27 / 04 / 2024

E-terkin nedir?

E-terkin nedir?

Ayni hakkı sona erdirmek için tapu sicilinde düzeltme işlemi olan terkin işlemleri, artık elektronik ortamda yapılıyor. E-terkin olarak adlandırılan bu uygulama ile ilgili esaslara Tapu Sicili Tüzüğü kapsamında yer veriliyor...



E-terkin nedir?

Ayni hakkı sona erdirmek için tapu sicilinde düzeltme işlemi, terkin işlemi olarak tanımlanıyor. Söz konusu işlemler, tapu müdürlüklerinde daha önce vatandaş eliyle ya da görevli memurlarca tapu müdürlüklerine iletilerek yapılıyordu. Uygulamaya başlanacak e-terkin uygulaması ile artık terkin işlemleri elektronik ortamda yapılacak.


E-terkin uygulaması ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bankalar tarafından yazılı olarak düzenlenen ipotek terkin taleplerini elektronik ortama alıyor. Konu ile ilgili yasal düzenlemeler şu şekilde sıralanıyor:


Tapu Sicili Tüzüğün

Belgelerin elden takibi ve şekli 

Madde 88 -

(1) Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, mahkemeler, icra müdürlükleri, bankalar ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından düzenlenen aynî veya kişisel hakkı sona erdirecek nitelikteki belgeler, tapu işlemi için elden ibraz edilemez. Bu belgeler 7201 sayılı Kanun hükümlerine göre müdürlüklere tebliğ edilir. 


(2) Birinci fıkra gereğince, tapu işlemlerine yönelik düzenlenen belgelerde silinti, kazıntı ve çıkıntı yapılamaz." hükmü ile ipotek terkinlerinde daha güvenli bir uygulama getiriyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili olarak şunları belirtti:  “Tapuda yapılan bu yeniliklerle vatandaşımızı büyük ölçüde rahatlatacağız. Terkin ve haciz işlemlerinde elektronik ortama geçilmesiyle beraber, yaşanması olası olumsuzlukların önüne geçeceğiz, tapu müdürlüklerindeki işlem sürelerini kısaltacağız, hak kayıplarını bitireceğiz. Bu sistem sayesinde personel ve vatandaş memnuniyetini arttırmayı hedefleyerek, Genel Müdürlüğümüz bünyesinde, sarf malzemesi kullanımını azaltarak ülke ekonomisine de katkı sağlayacağız.” 




Tapuda e-terkin dönemi başlıyor!



Geri Dön