Kent Haberleri

Düzce OSB yatırımlarıyla dikkat çekiyor!

İç Anadolu’yu Marmara Bölgesi’ne bağlayan ana aks üzerinde yer alan Düzce büyük bir atılım içinde. Doğası, spor turizmi ve OSB yatırımları ile dikkat çekiyor. Düzce yatırımcıların ve turistlerin yeni gözdesi...

Büyük bir yatırım içerisinde olan düzce turistlerin ilgisini çekmeye başladı.

Para Dergisi’nde yer alan habere göre; BATI Karadeniz'de yeşilliği ve doğasıyla dikkat çeken Düzce, 1999’da il statüsü kazanan, yani yeni şehir olan bir belde. Karadeniz kıyısına paralel dağlara sahip olan şehir, 1999’da yaşanan yıkıcı deprem sonrası ekonomik darbe alsa da, kısa zamanda toparlanmış ve hızlı bir atılım yapmış. Güzümüzde, sanayinin yanı sıra tarım, hayvancılık ve ormancılık halkın temel geçim uğraşları arasında yer alıyor. Şehrin İstanbul ile Ankara gibi Türkiye’nin en önemli iki metropol kent arasında yer alması da ekonomik yapısını dinamik kılıyor. Batı Karadeniz’de ayakta kalan tek antik kent olması Düzce’yi tarihî açıdan da ayrıcalıklı bir konuma getiriyor.

ESKİ ADI "KONSOPA"

Düzce, M.O. 1400-800 yılları arasında Hititlerin hüküm sürdüğü bir coğrafya. Kent tarihî açıdan dört döneme tanıklık etmiş. Bu devirler, Bitinya Devri, Roma ve Bizans Devri, Osmanlı Devri ve Cumhuriyet Devri olarak sıralanıyor. Tarihi belgelerde Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinin ikinci cildinde Düzce’de bulunan bir Tuz Pazarının adı geçiyor. 1323 yılında bölge Osmanlı Beyliği’nin eline geçiyor. O dönemde bölge “Konsopa” olarak anılıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölge giderek gelişmiş, İstanbul’un kereste ihtiyacını karşılayan bir merkez olarak öne çıkmış. Cumhuriyet döneminde ise Türkiye’nin en önemli iki otoyolu olan TEM ve D-1OOün geçtiği bölge olarak gelişimi hızlanmış.

Bugün Düzce, hızla geliştiği için göç alan, yeni yatırımlar çeken, gayrimenkul yatırımları artan bir il. Yaşam memnuniyet endeksinde yedinci sırada yer alan il, gelir ve servet endeksinde ise 11’inci sırada bulunuyor.

GÖÇ ALAN BİR ŞEHİR

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre, Düzce’nin, 2018 nüfusu 387 bin 844 olurken artış oranı da yüzde 2.71’e yükseldi. Bu nüfusun yüzde 66.7’si şehirlerde yaşamakta. Merkez nüfusu 240 bin 633 iken, Akçakoca’da 38 bin 846, Cumayeri’nde 14 bin 895, Çilimli’de 20 bin 266, Gölyaka’da 20 bin 353, Gümüşova’da 15 bin 647, Kaynaşlı’da 20 bin 772 ve Yığılca’da 16 bin 432 toplam nüfus bulunuyor. Düzce göç alan bir şehir. 2018 verilerine göre şehir 17 bin 445 göç alırken, 12 bin 790 göç vermiş. Yani net göç alış 4 bin 655 oldu.

İlde bulunan beş OSB’den ikisinde boş parsel bulunuyor. Gümüşova ve Çilimli OSB’leri ile ilin tek ihtisas OSB’si olan Akçakoca Demir ve Çelik İhtisas OSB’lerinde kamulaştırma işlemlerine devam ediyor. Düzce’nin en büyük OSB’si, Beyköy Beldesi sınırlarında ki 1. ve 2. OSB’ler.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLGE TEŞVİKİNDE

İstanbul ve Ankara’nın ortasında yer alması, Kocaeli, Bursa gibi metropollere yakın konumu, Kocaeli ve Sakarya’da sanayi yerleri temininin zorlaşması nedeniyle yatırımcılar açısından çok tercih edilir bir il olan Düzce, Batı Karadeniz’deki tek dördüncü bölge teşviki alan il konumunda. Düzce’de faaliyet gösteren firmalardan ISO ilk 500 içinde dokuz firma, ikinci 500 içinde ise 10 firma bulunuyor.

