E-devlet haciz nasıl sorgulanır?
Bir kimsenin borcu nedeni ile adına haciz işlemi başlatılıp başlatılmadığı e-devlet üzerinden sorgulanabiliyor. Peki, e-devlet haciz nasıl sorgulanır? Haciz süreci ile ilgili tüm yasal süreç İcra ve İflas Kanunu kapsamında düzenleniyor
Bir kimseye, özel kuruma ya da devlet kurumlarına borcu olan ve bu borç için verilen sürede ödemeyi gerçekleştirmeyen kimseler haciz ile karşı karşıya kalabiliyor. Haciz süreci ile ilgili tüm yasal süreç İcra ve İflas Kanunu kapsamında düzenleniyor. Alacaklı borcun tahsil edilmemesi üzerine icra dairelerine giderek haciz başlatma talebinde bulunabiliyor.
Haciz, yapılan uyarılara, anlaşmalara ve uzlaşma yöntemlerine herhangi bir cevap vermeyip borcunu ödemeyen kişiler hakkında başlatılıyor. Haciz yöntemi ile alacaklılar borcun tahsilini devletin icra dairesi aracılığı ile borçlulardan alırlar.
Ödeme süresi geçen bir borcunuz olduğunu ve adınıza haciz işlemi başlatılıp başlatılmadığı sorgulamak istediğinizi düşünelim. Peki, e-devlet haciz nasıl sorgulanır?
HACİZ NE ZAMAN BAŞLATILIR?
Alacaklılar; ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı redolunduktan sonra mal beyanını beklemeksizin haciz konmasını isteyebiliyor.
Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşüyor.
Haciz işlemi, zorunlu hatırlatma tebliğine ve ihtarnameye borçlu tarafından itiraz edilmediği ya da borcun verilen süre içinde ödenmediği durumlarda başlar. Haciz işlemi, icra memurunun borçluya ait mallara dair tutanak tutması ile başlatılır.
HANGİ BORÇLAR E-DEVLET'TEN SORGULANABİLİR?
E-haciz üzerinden ancak devlet kurumlarına olan borçlar sorgulanabiliyor. E-devlet üzerinden yapılan sorgulamalar sadece Maliye Bakanlığını kapsar. Özel kurumlara, bankalara olan borçları içeren haciz işlemleri E-devlet üzerinden sorgulanamıyor.
E-DEVLET'TE GÖRÜLEBİLEN BORÇLAR VE HACİZLER
Mahkeme cezaları
Trafik cezaları
HGS, OGS kaçak geçişlerden kesilen para cezaları
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcu
İdari para cezaları
Sigorta primleri
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu
Yargılama giderleri
Sosyal güvenlik destek primleri
E-DEVLET HACİZ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
E-Devlet haciz sorgulama işlemi için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekiyor. PTT’den alınan E-devlet şifresi, mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçeneklerinden biri ile E-devlet sistemine giriş yapılabiliyor.
E-devlet'e giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna “e-haciz” yazılması halinde “Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama” ve “Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama” olmak üzere iki seçenek çıkıyor.
Haciz başlatma masrafı 2022 ne kadar?
İhale ile alınan taşınmazın tescili!