28 / 04 / 2024

E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır?

E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır?

Türkiye'de birçok vatandaş, hiçbir şekilde haberi olmadan miras sahibi olabiliyorlar. Fakat miras hakları genellikle resmi bir bildirimle iletilmez. Bu durumda da miras hakkının varlığını sorgulamak ve öğrenmekte çok büyük önem taşımaktadır. İşte haberin detayları...



Türkiye'de miras konusu, oldukça karmaşık hukuki süreçler barındıran bir konudur. Bu konu, kişisel mal varlıkları, mülkiyet hakkı kapsamında devlet güvencesi altında korunur. Miras veya vasiyetname dışında, kişilerin mal varlıklarının el değiştirmesi mümkün değildir. Bu nedenle, mirasçıların konu hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahip olmaları gerekmektedir.

UZAK AKRABADAN MİRAS KALMIŞ OLABİLİR?

takvim.com.tr'de yer alan habere göre; Bazı durumlarda, kişiler en beklenmedik zamanlarda ve şekillerde miras sahibi olabilirler. Bu süreç, özellikle uzak akrabalardan miras kalmış olması ve mirasçıların bu durumdan habersiz olmaları mümkündür. Bu gibi durumlar, alınabilecek miraslardan mahrum kalma riskini beraberinde getirir. Ancak miras konusu hakkında bilgi sahibi olmamak ve bazen diğer mirasçıların mal varlıklarını almasına neden olabilir. Ancak, bu durumu önlemenin ise oldukça basit bir yolu bulunmaktadır.

 E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır?

MİRAS NASIL SORGULANIR?

Türkiye'de devlet, vatandaşlara çeşitli hizmetleri dijital ortamda sunmaktadır ve miras sorgulama da bu hizmetler arasında da  yer alır. Miras sorgulaması yapmak için yapılması gerekenler şu şekildedir.

Buna göre, E-Devlet Sistemi: Miras sorgulama için ilk olarak e-Devlet sistemine TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılmalıdır. Veraset İlamı Sorgulama: E-Devlet hizmet arama kısmına "Veraset İlamı Sorgulama" yazılmalı ve karşınıza çıkan hizmetlerden biri seçilmelidir.

Sorgulama Kanalları: Türkiye Noterler Birliği veya Adalet Bakanlığı üzerinden miras sorgulaması yapılabilir. Bu sayede, mirasın var olup olmadığı öğrenilebilir.

VASİYETNAMELER NASIL SORGULANIR?

Eğer kişiye bir vasiyetname ile mal bırakılmışsa, bu bilgi de Adalet Bakanlığı'nın sisteminden sorgulanabilir. Vasiyetname ile ilgili bilgiler, mirasçılara önemli haklar sağlayabilir.

Öte yandan da miras haklarının bilinmesi ve doğru şekilde sorgulanması, Türkiye'deki vatandaşlar için oldukça önemlidir. Vatandaşlar, E-Devlet sistemi üzerinden yapılacak basit sorgulamalar  ve miras hakkında detaylı bilgi alınabilir ve bu sayede de mirasçılar, hakları konusunda bilinçlenir.

Miras hakları nasıl öğrenilir? E-devlet miras sorgulaması nasıl yapılır?

Miras hakkında bilmeniz gerekenler! Miras paylaşımında vasiyet işi bozuyor...

23 yıllık arazi anlaşmazlığına arabulucu ayarı!

Miras paylaşımları nasıl yapılır? Amcadan yeğene miras kalırsa süreç nasıl işler?


 


Geri Dön