Birçok ulaşım aksında yer alan Düzce, Türkiye’de erişilebilirliği en yüksek olan iller arasında bulunuyor. İstanbul ve Ankara’yı birbirine bağlayan Anadolu Otoyolu (TEM) ve D-100 (eski adıyla E-5) Karayolu il sınırları içerisinden boydan boya geçmekte. Avrupa’dan ve Marmara Bölgesi’nden İç Anadolu Bölgesi’ne geçiş güzergahı üzerinde bulunan Düzce’de 114 kilometre uzunluğunda devlet yolu bulunuyor. Yeni açılan TEM bağlantı yolu şehre ulaşım çok daha kolaylaştı. Derince, Karasu ve Alaplı limanları ile deniz erişimi, Cengiz Topel ve Sabiha Gökçen havaalanlarına kısa sürede ulaşılabilir olması da önemli bir avantaj.

Şehirde ikisi kurulum aşamasında olan beş OSB bulunuyor. 2018 verilerine göre, 107.07 milyon dolar ihracat ve 80.15 milyon dolar ithalatı var. Özellikle otomotiv yan sanayi, tekstil ürünleri, orman ürünleri, gıda ürünleri, makine-teçhizat ve yapı malzemeleri imalatları ön planda. İlde, orman ürünleri sektörü, tekstil, metal işleri ve makine imalatı, otomotiv yan sanayi, yapı malzemeleri ve gıda sektörü ön plana çıkıyor. Bunun yanında ilaç, cam, savunma sanayi gibi diğer sektörlerde de Türkiye’nin öncü firmaları yer alıyor. Düzce’nin tarımsal üretim olarak başlıca gelir kaynağı fındık. Türkiye’nin iyi ekonomik potansiyeline sahip bir bölgesi; nitelikli bir işgücü bulunuyor.

2023 VİZYONU UYGULANIYOR

Doğu Marmara, 2014-2023 bölge planı ile Düzce beş alt bölgeye ayrılmış ve çeşitli kalkınma eksenleri belirlenmiş. Buna göre şehirde 2023 vizyonu olarak, Düzce-Gümüşova gelişim koridorunda organize sanayi gelişimi ve nitelikli kış, kongre, doğa ve spor turizmi gelişimi; Düzce gelişim odağında ticari faaliyetlerde hacimsel büyüme, kentsel faaliyetlerde gelişim, depremsellik ve toprak verimliliği temelli kentsel yayılma; Organize Bölgelerde çevreye duyarlı sanayi gelişimi, organize tarım faaliyetlerinde gelişme; Düzce-Akçakoca Gelişim Koridoru-Akçakoca Gelişim Odağında kentsel gelişim, turizmde dış pazara açılma, doğa ve sahil turizmi gelişimi; Düzce-Yığılca Gelişim Koridorunda tarım, madencilik, arıcılık sektörlerinde pay artışı, doğa turizmi gelişimi; Düzce-Bolu Gelişim Koridorunda çevreye duyarlı kentsel ve üretim fonksiyonlarının gelişimi ve spor ve doğa turizmi gelişimi hedefleniyor.

14 FAKÜLTESİ VAR

Her yıl binlerce öğrenciyi kabul eden Düzce Üniversitesi’nde

14 fakülte, 10 meslek yüksekokulu, iki yüksekokul, dört enstitüsü ve iki rektörlüğe bağlı birim bulunuyor. İşletmeden tıp fakültesine, güzel sanatlardan spor bilimlerine, mühendislikten eğitim fakültesine kadar pek çok fakültenin yer aldığı üniversitede, çok sayıda araştırma alanı yer alıyor. Yurtdışmda değişim programları ve eğitimlerle öğrencilerini geleceğe hazırlayan üniversite, her yıl daha fazla tercih ediliyor.

Düzce’de konut fiyatları yüzde 2 arttı!

Düzce’de deprem riski taşıyan 5 okula yıkım kararı!