Eczanelerde yaşanan ilaç temini sorununa çözüm geliyor!
Eczanelere ilaç tedarik eden ve sektörü desteklemek için adımlar atan Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilaç fiyatlarına ilişkin düzenlemeleri Şubat ayından itibaren gündeme getirmek için çalışmalara başladı. Yurt içinde de mevsimsel etkilerle reçete sayısındaki artış, ilaca olan talebin yüksek olmasına ve bazı ilaçların dağıtımında sorunlara neden oluyor
Son dönemde küresel hammadde sorunları ve artan maliyetler sağlık sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yurt içinde de mevsimsel etkilerle reçete sayısındaki artış, ilaca olan talebin yüksek olmasına ve bazı ilaçların dağıtımında sorunlara neden oluyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, vatandaşların bazı ilaçları eczanelerden temin edememe şikayetlerinin artması üzerine bakanlık müdahale etti.
Hazine Bakanlığı, sektör arzına, üretimine ve planlamasına yardımcı olmak için Şubat ayına kadar ilaç fiyat düzenlemeleri hazırlıyor.
Hazine ve Maliye Nureddin Nebati'nin sorumluluğunda hayata geçirilecek olan ilgili yönetmelikle, ham madde temini, üretim maliyetlerindeki artış ve üretim planlaması konusunda sektöre destek olacak uygulama hayata geçirilerek vatandaşların ilaca zamanında erişimi sağlanacak.
CNN'de yer alan habere göre; Son birkaç yıldır özellikle Ocak - Şubat aylarında yaşanılan ilaç tedariki problemi bu yıl kendini daha erken hissettirmeye başladı. Özellikle çocukların kullandığı ağrı kesici - ateş düşürücüler, antibiyotikler, göz ve kulak damlaları, kanser ilaçları, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, tansiyon gibi bazı kronik ve bir kısım genetik hastalıklarda kullanılan ilaçlar ‘bulunamayanlar’ listesinin başını çekiyor.
“Net bir açıklama yapmıyorlar”
Tedarik krizinin gün geçtikçe büyüdüğünü belirten 13. Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanı Ecz. A. Caner Güven, “İlaç hammadde fiyatlarındaki artış ve tedarik zincirinin bozulması ile girdi maliyetlerinin ve giderlerin artması, yurtdışına yoğun şekilde ilaç satışı da dahil olmak üzere bir çok nedenle ilaçtaki tedarik krizi giderek büyüyor. Firmaların üretim yapıp yapmadığını, üretiyorsa bu ilaçların ne kadarının ülkemize verilip ne kadarının yurtdışına satıldığını biz de bilemiyoruz. En acı olansa konunun asıl muhataplarının net bir açıklama yapmıyor olması. Yeterli ilaç üretiliyor ya da ithal ediliyor mu; üretiliyorsa nereye satılıyor? Bunun öğrenilip kamuoyu ile acilen paylaşılması gerekiyor” dedi.
“Günlerdir hatta aylardır bulamıyoruz”
Haftalardır ecza depolarında ya ilaç bulamıyor, ya da çok kısıtlı sayıda bulduklarını kaydeden Başkan Güven, şöyle dedi.
“Halkımızın çok aşina olduğu ama yasal nedenlerle ismini veremediğimiz en temel çocuk ve yetişkin antibiyotikleri ve yine çok bildiğiniz ateş düşürücüleri de eşdeğerlerini de temin edemiyor ya da ancak birkaç adet bulabiliyoruz. Gerek ilimizde ve bölgemizde, gerek ülkemizde eczacı ve depo WhatsApp grupları ve sosyal medya platformları hastalarına ilaç arayan eczacılarımızın mesajları ile dolu. Eczacı Odası aracılığı ile hastalara ulaştırılan hayati öneme haiz ilaçları da günlerdir hatta bazılarını aylardır bulamıyoruz.”
Gümüş fiyatlarında rüzgar değil resmen kasırga! Gümüş yatırımcıları herkes baksın! Resmen fırladı! |
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarına yılbaşı şoku! 2023 yılı elektrik ve doğal gaz fiyatları belli oldu! İşte detaylar! |
Euro kuru 20 TL'ye merpen dayadı! Cüzdanında euro saklayanlar çabuk bakın! Son dakika euro/TL kuru... |