntı oluyor. Ben her zaman eşime dostuma söylüyorum. Elinizde ufak miktarda paranız bile olsa bakın ev dükkan falan demiyorum. Kesinlikle arsa tarla alın onun değerini 1 -2 sene içerisinde katladığını göreceksiniz. Bu sene sonunda emlak piyasası arsa üzerine açılacaktır. 



Emlak veya gayrimenkul alırken nelere dikkat etmek lazım? 



Bir binanın değerini çevresi, caddesi, konumu, dış yüzeyi, asansörü, yaşı, içinin bakımı ister istemez etkiler. Bir emlakçı vasıtasıyla değil de normal gidip bu çok güzelmiş denildiğinde 300 bin liralık bir yer gerçekten belki 250-260 bin liradır. İşin içerisinde olup piyasayı bilmek çok önemli bir şey tek başına kendi kendine gidip alın çok farklı bir şey. Gerçekten bu konuda ben her zaman diyorum. Banka nasıl ekspertiz çıkartıyorsa emlakçı bu işin ekspertizidir. Amerika'da böyle bir kural vardır. Bir ev alırken veya satarken emlakçı vasıtasıyla alınır veya satılır. Bu Türkiye'ye de gelecek diye bir söylenti var ama bekliyoruz inşallah gerçekleşir.Emlak alırken kredi çekme olayları oluyor. 



Siz emlak alımında ne tavsiye edersiniz? 

İnsanların her zaman gelir-gideri iyi hesaplaması lazım. Ben krediyi hem seviyorum hem sevmiyorum. 

Bana göre para güçtür. O gücü veya silahı kendine doğrultmamak lazım. Onu ödeyebilecek kapasiten varsa 1000 lira kira vereceğine 1500 lira kredi ödeyerek ile ev alınabilir. Kredi ile ev alındığında her kredisini ödedikçe benim mantığımca evin bir tuğlasını götürür yerleştirirsin. Kredi eğer ödenebilecekse çok mantıklı. 


Konut olarak vatandaşın gözde yerleri neresi? 


Konut olarak insanların bakış açısına göre değişiyor. Bir kısım Karataş'ı beğenirken diğer kısım Emek'ten vazgeçmeyebiliyor. Onların kişilik ve şahsiyetine göre kıyaslanıyor. Ama şunu da söylemek istiyorum. Konut değerlerinde de 2 sene önceki fiyatlarla şimdiki fiyatlar yoktur. 2 sene önce bir daire 500 milyarken şu an 400 milyara gel vereyim diyor. Eskiden insanların alım gücü yoktu alamıyordu doların yükselmesi ev sahibi yaptı.


Son zamanlarda İstanbul ve Ankara'daki gibi Gaziantep'te de büyük projeler yapılmaya başlandı. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz? 


Baktınız mı bilmiyorum ama X gibi büyük kanaldan bir tanesinde haberlerde Türkiye'de ilk büyük şehir denince akla gelen yer neresi diye bir haber çıktı. Herkes İstanbul, Ankara, İzmir, o tür yerleri beklerken Gaziantep Türkiye'de revaçta. Bugün alıyorsun bugün aldığını ertesi günü karla satıyorsun. Bugün aldığını ertesi gün yüzde 20 karla satabiliyorsun. Türkiye'de Gaziantep emlak piyasasında lider olarak gidiyor. 


Son olarak neler söylemek istersiniz? 


Şu an işler durgun. Ama bekliyoruz arsa piyasası da açılacak. Vatandaşlarımıza sesleniyorum eğer ellerinde küçük bir birikimleri varsa ev, dükkan, araba demektense arsa piyango gibidir. 10 liraya alırsın 1 trilyona satarsın arsa öyledir. Onu iyi değerlendirmek lazım. Şu an tam zamanı. Fiyatlar o kadar çok düştü ki eski fiyatın şu an dörtte birine alamayacağınız yerler dörtte bir fiyatına satılıyor. Şu an gözde olan yerler genelde Gercin, Sarısalkım, Bağlarbaşı, Oğuzelinde Gürsu, Güzelvadi, Ocaklar. Buralardan çok çok talep oluyor. Ufak parsellerde zaten çabuk gidiyor. 


Metropol