22 / 11 / 2024
fuzul

EBRD, Rusya yaptırımlarını değerlendirdi!

EBRD, Rusya yaptırımlarını değerlendirdi!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Rusya ve Türkiye arasında ekonomik yaptırımların kalıcı hale gelmesi durumunda 2016 yılında Türkiye’nin büyümesinin 0,3 – 0,7 puan azalabileceği görüşünde.




Açıklamada, Türkiye ve Rusya arasında son dönemde gerilen ilişkilerin ekonomik baskı unsuru olduğu belirtilerek, "EBRD ekonomistlerinin değerlendirmesine göre, Rusya ve Türkiye arasında ekonomik bağlara ilişkin alınan tedbirler gelecek yıl da devam eder ve tam olarak uygulanırsa Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesini 2016 yılında 0,3 - 0,7 puan azaltabilir. Bunun büyük kısmı turizmle ilişkili olacak ve önümüzdeki yılın ortası gibi görülecektir" ifadeleri kullanıldı.


Rusya’nın, Türkiye’nin temel enerji tedarikçilerinden olduğuna dikkati çeken açıklamada, "Türkiye doğalgaz tüketiminin yüzde 98,8’ini ithal ediyor, bunun yüzde 56'sı ise Rusya'dan karşılanıyor. Türkiye’nin Rusya’dan enerji ithalatı petrol ve doğalgaz dahil 2014 yılında 16,5 milyar dolar seviyesindeydi. Bu, Türkiye’nin enerji faturasının yüzde 30’una denk geliyor" bilgileri paylaşıldı.


Açıklamada, Rusya’nın, Türkiye’nin 7. büyük ihracat pazarı konumuna işaret edilerek, gıda ürünlerinin, Rusya’ya ihracatta yüzde 20’lik paya karşılık geldiği, iki ülkenin turizm sektöründe de güçlü ilişkilere sahip olduğu belirtildi.


Türkiye’yi 2014 yılında ziyaret eden 37 milyon turistin yüzde 12,2’sinin Rusya’dan geldiği ve bu kişilerin 3 milyar dolara yakın bir harcama yaptığı kaydedilen açıklamada, Türk inşaat şirketlerinin Rusya’da büyük çaplı operasyonlarının bulunduğu hatırlatıldı.


Açıklamada, "Türk şirketleri tarafından Rusya’da bu yılın eylül ayına kadarki üç yıllık dönemde imzalanan kontratların 10-12 milyar dolar civarında olduğu öngörülüyor. Bu, Türkiye’nin yıllık GSYH’sinin yüzde 1,2-1,4’üne denk geliyor. Ortalama kontrat sürelerinin 3-5 yıl olduğu düşünüldüğünde, bu projelerden yıllık tahmini sermaye akışı GSYH’nin yüzde 0,3-0,4’ü civarında" değerlendirmesine yer verildi.


Açıklamada, Rusya’da çalışan yaklaşık 87 bin Türk vatandaşının 55 bininin Türk şirketleri tarafından istihdam edildiği, Rusya’nın 2014 yılında Türkiye’deki 4. büyük doğrudan yatırımcı ülke olduğu da vurgulandı. 


AA


Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ALB Forex Analisti Rıdvan Baştürk, 2016'da konut fiyatlarının yüzde 12-13 oranında artacağı tahmininde bulundu.


Baştürk, fiyatların 2011'den bu yana kura uyumlu arttığını da dile getirdi.


Rıdvan Baştürk, konut bedelleri ile ilgili şu yorumları yaptı:


"Türkiye'de konut fiyatları 2015 Eylül 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 18,49 arttı. Metrekare başına konut bedeli de bir sene içinde yüzde 17 arttı. Konut fiyatlarında 2011'de başlayan yukarı yönlü oynama devam ediyor. Konut fiyatları il il ele alındığında yine 3 büyük şehirde artışların önemli olduğunu anlıyoruz. Konut fiyatları İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de senelik olarak da yüzde 26,38, yüzde 12,02, yüzde 17,70 artış elde etti.


Son 5 senede konut fiyatları ele alındığında kur dalgalanmalarına uyumlu bir artış olduğu görülüyor. Bilhassa İstanbul'da konut fiyat artış ortalamasının Türkiye fiyat artış ortalamasını aştığı anlaşılıyor. Tabi bunda İstanbul'un konumu ve yapıların kalifiye olması başlıca faktör. İstanbul'da konut fiyat artışının 2012'den itibaren Ankara ve İzmir'den daha sert devamı son dönemde daha da belirginleşti. Doğal talebin konut fiyatlarında etkisini net olarak anlamaktayız. Son senelerde büyük şehirlere göçlerin artması ile doğal konut talebinin de büyüdüğünü ve buna bağlı olarak fiyatların da artış trendine devam ettiğini ve ayrıca yabancı talebinin de fiyatları oynattığını görüyoruz. Yabancıların Türkiye'den aldığı konut adedi ilk 10 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 19,5 arttı. Yabancıların en çok İstanbul'da konut aldıklarını görmekteyiz. Doğal talep ve yabancı talebinin devam etmesini bekliyoruz. Son 2 senede İstanbul ve Türkiye konut fiyatları artışında bir durulma var. Ama 2016'da konut fiyatlarında artış beklemekte olup, yüzde 12-13 civarında ufak haneli fiyat artışlarına tanıklık edebiliriz."


Zaman 


Geri Dön