Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?
Ecrimisil, bir gayrimenkulün sahibinin izni dışında kullanılması işlemidir. Haksız işgal tazminatı olarak da bilinen ecrimisil için dava açılabilir. Peki, Ecrimisil davasına itiraz edilebilir mi? Ecrimisile itiraz nasıl olur? Tazminat için işgalci tarafından kullanılan malın herhangi bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmıyor, taşınmazın işgalden önceki haliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınıyor
Ecrimisil diğer bir tanımlama ile haksız işgal tazminatı; hazine taşınmazının yada şahsa ait bir taşınmazın, tasarrufta bulunma hak ve yetkisine sahip olmayan bir kişi tarafından, sahibinin rızası dışında kullanılması neticesinde doğan tazminattır.
Tazminat için işgalci tarafından kullanılan malın herhangi bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmıyor, taşınmazın işgalden önceki haliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınıyor.
Ecrimisil davası açılarak malın haksız ve kötü niyetli kullanımı ile mülkiyetin sahibi idare, gerçek kişi veya tüzel kişinin malı haksız kullanan kişiye karşı geriye etkili olarak tahsil edilen haksız işgal tazminecrimisilatı istenebiliyor.
Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik’in 4. maddesinin (d) bendinde de ecrimisil için bir tanım yer almaktadır. Tüm bu bu açıklamara bakacak olursak ecrimisil talep edebilmek için birtakım şartların sağlanır olması gerekiyor. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanıyor;
1-) Bir malın ya da taşınmazın sahibinin izni olmadan kullanılıyor yada kullanılmış olunması,
2-) İşgali gerçekleştirenin kötü niyetli olması
3-) İşgal edenin malik hak ve yetkilerine sahip olmaması
4-) İşgal edilen şeyin bir maliki olması
Ecrimisil davasını açabilecek kişi yani davacı hakkına yönelik ihlal gerçekleşen kişilerdir. Bu kişi genel olarak malik sayılır. Davalı taraf ise başkasının gayrimenkulünü izinsiz işgal eden kişilerdir. Davalı tarafın yani işgalcinin kusurunun olup olmaması önemli değildir.
Ayrıca gayrimenkulün sahibinin bu malın işgalinden dolayı herhangi bir zarara uğramış olmasına da gerek yoktur.. O malın haksız olarak işgal edilmiş olması ecrimisil için yeterli sayılıyor. Ecrimisil davaları taşınmazın yer aldığı Asliye Hukuk Mahkemesine açılabiliyor. Peki, Ecrimisil davasına itiraz edilir mi?
Ecrimisile İtiraz Etmek!
Ecrimisil davasında davacı, davalının hakkı olmayan yere tecavüz ederek haksız işgalde bulunduğunu iddia eder ve bu işgal nedeniyle tazminat talebinde bulunabiliyor. Davalının burada yapması gereken ise, kullanımının haklı bir nedene dayandığını ispat etmek olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için varsa kira sözleşmesini ibraz etmeli veya tanık dinletmesi gerekiyor.
Davalı, kullanımının haklı bir nedene dayandığını ispat edemiyorsa belirlenecek ecrimisil bedeline itiraz edebiliyor. Bu amaçla, bedelin emsallere uygun olmadığını ya da davacının iddia ettiği ölçüde bir zarara uğramış olamayacağını beyan etmesi gerekir. Yine davalı faizin türüne ve hesaplanma dönemine de itiraz etme hakkına sahiptir.
Tüm bu itirazlar için ecrimisil ihbarnamesi ulaştıktan sonra 30 gün içerisinde idareye dilekçe yazarak itiraz edilmelidir. İdare 30 gün içinde olumlu ya da olumsuz ecrimisil tutanağı düzenleyerek tebliğ edilecektir. Tebligattan itibaren 60 gün içerisinde ecrimisil ihbarnamesinin veya ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin iptali için dava açılabilir.
Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?
Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!
Ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır?
Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?
Reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir?
Reddi miras dilekçesi örneği 2022!
Reddi miras nasıl yapılır? Mirasın reddi için nereye başvurulur?
Ev satışında tapu devri nasıl yapılır?
Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nasıl yazılır?
Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?