09 / 01 / 2025

Düz Oranlı Katma Değer Vergisi Sistemi dönemi!

Düz Oranlı Katma Değer Vergisi Sistemi dönemi!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV düzenlemesi hakkında işletmeler için önemli açıklamalarda bulundu. Ağbal, Düz Oranlı Katma Değer Vergisi Sistemi döneminin başlayacağını söyledi.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV düzenlemesi hakkında işletmeler için önemli açıklama yaptı. Ağbal, KDV uygulamasında, İngiltere'de de uygulanan "Düz Oranlı Katma Değer Vergisi" adlı yeni bir sistemin getirileceğini ifade etti.


Ağbal, "Daha sade oran yapısı olsun. İşletmelerimiz için kolaylık getirmek istiyoruz. Farklı ülke örneklerinde gördük. İngiltere'de özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde yaygın kullanılıyor. Bizde de yaklaşık 1 milyon bu şekilde mükellef var. Mükellefin tercihine kalmış birşey, bu sisteme geçmeyi tercih edebilir. Veya belli bir tutarın altındaysa hasılatı bunu seçebilecek. Firma mal veya hizmeti sunduğunda KDV oranı ne ise fatura üzerinde o oranı göstererek onu müşteriden tahsil ediyor” dedi.  


Bakan Ağbal, 'Ben 18 liralık KDV tahsil ettim. 10 liralık KDV ödedim. Bak defterlerimde kayıtlı. 8 lira ödemem gerekir' demesi lazım. Biz 'Siz müşteriden yüzde 18 KDV'yi tahsil edin. Bize bunun yüzde 10'unu ver. İndirim KDV'nin ne olduğuna biz hiç bakmayalım. Tek tek faturalarla biz uğraşmayalım. Sen de uğraşma. Faturanı almaya devam et, onu gider yaz ama 10 lirayı bize yatır' diyeceğiz. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde bu sistemi basitleştiriyor." İngiltere'de bu sisteme Düz Oranlı Katma Değer Vergisi Sistemi dediklerini belirten Ağbal, "Biz bunu çalışıyoruz. EKK'ya öneri olarak getireceğiz" ifadelerinde bulundu.


KDV düzenlemesinde teknik çalışmaların tamamlandığını söyleyen Ağbal, "Hedefimiz birkaç hafta içerisinde konuyu EKK'ya getirmek. Daha sonra da Bakanlar Kurulu'nun gündemine getireceğiz.  Türkiye'deki firmaların rekabetçiliğini geliştirmesi için çok önemli bir reform'' açıklamasında bulundu.


Türkiye'de zaman zaman indirimli oranlar uygulandığını söyleyen Ağbal, "KDV oranı yüzde 18. Ama yüzde 8, yüzde 1'e tabi olan ürün ve hizmetler var. Örneğin; traktör teslimleri yüzde 8 KDV'ye tabi. İthalatçı traktörü yurtdışından yüzde 8 ile ithal ediyor. İthalatçı bunu distribütöre 8 ile satıyor. İthalat kaynaklı bir zincir içerisinde KDV yükü kimsenin üzerinde kalmıyor. Traktörü yurtiçinde üreten traktör fabrikasını düşünelim" dedi.




Akşam


Geri Dön