23 / 05 / 2024

Dyesol Mersin'e güneş tesisi kuruluyor!

Dyesol Mersin'e güneş tesisi kuruluyor!

Suudi Tasnee'nin ana ortak olduğu Avustralyalı enerji şirketi Dyesol, güneş yatırımına geliyor. Mersin'de kurulacak tesis 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak.



Enerjide son dönemin en dikkat çeken alanı olan yenilenebilir piyasasına yabancı yatırımcıların ilgisi üretime yöneldi. Dünyanın en büyük yenilenebilir enerji yatırımları gruplarından Dyesol, Türkiye'de üretim yapmak için kolları sıvadı. Avustralyalı Dyesol, Türkiye'de kuracağı tesiste perovskit güneş panelleri üretimi yapmak istiyor. Türk şirket Nesli DSC ile işbirliği kararı alan Avustralyalı firma, üretim için de Mersin'i adres olarak seçti. 600 megawatt üretim gerçekleştirilecekte firma, 2 bin 500 kişiye de istihdam yaratacak. Dyesol'ün CEO'su Richard Caldwell, "Bu yatırım bizim için çok önemli. Ayrıca yeni nesil teknolojiye odaklanan şirketimiz için küresel ağımızı büyütecek nitelikte" dedi. Yüzde 50-50 ortaklıkla kurulacak tesisle Dyesol prototip, sınırlı ve hacimli üretim gerçekleştirecek. 


2016'DA ÜRETİM BAŞLIYOR 

Binaya entegre güneş sistemleri üzerine çalışan Nesli DSC'nin teknoloji ve deneyimlerini kullanarak ticari ürünlerini geliştirmek isteyen Dyesol 2016 yılında pilot üretime geçecek. Firma, 2018 yılında ise bir milyon metrekareden fazla hacime sahip perovskit güneş paneli üretimi planlıyor. 1991'de kurulan ve üretime 2008'de başlayan Dyesol'un hisseleri Avustralya ve Almanya borsalarında işlem görüyor. İngiltere, İsviçre, Güney Kore, Almanya ve Singapur'da da üretim ve işbirliği olan Dyesol, 2006'da STI, 2007'de de Greatcell gibi firmaları bünyesine katarak büyüdü. 


EN BÜYÜK ORTAK SUUDİ TASNEE

Dyesol'un yüzde 33'lük hisse yapısıyla en büyük ortağı ise Suudi enerji devi Tasnee. Suudi şirket, Forbes'un Global 2000 listesinde 6.5 milyar dolarla dünyanın en değerli 1.797'nci şirketi olmuştu. Dyesol'da JP Morgan, HSBC gibi uluslararası finans kurumları da hissedar konumunda. 


Sabah


Geri Dön