27 / 04 / 2024

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...



Ecrimisil, diğer bir ifadeyle haksız işgal tazminatı, hak sahibi olan malikin, hak sahibi ve iyiniyetli olmayan zilyetten isteyebileceği tazminat hakkıdır. Ecrimisil davası, haksız işgal tazminatı davası anlamına da geliyor. 

Ecrimisil davalarında, bir gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişi, bu gayrimenkulü haksız ve kötüniyetli olarak işgal eden kimselerden bu haksız işgalden kaynaklanan zararının tazminini talep edilmesidir. 

Türk Medeni Kanunu ile düzenleme altına alınan Ecrimisil davalarında, mal sahibinin zarara uğrayıp uğramadığına bakılmaz. Haksız işgal yapan kişinin kusuru önem taşımaz. Taşınmazdan veya maldan elde edilecek gelir, tazminatın hesaplamasında esas olarak kabul edilir. 

Ecrimisil davasının açılabilmesiiçin öncelikli olarak işgali gerçekleştiren kişiye ihtarname çekerek durumu bildirilmesi gerekiyor. Dava, taşınmazın bulunduğu yerin Asliye Hukuk Mahkemesinde açılabiliyor. Bilirkişiler dava süresince işgal edilen malın kira değerini tespit ediyorlar. Bilirkişilerin tespit ettiği miktar, tazminat olarak kabul ediliyor. Geriye dönük olarak en fazla 5 yıllık haksız işgal tazminatı istenebiliyor. 

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil Tazminatı Şartları!

İzinsiz bir şekilde kullanmak
İzinsiz bir şekilde inşaat yapmak
Kiralanan taşınmazlarda kira süresi dolmasına rağmen kira sözleşmesini yenilemeden kullanıma devam etmek
Tahsisli veya kamu hizmetinde kullanılmak üzere kiralanan bir mülkün bir kısmının işgal edilmesi


Geri Dön