Sektörel

E-Fatura ile Daha Düz Bir Dünyaya Doğru toplantısı yapıldı!

KTO Konferans Salonu'nunda düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, "Bu sene ve önümüzdeki dönemde kalkınma planı çerçevesinde kayıt dışılığı yüzde 5 oranında azaltmayı planlıyoruz" dedi...

Kilci, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonu'nunda düzenlenen "E-Fatura ile Daha Düz Bir Dünyaya Doğru" konulu KTO üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, son dönemlerde elektronik devlet uygulamalarına yönelik önemli atılımlar yapıldığını söyledi.


Gelir İdaresi olarak da bu atılımların öncüsü olmaya gayret ettiklerini belirten Kilci, özellikle beyannamelerin elektronik ortamda alınmasında sağlanan başarının çok sayıda ülkeye örnek olduğunu vurguladı.


Avrupa'nın pek çok ülkesiyle kıyaslandığında Türkiye'nin elektronik fatura uygulamasında oldukça geç kaldığını ifade eden Kilci, "Birçok ülkede bırakın elektronik faturayı, 'faturasız yaşam nasıl olur' onun çalışmaları yapılıyor. Çünkü herşey elektronik ortama taşınmış durumda. O anlamda da tekrar kağıt ortamında veya elektronik ortamda faturaya gerek yok. Duruma böyle baktığımızda biz ülke olarak yeni başladık ama iyi başladık" şeklinde konuştu.


Elektronik fatura için yaklaşık 20 binin üzerinde başvuru yapıldığını ve bu rakamın beklenilenin üzerinde olduğunu dile getiren Kilci, uygulamanın yıl sonu itibariyle hayata geçirileceğini söyledi.


3 aylık dönemde başvuran firmaların sisteme adapte olması için gerekli çalışmaları yapmalarını beklediklerini ifade eden Kilci, elektronik fatura veya elektronik defter uygulamalarının temel amacının doğrudan kayıt dışılıkla mücadele olmadığını vurguladı.


Elektonik fatura kullanma zorunluluğu getirilen sektörlerde kayıt dışılık oranının çok yüksek olmadığına dikkati çeken Kilci, şöyle devam etti:


"Ama kayıt dışılıkla mücadele etmenin temel yollarından birisi de mal hareketlerini takip etmek. Elektronik fatura bize bu imkanı sağlayacak. Elektronik fatura uygulamasına elektonik devlet uygulamasının bir sonucu olarak bakmak gerekiyor. Türkiye'de bugün itibariyle kayıtdışılık bir problemdir. Fakat kayıtdışılık noktasında siyasi iradenin desteği ile yapılan çalışmaların neticesinde giderek daha olumlu noktalara geliniyor. Bu sene ve önümüzdeki dönemde kalkınma planı çerçevesinde kayıt dışılığı yüzde 5 oranında azaltmayı planlıyoruz."


Kayıtdışılığı azaltmanın sadece Maliye Bakanlığının uygulamalarıyla mümkün olmadığını belirten Kilci, buna hem ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları hem de sivil toplum örgütlerinin önemli katkılar sağlaması gerektiğini söyledi.


Konuşmaların ardından KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kilci'ye plaket verdi.


AA