Sektörel

e-Fatura ve e-Defter'de kapsam genişliyor!

Maliye Bakanı Şimşek, akaryakıt ve madeni yağ lisansına sahip olanlar ile 10 milyon lira ve üzeri ciroya sahip tüm mükelleflerin, 1 Ocak 2016 itibariyle e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına geçeceğini bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, e-Fatura ve e-Defter uygulamalarının yaygınlaşması için yeni idari ve yasal düzenlemeleri yapmaya devam ettiklerini söyledi.


Uygulamaların mükelleflere büyük kolaylık sunduğunu belirten Şimşek, sistemin vergi idaresi açısından da etkin bir kontrol aracı konumunda olduğunu ifade etti. 


Şimşek, Elektronik Fatura Kayıt Sisteminin (EFKS) ilk olarak 2008'de hayata geçirildiğini anımsatarak, daha sonraki dönemlerde uygulamaya koyulan e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına vatandaşlardan da önemli bir talep geldiğini dile getirdi.


Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) mükellef ve Bakanlık açısından avantajları göz önünde bulundurarak, belli sektörleri ve mükellef gruplarını bu uygulamalara geçme zorunluluğu getirdiğini ve bu anlamda elektronik dönüşüme öncülük ettiğini kaydeden Şimşek, "Bu kapsamda ilk zorunluluk uygulaması ile e-Fatura ve e-Defter kullanıcı sayısı 2015 yılı başı itibariyle yaklaşık 20 bin mükellefe ulaştı" diye konuştu.


Şimşek, bu süreçte sistem üzerinden gerçekleşen işlemler hakkında da bilgi vererek, "2015 yılı başına kadar EFKS üzerinden düzenlenen fatura adedi 6 milyar 396 milyon 39 bin 587'ye, e-Fatura sisteminden düzenlenen fatura adedi 195 milyon 39 bin 218'e ulaştı. Ayrıca 20 bin mükellefin defterlerinin elektronik ortamda tutulması sağlandı ve bu suretle kağıt kullanımı ve noter tasdik süreçleri ortadan kaldırılmış oldu" ifadelerini kullandı.


"Akaryakıtçılar da e-Fatura ve e-Deftere geçirilecek" 


Bakan Şimşek, ikinci zorunluluk uygulamasına ilişkin genel tebliğ düzenlemeleri ile e-Fatura ve e-Defter kullanıcı sayısının iki katına çıkarılmasının planlandığını belirterek, "e-Fatura ve e-Defter kullanan mükellef sayısı 2016 başında 40 bin kişiye ulaşacak" dedi.


Yeni düzenleme taslakları ile akaryakıt ve madeni yağ lisansına sahip olanlar ile faaliyet konusuna bakılmaksızın 10 milyon lira ve üzeri ciroya sahip tüm mükelleflerin, 1 Ocak 2016 itibariyle e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına geçmelerinin öngörüldüğünü anlatan Şimşek, söz konusu genel tebliğin şubat ayı içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanmasının planlandığını açıkladı.


Şimşek, zorunluluk uygulaması dışında isteğe bağlı olarak veya kamu kurumlarının uygulamaları nedeniyle e-Fatura sistemine geçecek kullanıcı sayısında da önemli artışlar beklediklerini vurgulayarak, "Bu yolla 2 yıl içerisinde e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısının 100 bine, e-Defter uygulamasına geçen mükellef sayısının da 50 bine ulaştırılmasını amaçlıyoruz. Ekonomik ve çevresel olarak önemli maliyet avantajları sağlanmış olacak. Sadece bu uygulamalar ile sağlanacak ekonomik katkının 2 milyar liraya ulaşacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.


"Doğaya önemli katkı sunuluyor"


Mehmet Şimşek, geçen yılın sonu itibariyle yaklaşık 19 bin mükellefe e-Defter tutma izninin verildiğini belirterek, "Yaptığımız araştırmalara göre bir yevmiye defterinin asgari tasdik ücreti kırtasiye masrafları hariç ortalama yaklaşık 500 ila 1000 lira arasında. e-Defter uygulaması yoluyla defter tasdik ücretlerinde önemli maliyet avantajı sağlanıyor ve kağıt kullanımını ortadan kaldırması nedeniyle doğaya önemli katkılar sunuluyor" dedi.


Şimşek, mükelleflerin talepleri doğrultusunda elektronik dönüşüm sürecine devam ettiklerinin altını çizerek, EFKS uygulamasının 2014 sonu itibariyle sona ermesi ve yerini e-Arşiv uygulamasına bırakması sürecinde, e-Arşiv uygulamasındaki güncellemeleri de geçen yılın aralık ayında hayata geçirdiklerini kaydetti.


Maliye Bakanı Şimşek, ayrıca elektronik dönüşümün mükelleflere ve doğaya olan katkısının yanında kayıp ve kaçağın azaltılması konusunda da önemine dikkati çekti.


AA