Genel

DYO, ısı yalıtım ustalarına Mesleki Yeterlilik Belgesi veriyor!

Boya ve ısı yalıtımı sektöründe kalite çıtasını yukarıya taşımaya kararlı olan DYO, işini hakkıyla yapan ustaların Mesleki Yeterlilik Belgesi almalarını sağlıyor.

Boya ve ısı yalıtımı sektöründe kalite çıtasını yukarıya taşımaya kararlı olan DYO, işini hakkıyla yapan ustaların Mesleki Yeterlilik Belgesi almalarını sağlıyor. DYO Akademi Belgelendirme Bölümü, inşaat boyacı ustalarından sonra ısı yalıtımcılarına yönelik ulusal yeterliliklere dayalı sınav ve belgelendirme yapmak üzere resmen yetkilendirildi. Isı yalıtımı ustalığı, 26 Mayıs’tan itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesinin zorunlu olduğu meslekler arasında yer alıyor.


Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 50’ye yakın tasarruf sağlayan ısı yalıtımından beklenen verimin alınabilmesi için kullanılan malzeme kadar önemli bir nokta ise doğru uygulama yani ustalık. Her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen ısı yalıtım pazarında Klimatherm markası ile hizmet sunan DYO, bundan böyle DYO Akademi Belgelendirme Bölümü ile boya ustalarının yanı sıra ısı yalıtımcılarının başvurularını da kabul edecek.


Kişiye mesleğine dair bilgi ve becerilerini kanıtlama fırsatı veren ve işe alımlarda öncelik kazandıran Mesleki Yeterlilik Belgesi, işverene de avantaj sağlıyor. İşe alınacak kişinin taşıması gereken bilgi ve becerilerin önceden bilinmesi, işe uygun olmayan adayı istihdam ederek para ve zaman kaybetme riskini azaltıyor. Üstelik MYK tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor.


DYO Akademi’ye başvuran ustalar, MYK 12UY0057-3 Isı Yalıtımcısı Ulusal Yeterliliği’nde belirtilen; A1: Isı Yalıtımında İş Organizasyonu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yeterlilik Birimi ve A2: Dış Cephelerde Isı Yalıtımı (Mantolama) yeterlilik kriterlerini sağlayacak şekilde teorik ve uygulamalı sınavlardan geçecek. Adayın uygulama sınavında başarılı olması için kritik adımların tamamında yüksek performans ortaya koyması koşuluyla, sınavın genelinden 100 puan üzerinden 80 puan alması gerekiyor.


Isı Yalıtımcısı Mesleki Yeterlilik Belgesi, beş yıl boyunca geçerli. Ancak ikinci yılın sonunda Dyo Akademi Bölümü’nün usta hakkında hazırlayacağı Yıllık Performans Değerlendirme raporlarının sonucuna göre Belge geçerliliği beş yıl devam edebiliyor. Beş yılın sonunda usta mesleğini yaptığını kanıtladığı takdirde ise geçerlilik süresi beş yıl daha uzatılarak 10 yıla çıkarılıyor.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 25.05.2015 tarihinde yayımladığı tebliğ uyarınca tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale geldi ve uygulama 26 Mayıs’ta belge zorunluluğu resmen başladı. İnşaat Boyacısı ve Isı Yalıtımcısı meslekleri de bu kapsam dahilinde bulunuyor.