27 / 04 / 2024

EBRD, Türkiye'nin büyüme tahminini revize etti! ABD’ye göre dolar ne zaman 30 TL olacak? Hemen bakın!

EBRD, Türkiye'nin büyüme tahminini revize etti! ABD’ye göre dolar ne zaman 30 TL olacak? Hemen bakın!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Mayıs ayında yüzde 2,5 olarak açıkladığı Türkiye'nin GSYH büyüme tahminini 2023 yılı için yüzde 3,5’a yükseltti. Bank of America ise dolar/TL kurunun son çeyrekte 30 TL’yi göreceğini tahmin etti.



Uluslararası piyasalarda Türkiye ekonomisindeki gelişmeler yakından takip edilirken son olarak iki veri açıklandı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ekonomistleri Türkiye’nin son yıllarda daha güçlü bir büyüme performansı ortaya koyduğunu ancak yavaşlama görüldüğünü belirttiler.

Bloomberght.com’un haberine göre EBRD'nin Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, Bankanın Türkiye dahil faaliyette bulunduğu bölgelerde bu yıl büyümenin ortalama yüzde 2,4'e kadar ineceği tahmini yapıldı.

Banka tarafından Türk ekonomisi için mayısta bu yıla ilişkin açıklanan yüzde 2,5'lik büyüme tahmini ise revize edilerek yüzde 3,5'e yükseltildi.

Yukarı yönlü revizyonun, seçim öncesi yaşanan mali canlanmanın etkisiyle yılın ilk yarısında güçlü bir büyüme yaşandığının aktarıldığı raporda, Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3 büyüyeceği tahmini yapıldı.

EBRD, Türkiye nin büyüme tahminini revize etti! ABD’ye göre dolar ne zaman 30 TL olacak? Hemen bakın!

DÖVİZ REZERVLERİ MÜTEVAZİ DÜZEYDE

Raporda, Türkiye ekonomisinin beklenen büyüme performansına karşı kısa vadeli dış borcun 200 milyar doların üzerine çıkması ve cari açığın 60 milyar dolar düzeyinde dolaşması nedeniyle dış finansman dengesizliklerinin devam ettiği belirtildi. Döviz rezervlerinin arttığı ancak mütevazı seviyede kalmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Raporda, ortodoks ekonomi politikalarına geri dönüş olumlu bir sinyal olarak değerlendirilirken, Mart 2024'teki yerel seçimlerin önemli bir etken olacağı ifade edildi.

EBRD ekonomistleri Türkiye’nin son yıllarda daha güçlü bir büyüme performansı sergilediğini gösterdiğini ancak yavaşlamaya girildiğini belirtirken, raporda Türkiye ekonomisinin büyümesinin 2023'ün ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 5,6'dan yüzde 3,9'a düştüğü ifade edildi.

EBRD'nin Türkiye'deki yatırımları, büyük bölümü özel sektörde olmak üzere, 18 milyar avro düzeyinde seyrediyor.

ABD’DEN DOLAR TAHMİNİ GELDİ

Bank of America stratejistlerine göre, petrol fiyatlarındaki artışın potansiyel volatilite yükselmesine neden olması, net petrol ithalatçısı Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki ülkelerin para birimlerinin performansına olumsuz etki yapabilir. Banka Türkiye, Polonya ve Macaristan para birimlerinde zayıflık yaşanacağı görüşünü savunuyor.

Aralarında Mikhail Liluashvili’nin de bulunduğu analistler yayımladıkları notta, lirada forwardlara paralel düzenli bir değer kaybı beklendiğini ifade etti. Banka, son çeyrekte doların 30 TL’ye çıkacağı görüşünde.


 


Geri Dön