Düzce'de riskli yapıların yıkımına devam ediliyor!
Düzce'de 12 Kasım 1999 depremi yıldönümü nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkım programı düzenlendi. Düzce'de Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun gereğince bakanlık tarafından çalışmalar yürütülüyor...
DÜZCE'de 12 Kasım 1999 depremi yıldönümü nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkım programı düzenlendi. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında Burhaniye Mahallesi'ndeki evinin risk tespitini yaptıran İsmail Demirci isimli vatandaşın konutunun yıkımı yapıldı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Erol Kılıç, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 31 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun gereğince bakanlık tarafından çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Kanunun temel amacının, afetlerde hasar alarak can ve mal kaybına sebep olabilecek yapıların önceden yenilenerek afetlere hazır bir Türkiye oluşturulmasını temin etmek olduğunu kaydeden Kılıç, "Afetler ve özellikle de deprem afeti hayatımızın ve ülkemizin bir gerçeğidir. Afetleri önlemenin mümkün olmadığında yapılabilecek en mantıklı çözüm, afetlerden zarar görmeden çıkmaya çalışmaktır" dedi.
"RİSKLİ BİNALARIN YENİLENMESİ GEREK"
Düzce ile beraber ülkemizin birçok bölgesinin 1. derece deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Kılıç, "Bu kuşakta yer alan bölgelerimizde de belli aralıklarla şiddetli depremler yaşanmaktadır. Bu nedenlerle afetlere hazırlıklı olabilmek amacıyla uygulamaya konulan bu kanun gereğince binaların öncelikle malikleri tarafından risk tespitlerinin yaptırılması gerekmektedir. Bu tespit binalarımızın afet durumunda hasara uğrayıp uğramayacağının önceden öngörülmesidir. Tespit sonucunda can güvenliği kriterlerini taşımadığı görülen ve riskli olarak tespit edilen binaların yenilenmesi gerekmektedir" dedi.
"EV SAHİBİ VE KİRACIYA DESTEK VAR"
Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen uygulamaların gönüllü uygulamalar olduğunu anlatan Kılıç, yapı maliklerinin kendi rızaları ve istekleri ile yapılarının tespitlerini yaptırmalarını ve yapılarını yenilemelerini içerdiğini söyledi. Kılıç, bu konuda devlet tarafından verilecek olan destekler ile risk taşıyan binaların yenilenmesinin hedeflendiğini vurgulayarak, "Riskli binayı tahliye edip yenileyecek olan bina sahipleri ve binayı tahliye eden kiracıların devletimizin vereceği desteklerden yararlanmaları mümkündür" şeklinde konuştu.
"DÜZCE'DE DE RİSKLİ BİNALAR MEVCUT"
Ülkemizdeki yapı stoğunun yaklaşık 3'te 1 'inin afetlere karşı risk taşıdığını dile getiren Kılıç, Düzce'de de ekonomik ömrünü doldurmuş, yeterli mühendislik hizmeti alınmadan, uygun malzeme kullanılmadan yapılmış olan binalar bulunduğuna dikkat çekti. Kılıç, "Özellikle bu binaların risk analizlerinin yaptırılarak güvenli olmayan binaların kullanılmaması ve en kısa zamanda yenilenmesi gerekmektedir. Günümüzde uygulanan tekniklerle çok hızlı ve pratik bir şekilde binanın risk tespitini yaptırmak mümkündür. İlimizde risk tespiti yapmaya yetkili 5 kuruluş bulunmaktadır. Tespiti yapılmış binaların yıkımına başlanmıştır. Kentsel dönüşüm ve sağlanan destekler hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız lisanslı firmalara veya Müdürlüğümüze başvurabilirler.
Acıların tekrar yaşanmaması için herkesi duyarlı olmaya ve vakit geç olmadan risk tespitlerini yaptırmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.
Düzce Postası Gazetesi