e-Belediye projesi ile 2 milyar liranın üstünde tasarruf sağlanacak!
Yeni e-Belediye sistemini duyuran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, proje ile ilgili “2020 yılı sonuna kadar da tüm belediyelerimizin sisteme dahil olmasını planlıyoruz. Toplam 2 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlanacak" dedi…
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı'nda, belediyeciliğin tarihsel gelişimine değinerek bu konuda doğu medeniyetinin, batı medeniyetinden önde olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, belediye başkanlarının başarısının doğrudan devletin gücü ve başarısı üzerinde etkisi olduğunu ifade eden Soylu, "Eğer belediyecilik yeteri kadar güçlü ve verimli olmazsa insanlara hizmet, refah ve huzur üretme noktasında yetersiz kalırsa, ülkemizin, Türkiye'mizin topallayacağı aşikardır. Türkiye, bugün terörle mücadelede önemli bir başarı ve ivme kazanmış durumdadır. Bu başarıda, Doğu ve Güneydoğu'daki belediyelerin hizmet üretir hale gelmesinin payı çok büyüktür." dedi.
Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda 2014'te yapılan değişikliklerin, Türkiye'nin tarihindeki en önemli reform olduğunu vurgulayan Soylu, söz konusunda kanunda gerçekleştirilebilecek yeniliklere ilişkin de yoğun çalışma yürüttüklerini anlattı.
E-Belediye Projesi
Bakan Soylu, e-Belediye projesinin, Türkiye'nin en önemli projelerinden olduğunu ancak Bakanlık olarak bu projenin yürütücüsü olmayacağını söyledi.
Belli bir seviyeye gelen projenin yüzde 90-95'ini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredeceklerinden bahseden Soylu, Bakan Murat Kurum ile yaptıkları görüşmeden sonra birlikte ilerleyeceklerini söyledi.
Soylu, e-Belediye sisteminin, belediyelerin verdikleri hizmetler için yaptıkları çoğu ödemenin ortadan kaldıracağının altını çizdi.
E-Belediye projesinin yerli ve milli bir yazılım olduğunu belirten Soylu, pasaport alırken verilen parmak izlerini, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sistemindeki parmak izleriyle birleştirmek istediklerinde ilgili firmanın buna izin vermemesi ile bu sisteme olan ihtiyacı tekrardan fark ettiklerini belirtti.
Sistemin, Türkiye Belediyeler Birliği sistemiyle entegre edileceğini söyleyen Bakan Soylu, konuşmasını şu şekilde devam etti,
"Sistemin, Elektronik Belge Yönetim Sistemi'ni hali hazırda 9 büyükşehir, 15 il, 160 ilçe, 36 belde, 5 su ve kanalizasyon idaresi genel müdürlüğü olmak üzere toplam 225 kurum kullanmaktadır. Keza 587 belediye, personel hizmet alım modülünü, 824 belediye de sosyal yardım modülünü kullanmaktadır. 2019 yılı sonunda tüm modüllerin tamamlanmasıyla hedefimiz, 600 belediyenin sisteme dahil olmasıdır. 2020 yılı sonuna kadar da tüm belediyelerimizin sisteme dahil olmasını planlıyoruz. Toplam 2 milyar liranın üzerinde bir tasarruf sağlanacak."