Edirne Ali Paşa Çarşısı 135 dükkan ile hizmet veriyor!
1565 yılında Mimar Sinan tarafından Edirne'de yaptırılan Ali Paşa Çarşısı 135 dükkan ile hizmet veriyor. Çarşı, alışverişin odağı olmaya devam ediyor.
Osmanlı döneminde 1565 yıllarında Mimar Sinan tarafından Edirne'de inşa edilen Ali Paşa Çarşısı, günümüzde de alışverişin odağı olmaya devam ediyor. Çarşı, 135 dükkan ile hizmet veriyor.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamı Hersekli Semiz Ali Paşa'nın emriyle yaptırılan çarşıda, hediyelik eşya, giyim, ayakkabı ve züccaciye satışı yapılıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan çarşının içerisindeki dükkanlar kiraya verildi.
Ali Paşa Çarşısı'nın Osmanlı'da çarşıların şehirlerin en merkezi yerlerine kurulduğunu belirten Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, "Ali Paşa Çarşımız, 'Kaleiçi' dediğimiz bölgede Bizans ve Roma döneminden kalan kalenin duvarları üzerine yapılmış bir çarşıdır.'' şeklinde konuştu.
Çarşının her dönem alışverişin merkezi olduğunun altını çizen Sanış, "Hatta çarşımızda vakti zamanında padişahların tebdil-i kıyafetle alışveriş yaptığı söylenir. Buradaki bir dükkandan alışveriş yaparken bir ürün alır padişah, ikinci bir ürünü almak istediğinde esnaf, 'Ben siftah yaptım siz aynı ürünü başka bir komşumdan alabilirsin' demiş, böyle bir edep ve ahlak içerisinde çarşımızda ticaret yapılıyor. 300 metre uzunluğundaki çarşımızın içinde 128 dışında 7 dükkan yer alıyor. Sultanlar şehri Edirne'nin görülmesi gereken önemli tarihi yapılarındandır. Mimarisi dolayısıyla yazın daha serin, kışın da daha sıcaktır. Özellikle Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelen turistlerin ilk uğradıkları yer çarşımızdır, alışverişlerini burada yapmaktadırlar. Hareketliliğini çok şükür kaybetmedi. Bugün gençlerin AVM dediği yapıları Osmanlı yıllar önce kapalı çarşılarla yapmıştır. Tek farkımız, AVM'ler dikey olarak yükselir, tarihi çarşılar ise yataydır. Bu da mimarisindeki incelikleri gösterir. Yatay olduğu için herkese eşit yaklaşılır, dükkanları da santim oynamadan dükkan büyüklükleri de aynıdır. Burada ticaret yaparken burada kimsenin kimseye hakkı geçmez." ifadelerini kullandı.
Çarşının Osmanlı'dan miras kaldığını söyleyen Tarihi çarşı esnafından 72 yaşındaki Ramadan Korkmaz, "Tarihi eserlerimiz ayakta olduğu sürece yurt içi ve yurt dışından çok ziyaretçi çekmeye devam edeceğiz. Bu sayede işlerimiz de iyi oluyor. Devletimiz eski eserlerimize sahip çıkıyor. Hepsi restore ediliyor, daha da iyi olursa halk olarak mutlu oluruz. Çarşımız 1992'de yangın geçirdi, aslına uygun şekilde 6 yılda yapıldı. Atalarımızın bize bıraktığı bu mirası biz de torunlarımıza çocuklarımıza bırakarak onların devam ettirmesini isteriz." dedi.