04 / 05 / 2024

E.C.A'nın yıllık kombi kapasitesi 320 bin adete yükseldi

E.C.A'nın yıllık kombi kapasitesi 320 bin adete yükseldi

Manisa'da yapımı 1 yılda tamamlanan E.C.A'nın kombi fabrikası üretime başladı



Yatırım maliyeti 12 milyon avro olan tesisin üretime başlamasıyla Elginkan Topluluğu'nun yıllık kombi kapasitesi 320 bin adete yükseldi. İzmir'de düzenlenen basın toplantısında topluluğun faaliyetleri hakkında bilgi veren Elginkan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Zeren, 1951 yılında temelleri atılan ve yüzde 100 Türk sermayeli olan E.C.A'nın bugün 14 fabrikası, 19 şirketi ve 2 bin 800 çalışanı bulunan bir topluluk haline geldiğini anlattı.

Zeren, ekonomik kriz döneminde topluluk olarak yatırıma devam ettiklerini, Elginkan Topluluğu'nun 2007-2008 yıllarında yaklaşık 30 milyon avro tutarında yatırım yaptığını, 2009 yılı sonuna kadar 5 milyon avroluk daha yatırım gerçekleştireceğini kaydetti. İstanbul'da 2, Bilecik ve Osmaneli'nde birer fabrikalarının bulunduğunu,
Manisa'da üretime başlayan tesis ile bu kentteki fabrika sayısının 10'a yükseldiğini aktaran Zeren, "Yatırım maliyeti 12 milyon avro olan Manisa'daki tesisimiz ile E.C.A'nın yıllık kombi üretim kapasitesi 320 bin adete yükseldi. Bu kapasite, Türkiye'nin 650 bin adet civarında olan kombi pazarının yarısını ifade etmektedir" dedi.

Topluluğun 2008'de 285 milyon avro ciro elde ettiğini, bunun 100 milyon avrosunu ihracattan sağladığını anlatan Zeren, şöyle dedi: "Mevcut kriz nedeniyle 2009 yılında ciromuzu koruyacağız. 2010 yılında ise yurt içi ve yurt dışı pazarlardaki satış payımızı artırarak yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz. Topluluğumuzun bir vakıf şirketi olma özelliği vardır. Kurucularımız bütün mal varlıklarını Türk milletine vakfetmiştir. Bu özelliği dünyada tektir."

Zeren, vakıf tarafından şu ana kadar 150 bin kişiye ücretsiz mesleki eğitim verildiğini, 3'ü eğitim merkezi, 3'ü Anadolu Lisesi olmak üzere toplam 6 okul binası yaptırıldığını, eğitim merkezlerine yılda yaklaşık 4 milyon TL
harcadıklarını, yaptırılan okulların maliyetinin ise 30 milyon TL civarında olduğunu anlattı.

"ŞİLİ, BÜTÜN ISITMA ÜRÜNLERİNİ TÜRKİYE'DEN ALIYOR"
Elginkan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Elginkan Topluluğu Isı Grubu Koordinatörü Ömer Özgen de, kombi pazarının dünyada hızla büyüdüğünü, Avrupa'da 30 ülkenin ısı ürünleri pazarı incelendiğinde, yer tipi ve duvar tipi tüm ısıtma cihazlarında pazarın büyüklüğünün yaklaşık 9 milyon adet, kombi pazarının 7 milyon, kazan pazarının ise 2 milyon adet büyüklüğe ulaşmış durumda olduğunu söyledi.

Enerji verimliliği sağlaması nedeniyle birçok Avrupa ülkesinde yoğuşmalı kombi kullanımının zorunlu olduğunu anlatan Özgen, Avrupa'da ısıtma pazarının yüzde 70-80'inini yoğuşmalı kombilerin oluşturduğunu bildirdi.
Türkiye'de yıllık yaklaşık 650 bin adetlik bir kombi pazarının bulunduğunu aktaran Özgen, bunun içinde yoğuşmalı kombinin 60 bin adet, kazan pazarının ise 7 bin adetlik büyüklüğe sahip olduğunu dile getirdi.
Özgen, Türkiye pazarındaki en büyük payı yoğuşmasız kombilerin aldığını, yoğuşmalı kombide başlayan talep artışının tüketicinin bilinçlenmesiyle birlikte devam edeceğini ifade etti.

Elginkan Isı Grubu cirosunun 2009 yılında yaklaşık 300 milyon TL'ye ulaştığını, ihracatının ise 100 milyon dolar olduğunu belirten Özgen, 60'tan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Ömer Özgen, E.C.A'nın 2009'da 88 ayrı tip ve çeşit kombi ile geniş bir ürün gamına ulaştığını dile getirdi. Başlıca ihracat ülkelerinin İngiltere, Almanya, Romanya, Belçika, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan,Özbekistan, İran, Suriye, Irak, Bahreyn, Ürdün, Mısır, Lübnan, İsrail, Libya, Tunus, Cezayir, Fas, Senegal,İspanya, Fransa, Macaristan, Polonya, Moldova, Kosova, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, ABD, Şili ve Çin olduğunu aktaran Özgen, "İlginçtir, Şili ısıtmayla ilgili bütün ürünlerini Türkiye'den alıyor" dedi. Özgen, Avrupa'da çok güçlü markalarla mücadele ettiklerini, bilinirliklerini artırdıklarını, önümüzdeki dönemde daha fazla pazar payı
sağlayacaklarını söyledi.

"TÜRK HALKININ YÜZDE 96'SI ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ÖNEMSİYOR"
Elginkan Topluluğu Isı Grubu şirketi olan Emas A.Ş'nin Genel Müdürü Cahit Köse de, E.C.A olarak kombide, düşük emisyonlu, yüksek verimli, küçük hacimli ve kullanım kolaylığı sağlayan üretimi temel aldıklarını anlattı.
Yapılan araştırmalara göre Türk halkının yüzde 76'sının enerji verimliliği konusunda "hassas" olduğunu, yüzde 20'sinin konunun kendisi için "önemli" olduğunu bildirdiğini anlatan Köse, "Yani halkın yüzde 96'sı enerji
verimliliğini önemsiyor" dedi.

Gazetecilerin, Manisa'daki yeni fabrikaya ilişkin soruları üzerine Köse, fabrikanın 68 bin metrekare alana kurulduğunu, şu anda 68 kişilik bir ekibin bulunduğunu, gelecek yıl 250 kişilik istihdam sağlayacaklarını, bunun 50'sinin mavi yakalı olacağını anlattı. Fabrikanın deneme üretimlerini tamamladığını ve yeni üretime geçtiğini
ifade eden Köse, tesisin yıllık 220 bin adet kombi üreteceğini, üretim kapasitesinin 700 bin adet olduğunu, ileriki dönemlerde bu rakama ulaşacaklarını kaydetti.

Köse, topluluğun Türkiye kombi pazarındaki payının geçen yıllarda yüzde 12 olduğunu, bu rakamın 9 aylık rakamlara göre 2009'da yüzde 15-16'ya yükseleceğini söyledi. Ürettikleri kombilerin yüzde 50'sini ihraç ettiklerini aktaran Köse, Manisa'daki yeni fabrikayı da üretimin yüzde 60'ını ihraç etmek üzere tasarladıklarını bildirdi. Türkiye'de 6 milyon civarında çalışan kombi bulunduğunu belirten Köse, kombilerin kullanım ömrünün 10-15 yıl arasında değiştiğini, 650 bin adetlik pazarın yüzde 10-15'inin değişim pazarı olduğunu anlattı.
AA


Geri Dön